Latinský název: Sambucucs nigra
Signatura: Venuše
Hlavní složky:
Květy obsahují éterický olej, hořčiny, alkaloidy, flavonoidy, živice, eldrin, slizovité látky, třísloviny, sacharidy, cholin, vitamín C, organické kyseliny, látky s potopudným účinkem aj.
Kůra obsahuje éterický olej, fytosterin, kyselinu valerovou, cholin, třísloviny, živice aj.
Plody obsahují glykozid sambunigrin, sambucin, silice, fytoncidy, sambukyanin, sacharid, vosk, karoten, železo, třísloviny, kyselinu jablečnou a vinnou, aminokyseliny, vitamíny ze 1, B2, B6, B12, PP, A, C.
Polarita: Ženská
Živel: Voda/Vzduch
Božstva: Venuše (římská bohyně lásky, původně bohyně jara a vegetace), Holda, Hulda, Nymfy.
Harmonické vztahy: Totemový pták - Havran, sova. Totemové zvíře - jezevec. Kámen - malachit, zelený jaspis. ogam - Ruis. Barva - červená. Runa - Feoh.
Jiné použití: Ovocné kompoty, saláty, želat. pudingy, zavařeniny a želé.
Jiné názvy: Bezinky, psí bez, smradlavý bez, bezoví, smradinky, kozičky, kosmatice (bezový květ), baza, bzinka, habzina, kalina, kobzina, psí víno, pukač, bazičky, beza, blivánky, bzí, bzina, bzinčí, čertův strom, dryáda, ellhorn, habžina, hulák, hular, hural, chabza, chabzda, chabzdě, chebdový květ, chebst, chebz, chebzí, chebzík, chebzinky, chebzový květ, chebži, kozíček, kozičky, kozinky, Lady Elder, píšťalkový strom, psounský bez, rostlinná apatyka, smradinka, smradinky, smradlavej bez, smradlavka, strážní strom, strom velké Bohyně, strom víl, zebzový květ
Botanický popis: Bez černý je keř nebo malý stromek s rozvětvenou korunou a bílou dření. Listy jsou lichozpeřené s dvěma až třemi páry lístků dlouhých do 20 cm. Jednotlivé lístky jsou vejčité anebo podlouhlé, na vrcholku špičaté a pilovité. Květy jsou velmi drobné, žlutobílé a jsou směstnány v bohatých plochých vrcholičnatých květenstvích, lidově zvaných bezinky. Mají pětizubý kalich a nažloutlou korunu, která je složená z pěti na bázi srostlých lupenů. Tyčinek je pět s velkými žlutými prašníky. Plody jsou kulaté trojsemenné peckovičky, mající asi 6 mm v průměru. Zralé jsou černo-fialové až černé s purpurově červenou šťavnatou dužninou.
Pěstování: Bez roste hlavně na vlhčích místech nebo v půdách, kde je hladina spodní vody dostatečně vysoká. Dorůstá až do výšky 10 m. Vlhká půda a hodně slunce podporuje vůni. Najdeme ho na neobdělávaných pozemcích, podél plotů a budov, na rumištích, skládkách nebo jako součást křovinových porostů.
Sběr:
Květy sbíráme za suchého a slunečného počasí před jejich plným rozvinutím (květen–červen). Hned se suší ve stínu nebo v sušárně při teplotě do 40°C.
Usušené květy jsou žlutobílé s příjemnou vůní. Po usušení drogu prosejeme na hustém sítu, přičemž se oddělí jen květy a zůstanou ostatní stopky.
Plody sbíráme až po jejich úplném dozrání (srpen–září). Suší se ve stínu nebo v sušárně při teplotě do 70 °C. Usušené plody jsou fialovočervené, vejčité a scvrknuté.
Bezinky si vybereme jen z keře, který není na prašném místě, abychom je nemuseli prát. Zbavíme je nejedlých částí a sušíme nejraději na slunci. Začáteční teplota při sušení by neměla být vyšší než 36°C.
Není-li slunce, dáváme je na plech do teplé trouby nebo na síta do sušičky.
Kůru sbíráme brzy na jaře, když začíná proudit míza. Suší se ve stínu nebo v sušárně při teplotě do 40°C.
Kořeny vykopáváme na podzim (říjen) nebo na jaře (duben–květen). Umyjeme je, nahrubo nařežeme a sušíme ve stínu nebo v sušárně při teplotě do 40°C. Všechny drogy bezu se skladují na suchém a vzdušném místě. Mohou mít vlhkost 12%.
Lékařské použití:
Květy účinkují protizánětlivě, potopudně, sekretolyticky a uvolňují hleny při zánětech dýchacích cest, prochladnutí, bronchitidě a pneumonii.
Květy stimulují krevní oběh, působí antikatarálně a potopudně. Hodí se proto ideálně při horečnatých nachlazeních a chřipce.
Pomáhají při senné rýmě, ale je potřeba začít je užívat jako horký nálev již na začátku roku, dříve, než se zvýší pylový spad.
Plody mají účinek povzbuzující a listy uklidňující a močopudný. Bezinky upražené mají opačný účinek než čerstvé, zavařené nebo sušené. Tyto jsou projímavé, upražené naopak staví .
Drogy se předepisují při žaludečně-střevních a jaterních onemocněních, při zánětech ledvin a močového měchýře, revmatizmu, dně.
V lidovém léčitelství se užívají i při vysokém tlaku, astma (záducha, dušnost), těžkostech při močení a močení krve.
Kůra je povahy zahřívající, silně projímavá, vyvolává zvracení ve větších dávkách nesmí se užívat v těhotenství. V minulosti se používala při úporné zácpě a artritidě.
Je účinná jako jaterní stimulans. Ve starém lékařství se z květů destilovala ještě bezová voda - Aqua Sambuci.
Kořeny a kůra se doporučují jako uklidňující prostředky, při obezitě a vodnatelnosti, výtažek z listů při revmatizmu,
hemeroidech a kožních onemocněních a plody jako povzbuzující prostředek při neuralgii.
Listy a kůra jsou však poněkud jedovaté a mohou vyvolat zvracení a silné průjmy.
Listy se používají na výrobu oblíbené zelené masti, vhodné na pohmožděniny, výrony, rány a hemeroidy.
Bezové listí je velmi zajímavá droga a velmi léčebná. Lidově léčí bolestivé záněty kloubů, stavy znehybnění kloubů (arttrosu), revmatické bolestivé stavy, otoky, bércové vředy .
Taktéž jsou mírně jedovaté čerstvé plody, ale sušením nebo tepelnou úpravou se tato vlastnost ztrácí.
Jejich zápach však odpuzuje některé hlodavce. To byl důvod, proč byly keře černého bezu vysazovány u venkovských stavení a stodol.
Působí též protizánětlivě, proto se používají do krémů k ošetření kůže. Dvě čajové lžičky sušené drogy zalijeme 250 ml vařící vody. Necháme vyluhovat 15–30 minut. Scezený výluh užíváme denně dva až tři šálky.
Při nachlazení pijeme horký čaj spolu s 1–2 gramy acetazylu. Vyplavuje z těla přebytečnou kyselinu močovou. Léčí všechny choroby zažívacího traktu.
Rozsáhlé je jeho použití při kožních chorobách. Užívá se jako kloktadlo při zánětech dásní a mandlí, formou obkladů při spáleninách. Byl u něj také zjištěn protirakovinný účinek.
Plody bezinek nikdy nekonzumujte syrové a nepřehánějte množství.
Emocionální použití: Omlazuje duši i tělo. Má velmi rád přítomnost lidských bytostí. Dodává energičnost, chuť do života a životní sílu, dává prostor a sílu k působení dobra pro druhé. Symbolizuje život, lásku i smrt. Černý bez posiluje životní optimismus, působí jako studna mládí. Jako strom, má neobyčejně silné vyzařování energie. Dává sílu duchu k jeho uvědomění a naplnění jeho vlastní cesty jakož i vědomí sebe sama ve smyslu jedinečnosti, očišťuje duši i ducha, otevírá lásku. Užívá se při stavech sebepodceňování.
Magické a rituální použití: exorcismus, ochrana, úspěch, ochrana spánku. Černý bez se používal při pohřbívání do mohyl ve staré Británii. Pro své bílé květy je zasvěcen mnoha duchům kultu Velké matky (Wicca). Zavěšuje se nad dveře a okna pro ochranu před negativními silami. Při požehnání člověka, věci či místa - rozházejte bezinky a listí do 4 světových stran. Poté listím a bezinkami posypte onu osobu. Je vhodná k výrobě magických hůlek. Posvátný keř druidů. Je zasvěcený Bílé Paní a letnímu slunovratu. Druidové ho používali jak k žehnání, tak i k prokletí. Když se postavíte o letním slunovratu pod bez, můžete prý vidět skřítky. Bez se používá na svatbách, aby dvojice měla štěstí. Bezové hůlky se používají k vyhánění zlých duchů nebo myšlenek.
2-3 KL sušených květů zalít šálkem horké vody a nechat přikryté 10-15 min. Efekt pocení je až po 3 velmi teplých šálcích. S medem je vhodný i pro kojence. Dospělým lze přidat 1 KL citrónového likéru. Horký se pije při katarech, horečkách, katarech plic nebo horních cest dýchacích včetně senné rýmy. Ulevuje od bolesti hlavy u právě nastupujícího nachlazení. S alkoholem pak při chronických revmatických potíží - zmírňuje bolesti a zvětšuje odstupy mezi záchvaty (denně 3 šálky).
2 KL sušených bezinek zalít šálkem horké vody a nechat přikryté 10-15 min. S medem je vhodný i pro léčbu z nachlazení. Pro zvýšení léčivého účinku se doporučuje před vařením čaje nechat sušené bezinky asi 10 - 12 hodin bobtnat ve vodě a do čaje před podávání dát 1 KL griotky, rumu...
Z 8 listů, rozkrájených a na mírném plameni povařených 10 min v 1/4 l vody. Čistí krev, vyvolává pocení, užívá se proti vodnatelnosti, při dně a revmatismu. Před podáváním pro zvýšení účinku dejte do šálku 1 KL alkoholu.
1 sušený květu bezu, 1 list kopřivy, 1 list ostružiníku. 2 KL zalít šálkem horké vody a nechat přikryté 10-15 min. Denně 2-3 šálky.
Při očistné kúře trávicího a vylučovacího ústrojí, ledvin, plic a jater použijeme čajovou směs z: bříza list, pampeliška kořen, bez černý květ, majoránka nať, vrbová kůra, vřes obecný nať, truskavec nať, celík zlatobýl nať, andělika lékařská kořen, echinacea kořen, petrklíč květ, jitrocel kopinatý list, klanopraška čínská plod, zeměžluč nať.
PL sušených plodů vaříme 15 minut v 1/2 l vody. Necháme vychladnout a přecedíme.
Smícháme stejným dílem kopřivu, květ bezinky a květ lípy. 1 KL směsi přelijeme šálkem vroucí vody a necháme přikryté 10-15 min louhovat. Scedíme. Pijeme šálek 3x denně.
Smícháme po hrstce květu divizny, květu černého bezu, květu lípy, podrceného plodu šípku. 3 KL směsi přelijeme 3 šálky vroucí vody. Necháme 15-20 min louhovat, poté 2x přecedíme přes kávový filtr do termosky a pijeme během dne.
Smícháme hrst sušených: květů lípy, kvítků divizny, tymiánu, mateřídoušky, listů či květů podbělu, listů máty a květu bezu černého. 3 KL směsi přelijeme šálkem vroucí vody, necháme vyluhovat 3 minuty. Poté 2x přecedíme přes kávový filtr (úplné odstranění dráždivých chloupků). Užíváme jako kloktadlo i čaj.
Smícháme květ heřmánku 25g, list máty peprné 25g, lipový květ 25g a květ černého bezu 25g. 1 KL směsi se přelije šálkem vroucí vody, nechá se 10 min louhovat, scedíme a pijeme 2-3x denně.
Smícháme Květ černého bezu 25g, Kořen anděliky 15g, Divizna 10g, Lipový květ 25g, Heřmánek 15g a Jetel 10g. 1 KL směsi se zalije šálkem vroucí vody, louhujeme 10 min. Scedíme a pije 2-3x denně šálek.
Smícháme Řepíku 1 PL, Podbělu 1 PL, Květu černého bezu 1 PL, Máty 1/2 PL, Jablečníku 1 PL, Plicníku 1 PL a Šalvěje 1/2 PL. 1 KL směsi přelijeme šálkem vroucí vody, necháme 10 min louhovat, scedíme a užíváme 2x denně ráno a večer.
Smícháme divizna květ 25g, lípa květ 25g, bez květ 25g, heřmánek lékařský květ 25g. 2 KL směsi zalijeme šálkem vroucí vody. Poté 2x přecedíme přes kávový filtr (úplné odstranění dráždivých chloupků). Užíváme 3 šálky denně. Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III
Květy i se stopkou obalte v těstíčku. Smaží se v rozpáleném oleji a sice v takovém množství oleje, aby byly celé ponořené, poněvadž se neobracejí. Pak se odstřihnou stonky.
Těstíčko 1: 2 vejce, špetka kypřícího prášku, 2 PL mléka, 3 lžíce hladké mouky, 1 PL vanilkového cukru. Po osmažení pocukrujeme, lze přidat skořici.
Těstíčko 2 (naslano): 2 vejce, špetka kypřícího prášku, sůl, 2 PL mléka, 3 lžíce hladké mouky,50 g strouhaného sýru.
Těstíčko 3: 2 vejce, 200 ml mléka, sůl, rozsekaná nať petržele, 120g hladké mouky, 1 PL oliv. oleje, 100 ml piva. Po osmažení se posypou petrželkou. Podávají se s hlávkovým salátem a bramborami.
Čerstvé květy a vinný ocet dáme do lahve. Necháme vylouhovat 3 týdny v chladu. Pak přecedíme a slijeme do menších lahviček, zazátkujeme a označíme. Při začínající teplotě dětí stačí namočit tampony, dát je do dlaní a do ponožek na chodidla, přečíst pohádku a vyměnit tampony.
Do sklenice dáme 100g sušených květů, zalijeme přiměřeným množstvím čistého lihu a necháme několik hodin stát. Poté zalijeme 1 litrem octa a opět necháme stát 24 hodin. Přecedíme, květy vymačkáme. Můžeme používat v kuchyni na ochucení salátů, ale i na potírání dlaní a chodidel při horečce a k obkladům a masírování únavou bolavých kloubů.
4 litry bezinek se přelijí vinným nebo jablečným octem, pak se postaví na 10 dní na slunce nebo 3 týdny v chladu. Poté se scedí. Lze použít na saláty...
1 středně velká cibule, 3 snítky petržele, 1 menší květ bezu černého, 6 zrnek černého pepře, hrst estragonových lístků, 1 litr octa. Vše vložíme do octa a necháme 14 dní macerovat. Potom přecedíme a slijeme do čisté láhve.
20g celerové nati, 20g kopru, 20g estragonu, 20g lístků černého bezu, 20g lipového květu a 1 bobkový list. Vše zalijeme 1 litrem octa a 2-3 týdny necháme macerovat. Scedíme a slijeme do čisté láhve.
500 ml mléka, 4 květenství bezu, 2 žloutky, 1 lžíce moučkového cukru. Mléko zahřejeme k varu a přelijeme jím květenství černého bezu. Po 30 min přecedíme. Utřeme žloutky s cukrem, přilijeme mléko a rozšleháme do nadýchané pěny. Můžeme přidat i koňak nebo brandy.
Květy černého bezu jsou vhodné při nervovém vypění a stresu. Uklidňující je vlažná koupel s odvarem s 10-20 květy. Neuškodí ani sklenička dobrého bezového vína. Výluh z květů bezu černého je výborným čistícím prostředkem na uhrovitou a problematickou pleť. Stačí, když 5 květů bezu přelijeme 2 šálky vroucí vody a necháme 20 minut luhovat. Poté scedíme a pleťovou vodou omýváme pleť.
Při silnějším nachlazení či únavě chodidel převařte 2 hrsti bezových květů v 3 l vody. Přeceďte a přidejte mořskou sůl. V takto připravené lázni koupejte nohy 15 minut. Voda by měla být velice teplá až horká. Současně si dopřejte bezovo-lipový čaj, který podpoří pocení.
2 hrsti bezového listí, spařte vroucí vodou a nechte louhovat 20 min. Vlijte do koupele.
5 l vody, 1 kg cukru, 1/8 l vinného octa, 15 rozkvetlých květů černého bezu. Vodu, cukr a ocet svaříme. Přidáme květy bezu. Směs necháme stát 10 dní na teplém místě. Pak ji přecedíme přes plátno, stočíme do lahví a uložíme v chladu, kde necháme asi 10 dnů.
Bezinky povaříme 10-15 min, přes plátno scedíme a vymačkáme šťávu, přidáme třtinový cukr 1:1 a po rozpuštění necháme vychladnout. Vlijeme bílé kvalitní suché víno (1 litr vína na 100 ml šťávy). Stáčíme do lahví. Víno je potopudné, diuretické, slabě projímavé, bohaté na vitamíny A a C, šťáva v kombinaci s alkoholem ulevuje lidem s kloubními problémy.
Bezinky povaříme 10-15 minut, přes plátno scedíme a vymačkáme šťávu. Po vychladnutí vlijeme bílé kvalitní polosladké víno (1 litr vína na 100 ml šťávy) a stáčíme do lahví.
2 l zralých plodů bezu černého, 4 l vody, 3 zrnka pepře, 5 kuliček nového koření, 3 hřebíčky, 2 kg krystalového cukru a 5 dkg kvasnic. Plody zalijeme vodou a společně s kořením vaříme 20 min. Vzniklý odvar přecedíme přes plátýnko, přidáme do něj krystalový cukr a dalších 10 minut povaříme. Roztok zchladíme, a dokud je vlažný, vmícháme do něj rozdrobené kvasnice. Necháme 24 hodin odstát, znovu dobře promícháme a opět necháme 24 hodin kvasit. Nápoj poté scedíme do sklenice, kterou pevně ovážeme celofánem. Necháme ji stát v teple až do zimy, kdy víno stočíme do litrových láhví. Bezinkové víno je vhodné pít při migréně, zánětech nervů či ischiasu.
Na 5 l šťávy se přidá 3 kg třtinového cukru, krátce se povaří a přidají se 4 hřebíčky, 4 bobule nového koření a dolije se do 10 l převařenou vodou. K tomu se přidá 1 balíček živné soli a předem připravený zákvas ze dvou balíčků vinných kvasinek "Portské" (48 hodin zkvašené v moštu). Pod kvasnou zátkou se pak nechá v teplejší místnosti kvasit. Po bouřlivém kvašení se přetočí a nechá znovu kvasit a dolévá se vodou až po hrdlo nádoby. Je vhodné víno ještě několikrát přetočit.
Do 10 l bezinkového vína portského z předchozího receptu, stočeného po prvním bouřlivém kvašení se přidá 1 kůra z pomeranče, 5 g pelyňku, 2 g hořcového kořene, 1 g kořene anděliky, 3 hřebíčky, 2 bobulky nového koření, 1 g listů máty peprné, 1 g listů meduňky, 1 g celé skořice, 3 g puškvorce, 1 g fenyklu. K tomu se přidá 1 kg cukru a znovu jedny kvasinky "Portské", protože víno má mít větší obsah alkoholu než vína ostatní.
Do pětilitrové lahve vlijeme 4 l převařené vody, vložíme 5 až 6 květů se stopkami, půl kilogramu kg cukru, jeden citron s kůrou nakrájený na kolečka. Převážeme plátýnkem a po devět dnů s občasným protřepáním necháme stát na slunci. Přefiltrujeme, nalijeme do lahví PET, uzavřeme a dáme na 14 dnů do chladného sklepa. Při otvírání lahví pozor, chová se jako šampaňské. Brzy zkonzumujte.
20 květů bezu bez stopek, 1 citróny na plátky, 2 citróny, 1 kg cukru. Převaříme vodu a necháme zchladnout. Vodou přelijeme květy a plátky citronu a necháme 24 hodin macerovat přikryté utěrkou. Poté vše přecedíme přes plátno. Přidáme cukr, přivedeme k varu a mícháme do úplného rozpuštění. Necháme odstát přikryté opět jen utěrkou dalších 24 hodinách. Slijeme do sklenic.
3-4 květy bezu propláchneme (odplavíme broučky a pyl) a vložíme do džbánku, přilijeme čerstvou vodu, přidáme snítku meduňky, rozmarýnu či máty a 4 kolečka citronu.
Větvičky řebříčku, bezinkový sirup. Řebříček opláchneme vodou a vložíme do láhve/džbánu. Zalijeme neperlivou vodou do poloviny nádoby. Uzavřeme a ponecháme do druhého dne macerovat. Druhý den přidáme bezinkový sirup a dáme chladit do ledničky. Před podáváním doplníme perlivou/neperlivou vodou a lze přidat i kolečka citronů.
1,8 litrů vody, 5 květenství bezu, tyčinka skořice, 4 PL cukru, 4 PL citrónové šťávy, 1 PL citrónové kůry (bez světlé dužiny). Nejprve svaříme cukr s vodou, kůrou a skořicí. Vložíme květy a necháme vychladnout, přikryjeme a necháme louhovat do druhého dne 12-18 hodin. Scedíme a smícháme s citr šťávou.
100 g květů černého bezu, 100 g květu lípy, 50 g máty peprné, 20 g chmele, 4 litry vody, 1 a 1/2 kg cukru, 2 citróny. Ve vodě rozpustíme cukr, přidáme na kolečka nakrájené citróny a ostatní přísady. Zakryjeme a uložíme asi na týden na slunce a do tepla. Pije se ihned poté, co limonádu přecedíme.
2 l vody, 300 g třtinového cukru, 6 velkých bezových květů, 1/2 citron nakrájený na plátky bez peciček, 1/2 citron na šťávu, 1 PL bílého vinného octa. Do dvoulitrové nádoby nasypte cukr a přelijte vroucí vodou. Míchejte do rozpuštění a poté nechte trochu vychladnout. Do teplého cukrového nálevu nasypte květy zbavené hmyzu, citr. šťávu a kolečka citronu, přikryjte utěrkou. Nechte 24 hodin macerovat při pokojové teplotě nikoli však na přímém slunci. Druhý den sceďte tekutinu přes plátno a řádně vyždímejte. Slijte zpět do nádoby a ponechte cca 2 cm vzduchu v hrdle. Uložte v chladu a temnu po dobu 10 dní. Každý den otevřete a upusťte nahromaděný plyn, zpočátku postačí 1-2x denně. Po 7 dnech kontrolujte čím dál častěji. 10 den rozlijte do menších lahví a uložte v lednici, i zde občas upouštějte pomalu a opatrně nahromaděné plyny. Spotřebujte do týdne, podávejte chlazené s plátkem citronu a lístky meduňky.
https://recepty.vareni.cz/bezinkovy-burcak/recepty.vareni.cz/bezinkovy-burcak/
Prosecco 150 ml, lístky máty, limetka, bezový sirup 100 ml, sodovka 75 ml. Do sklenky vymačkejte šťávu z limetky. Přidejte mátu rozmačkanou v hmoždíři a bezinkový sirup. Promíchejte a zalijte proseccem a sodovkou. Doplňte kostkami ledu nebo drceným ledem a ozdobte limetkou.
30 omytých velkých květenství, 3 dobře omyté citróny nakrájené na plátky, šťáva z 1 citronu, 1,5 kg krupicového cukru a 1,5 l vody. Svařte vodu s cukrem, květy a citrony vložte do nádoby a zalijte cukerným sirupem. Promíchejte a pěnu seberte děrovanou naběračkou, překryjte utěrkou. Nechte na chladném místě 3-5 dnů stát, ale 2x denně promíchejte. Pak sceďte přes plátýnko. Vlijte citrónovou šťávu a zamíchejte. Můžete přidat 2 PL jemné citrónové vodky/likéru. Nalijte do láhví vymytých vroucí vodou a uložte na temné a chladné místo. Po otevření uchovávejte v lednici.
Na cca 250 ml sirupu: 200 g plodů bezinek, 200 ml vody převařené, 80 g cukru třtinový, citrónové šťávy z 1 citronu, 1 rozlámaná skořice, 3 hřebíčky. Svařte vodu, všechny ingredience zalijte a 10-15 minut vařte. Promíchejte a pěnu seberte, překryjte utěrkou. Nechte na chladném místě do druhého dne stát. Pak sceďte přes plátýnko. Nalijte do sterilních láhví a uložte na chladné místo.
1 kg bezinek, 700 g hnědého třtinového cukru, tyčinka skořice. Pro chuť můžeme přidat 1 KL fenyklu, anýzu, koriandru či badyánu. Šťáva ze 3 citrónů. Nejdříve plody propláchněte. Vidličkou nebo rukou otrhejte bobule, dejte je do hrnce a přilijte studenou vodu, aby byly ponořené. Přiveďte k varu a nechte pomalu dusit minimálně 20 minut. Přeceďte přes sítko, šťávu nalijte do hrnce a přidejte hnědý cukr, koření, skořici a citr. šťávu. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Nechte mírně zchladit a plňte do vyvařených lahví. Uchovávejte v ledničce.
300g zralých bezinek, 400 g třtinového cukru, 50 g nastrouhaného kořene zázvoru, 1 l vody, 1 ks hvězdička badyánu, šťáva z 1 citrónu a 1 pomeranče. Kuličky bezinek propláchneme studenou tekoucí vodou, okapané dáme do hrnce a zalijeme vodou, vaříme na mírném plameni 20-30 minut. Rozvařené bobulky i s výluhem propasírujeme přes síto spolu s nastrouhaným zázvorovým kořenem nalijeme zpět do hrnce. Přidáme šťávu z citrónu a pomeranče, třtinový cukr a okořeníme jednou hvězdičkou roztlučeného badyánu. Vše opět přivedeme k varu a vaříme 8-10 minut. Plníme do vyvařených lahviček, dobře zavíčkujeme.
1 PL sušených bezinek, 6 PL vody, 10 kapek alkoholu. Všechno smícháme a necháme louhovat do druhého dne. Užíváme 1 lžíci ráno a jednu lžíci večer. Při menší bolesti pouze 1 lžíci ráno po dobu 2 měsíců.
30 ks květů bezu (neprat!), 800 g cukru, šťáva z 1 čerstvého citronu, 2 l bílého rumu, 2 l vody, 1 l jablečné šťávy (džus 100 %). Květy bezu přelijeme vodou a jablečnou šťávou a pak necháme celý obsah 24 hodin odstát. Přes sítko budoucí likér přecedíme a vzniklou tekutinu doplníme o šťávu z čerstvého citronu, cukr a vodku. Vše dobře rozmícháme do úplného rozpuštění cukru. Slijeme do lahví a minimálně 1 týden necháme dozrát.
2 kg plodů bezu černého, 6 hvězdiček anýzu, 1 l vody, 1 kg cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 2 dl instantní kávy a ½ l rumu. Omyté bezinky dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme anýz a necháme je rozvařit. Šťávu necháme překapat přes řídké plátno, následně do ní přidáme cukr a znovu ji necháme povařit cca 7 až 10 minut, dokud se cukr nerozpustí. Do horké šťávy přidáme připravenou instantní kávu a po vychladnutí ještě tuzemák. Likér plníme do čistých a dobře uzavíratelných lahví. Skladujeme v chladu a temnu.
1 KL mleté skořice, 2 kg čerstvé bezinky, 1 ks citronu, 2 balíčky vanilkového cukru, 1 1/2 kg cukru, 6 ks hřebíčku, 4 PL mleté kávy, 1 l rumu. Čisté, umyté bezinky dáme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly všechny pod hladinou a dáme vařit. Citron si oloupeme a nakrájíme na plátky. Nezapomeňte odstranit pecky, jinak šťáva zhořkne. Jakmile se začnou bezinky vařit, za stálého míchání přidáme 2 PL kávy a necháme vařit 2 minuty. Následně do hrnce přimícháme skořici, hřebíček a citron na kolečka, opět vaříme 2 minuty. Celou směs necháme den uležet v chladu. Šťávu přecedíme přes plátýnko a z plodů se snažíme vymačkat co nejvíce šťávy. Takto proceděnou tekutinu vaříme s cukrem a zbylými 2 PL kávy asi 5 minut. Vše necháme zchladit a nakonec přilijeme rum. Slijeme do vymytých lahví včetně nescezené kávy, aby v likéru pěkně voněla.
2,5 litru plodů bezinek, skořici, několik hřebíčků, 1kg cukru, 6 lžic silné uvařené kávy, kousek vanilkového lusku (rozdrceného), ½ litru bílého rumu nebo třešňovice. Bezinky nasypeme do hrnce a nalijete na ně vodu, nahoře se budou držet ty nedozrálé a také stopky, takže snadno můžete vyhodit vše, co v likéru nechcete. Bezinky necháme okapat a dáme zpět do hrnce. Přidáme 1 litr vody, hřebíčky, skořici a přivedeme k varu. Mírně provaříme 20 min. V průběhu vaření pomačkáme plody. Necháme stát 24 hodin v chladu. Další den je přes plátýnko přecedíme. Důležité je všechny plody pořádně vymačkat. Scezenou šťávu ohřejeme. Přidáme 1 kg cukru a 6 lžic silné rozpustné kávy. Mícháme do rozpuštění cukru a odstavíme. Necháme vychladnout. Přidáme alkohol a vanilkový cukr. Likér plníme do čistých a dobře uzavíratelných lahví, do kterých jsme vhodily po lusku. Skladujeme v chladu a temnu.
Zralé bezinky se vylisují a šťáva se přecedí přes jemné plátno. 1 l bezinkové šťávy se svaří s 500g třtinového cukru a 3 hřebíčky. Po vychladnutí se šťáva smíchá s 1 l bílého rumu. Ihned se slije do lahví a nechá se 4 měsíce zrát v chladu a temnu.
Zralé bezinky se vylisují a šťáva se přecedí přes jemné plátno. 1 l bezinkové šťávy se svaří s 100g třtinového cukru a 3 hřebíčky. Po vychladnutí se šťáva smíchá s 500 m1 brandy a 500 ml griotky. Ihned se slije do lahví a nechá se 4 měsíce zrát v chladu a temnu.
300 ml rumu, 2 PL silné kávy, 500g cukru třtinového, 1 ks vanilky, 500 m1 vody, 1 kg bezinek. Bezinky nasypeme do vody a povaříme 20 min. Do šťávy přidáme cukr a vanilku a krátce povaříme, přidáme kávu. Přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout. Uložíme do spíže na noc. Druhý den scedíme a přilijeme rum. Slijeme do vymytých lahví.
Zralé bezinky se vylisují a šťáva se přecedí přes jemné plátno. 1 l bezinkové šťávy se svaří s 500g třtinového cukru a 3 hřebíčky. Po vychladnutí se šťáva smíchá s 1 l Bylinné hořké. Ihned se slije do lahví a nechá se 4 měsíce zrát v chladu a temnu.
2 PL 10 minut povařených bezinek se zalije 100 ml 40% alkoholu. Louhuje 2-3 týdny, 1x denně je třeba výluh protřepat. Poté se přefiltruje. Vzniklou tinkturu je třeba uchovávat v tmavé lahvi. Obvykle se užívá 10-20 kapek 1-3x denně na cukr či do sklenky vody.
4 PL bezových květů se zalije 100 ml 40% alkoholu. Louhuje 2-3 týdny, 1x denně je třeba výluh protřepat. Poté se přefiltruje. Vzniklou tinkturu je třeba uchovávat v tmavé lahvi. Obvykle se užívá 10-20 kapek 1-3x denně na cukr či do sklenky vody.
9 čerstvě nasbíraných květů černého bezu, 1,5 l vody, šťáva z 1 citronu, 0,75 kg cukru, 1 želír fix extra. Bezový květ zbavte stopek, pečlivě omyjte a dejte do vychladlé převařené vody. Nechejte bez zakrytí louhovat tři dny a potom sceďte. Přidejte citrónovou šťávu a cukr smíchaný s želír fixem a směs přiveďte k varu. Směs povařte asi 5 minut (dle návodu na sáčku). Rosol naplňte do připravených čistých sklenic a pečlivě uzavřete. Marmeláda je lehounce zažloutlá. Téměř bezbarvá.
Bobule černého bezu, 650g cukru, 2 kousky skořice, 4 hřebíčky, šťávu z 1 citronu na 1 kg směs. Bezové bobule pořádně omyjte a zbavte stopek. Do nádoby dejte vodu, bobule a koření, nechejte povařit a propasírujte přes síto. Na jeden kg směsi dejte 650 g cukru s trochou vody do nádoby a nechejte povařit tak dlouho, až cukr vytváří velké bubliny. Za stálého míchání přidejte ovocnou směs a citrónovou šťávu a vše povařte ještě 30 minut. Ovocnou směs naplňte do čistých sklenic a dobře uzavřete.
2 kg jablek, 1 kg bezinkových bobulek, 800 g krystalového cukru, šťáva ze dvou citronů, 1–2 dl rumu. Jablka dobře opereme, rozvaříme, prolisujeme a přidáme bezinkové bobulky a dále vaříme. Do rozvařeného džemu vmícháme krystalový cukr, vaříme ještě asi 10 minut a zkoušíme, zda džem již želíruje. Těsně před dokončením vmícháme šťávu z citronu. Do hotového, vychladlého přidáme rum a sklenice plníme a uzavřeme.
Bez černý podporuje zdravý stav a činnost kloubního aparátu. 1 kg plodů černého bezu rozvaříme s vodou na kaši. Vychladlou směs prolisujeme a do vzniklé šťávy přidáme 200g třtinového cukru, 50g nastrouhaného perníku, 3 PL medu, šťávu z jednoho citronu a 2 PL rumu. Vaříme a stále mícháme, dokud nejsou povidla dostatečně hustá. Ještě teplá povidla plníme do vymytých a vysušených skleniček a sterilizujeme při 80°C cca 10 až 15 min.
1 kg bezinek, 1 a 1/2 l vody, 300g třtinového cukru, 1 pomeranč. Oprané bobule se zalijí vodou, povaří se do popraskání bobulí, které pustí šťávu. Ta se přefiltruje a svaří až na poloviční objem. Pak se na původní litr šťávy přidá 30 dkg třtinového cukru a míchá do rozpuštění. Vmíchá se šťáva z pomeranče. Naplní se sklenice.
1 kg jablek, 1 citron (kůra a šťáva), 30 květů bezu, 1,75 l vody, želírovací cukr. Jablka omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kousky i se slupkou. Vložte je do hrnce, přidejte proužky kůry z citronu. Přidejte neoprané květy bezu zbavené hmyzu. Přiveďte k varu a vařte do rozvaření jablek. Odstavte a nechte trochu vychladnout. Odstraňte kůru a zbytek rozmixujte. nechte do druhého dne macerovat. Druhý den směs přeceďte přes plátno, odměřte a zahřejte. Přidejte odloženou citrónovou šťávu a směs zprudka 10 min povařte. Přidejte želírovací cukr v poměru 500 ml tekutiny : 500 g cukru. Na mírném plameni nechte probublávat 15-20 min, dokud želé nezačne houstnout. Želé dejte 10 min chladnout a naplňte jím čisté a suché skleničky Nebo formičky, uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte zcela vychladnout. Formičky opatřete celofánem a uložte do ledničky. Uchovávejte v chladu.
4 plátky želatiny, 200ml vody, 4 PL bezového sirupu, cukr podle potřeby, 1 dl prosecco, čerstvé jahody, hrst mátových lístků, 4 květy bezu. Želatinu rozpustíme ve 1/4 litru vody. Po asi deseti minutách tekutinu zahřejeme na velmi mírném plameni, nesmí přejít varem. Přidáme bezový sirup a prosecco. Směs nalijeme do 1/3 objemu formiček. Vložíme plátky jahod, lístek máty a kvítka bezu. Necháme 5 min ztuhnout v lednici. Opět vložíme plátky jahod, lístek máty a kvítka bezu. Tento proces ještě jednou zopakujeme. Formičky přikryjeme celofánem a uložíme do druhého dne v lednici. Podáváme obložené čerstvými jahodami, mátovými lístky. Jako nápoj můžeme podávat bezovou šťávu s proseccem a vloženými bezovými květy. Jde-li o dámskou jízdu, pak doporučuji ještě do nápoje nebo i do želé vložit květy šípkové růže. Plátky růže rozhoďte i po stole :-)
Z bezu uvaříme malý šálek silného čaje. Přidáme med, cukr a citrónovou šťávu, vše povaříme. Hmota je hotová, jakmile kapku z ní vyndáme mimo hrnec a ztvrdne. Pak hmotu vylijeme do vymaštěných formiček nebo do ploché misky vyložené pergamenem, kde mokrým/namaštěným nožem krájíme na kostičky a po ztuhnutí je ukládáme do sklenic. Zavíčkujeme, aby nezvlhly.
Čerstvé listy bezu rozmělníme a přidáme do mléka, až vznikne hustá kaše. Krátce povaříme, necháme vystydnout. Přiložíme na místo, překryjeme plátnem a necháme působit přes noc.
Mladé čerstvé podrcené nebo rozemleté listy přikládáme jako obklady na oteklé nohy, bolestivé záněty kloubů, zatuhlé klouby, při artróze, při revmatických bolestech nejlépe 2x během noci a přes den alespoň 1x. Listy používáme samotné nebo můžeme smíchat se sádlem či borovou vazelínou. Přiložený obklad převážeme igelitem a obinadlem, případně bavlněným šátkem.
0,3 kg bezinek, 0,3 kg vypeckovaných švestek a 0,4 kg oloupaných a jádřinců zbavených jablek, 0,5 kg třtinového cukru, 2 KL skořice, 4 ks badyánu, 5 ks hřebíčku, 1 cl rumu, 1 citron nebo pomeranč. Jablka nakrájíme na drobné kostičky, švestky nakrájíme na čtvrtky a dáme do hlubšího pekáče. Přisypeme omyté bezinky, zasypeme cukrem, přidáme veškeré koření a promícháme. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180º C cca 30 minut. Během pečení po cca 10 minutách promícháme. Hned po upečení přidáme rum, rychle promícháme a horkou směsí plníme nahřáté skleničky. Ty zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
60 ml vazelíny a 2 plné hrsti květů černého bezu. Vazelínu zahřejte na vodní lázni a přidejte květy. Nechte 1 hod. macerovat za přihřívání vazelíny (pokud tuhne). Zahřejte do tekutého stavu, sceďte přes síto či plátno, nalijte do láhve se šroubovacím uzávěrem a ochlaďte. Nanášejte na popraskanou pokožku a boláky na rukou nebo omrzliny.
Na zanícené či bolavé oči se užívá studený, scezený nálev z černého bezu.
3-4 lžíce květů bezu zalijeme sklenicí vroucí vody, necháme 5 minut vařit na mírném plameni a po vychladnutí přecedíme. Kloktáme při angíně a zánětu v ústech.
Bezinky otrháme z třapců - jde to dobře třeba vidličkou. Bezinky nasypeme do zavařovacích 0,7 l sklenic, přidáme 2 PL cukru, zalijeme vodou, zavíčkujeme a zavaříme (80-85°C/20-25 minut). Používáme na koláče apod.
200 g polohrubé mouky, 120 g moučkového cukru, 1/2 prášku do pečiva, špetka soli, 2 vejce, 200 ml mléka, 100 ml oleje, 1 sáček vanilkového cukru, trochu citr. šťávy, citronová kůra, 4 velké květy bezu. Květy propláchneme a necháme oschnout. Poté je opatrně otrháme ze stopek. Do jedné mísy dáme sypké přísady a v druhé míse smícháme tekuté přísady. Poté tyto směsi smícháme dohromady a opatrně vmícháme i bezové květy. Plníme formičky a pečeme 15-20 min při 180-200°C.
velká hrst bezových květů, 500 ml smetany ke šlehání bez laktózy, 150g třtinového cukru, 250 ml mléka bez laktózy, 4 žloutky, 2 kelímky zakysané smetany bez laktózy, šťáva z 1 citrónu. Z bezových květů opatrně otrháme kvítky. Pokusíme se na nich zachovat pyl, který je nositelem chuti. Kvítky rovnou vkládáme do vhodné nádoby. Zalijeme smetanou, nádobu uzavřeme a dáme přes noc do ledničky. Druhý den smetanu z květů bezu vymačkáme přes jemné plátno nebo textilní sáček. Přisypeme cukr, vlijeme mléko a opatrně zahřejeme. V míse rozšleháme žloutky a za stálého prošlehávání k nim ohřátou směs přilijeme(pokud bychom to udělali obráceně, žloutky se srazí.) Tekutinu vlijeme zpět do rendlíku, opět opatrně zahříváme a mícháme, až směs zhoustne. Má mít konzistenci řídkého pudinku. (Zkuste namočit do směsi stěrku a udělat prstem čáru. Pokud čára na stěrce zůstane, měla by konzistence být správná.) Směs přelijeme přes jemné sítko zpět do mísy. Přidáme zakysanou smetanu, citronovou šťávu a vše promícháme. Tím je směs na zmrzlinu hotová. Můžeme ji nalít do zmrzlinovače, anebo naplnit formičky na nanuky a zmrazit do mrazáku. Pokud směs mrazíme v míse, pak směs musí tuhnout 4–5 hodin a je třeba ji každou půlhodinu vytáhnout a promíchat tyčovým mixérem. Je to proto, aby se rozbily ledové krystalky a zmrzlina byla hladká. Zdroj: Ceskatelevize.cz/Kouzelné bylinky
2 PL lžíce cukru třtinového, 1 balení želatiny, 2 hrsti květů bezu černého (květy nejlépe čerstvé), 400 ml smetany ke šlehání bez laktózy. Natrhané květy rozložíme na plech a necháme vylézt broučky, zbavíme zelených stopek. Smetanu vylijeme do skleněné mísy, vložíme květy, ponoříme je. Mísu vložíme do hrnce a na vodní lázni zahříváme cca 10-15 min, tak aby se voda pod mísou nevařila. Vsypeme lžíci třtinového cukru. Poté necháme bezovou smetanu trochu vychladnout. Scedíme a květy vymačkáme nebo celou směs rozmixujeme. přidáme želatinu viz návod na obale. Mícháme dokud se želatina nerozpustí. Nalijeme do skleniček nebo do formiček. Necháme ztuhnout v ledničce. Můžeme formičky plnit jen do 2/3 a zbývající vyplníme bezinkovou želatinou.
Kniha Světla, Babiččiny zápisky, Magické rostliny/Lavender, Léčivé rostliny a planety/Brooke