Logo Magica

Trnka obecná

Prvek: Země

Latinský název: Prunus Spinosa

Signatura: Saturn

Jde o starý lidový „krev čistící" prostředek, jehož vlastnosti popsal v roce 1572 Hieronymus Bock. V antice o trnce není zmínek, objevuje se až ve středověkých bylinářích. Vedle Hildegardy z Bingenu se tímto keřem zabýval i Konrád z Megenbergu. Květy se používaly na srdce a proti pocitu těžkosti v žaludku, šťáva z plodů při zánětech dásní.

Trnka se považovala za keř nadaný úžasnou mocí, a proto se její dřevo používalo na výrobu zbraní a obranných kyjů. S každou zbraní nebo holí vyrobenou z trnky se muselo zacházet velmi opatrně, protože měla sílu a moc, která při uplatnění bez soucitu a rozumu mohla snadno zničit nejen cíl útoku, ale i toho, kdo zbraní vládne. Energie trnky se obtížně usměrňuje, a ten, kdo s ní zachází nerozvážně, snadno padne do nějaké léčky. V některých starých pověstech se uvádí, že Kristova trnová koruna byla právě z trnky.

Hlavní složky: Flavonoidy, alkaloidy, cukry, organické kyseliny, pektiny, třísloviny, pryskyřice. Květ obsahuje flavonový glykosid kamferin a kamferol a dále stopy kyanogenních alkaloidů. Plody obsahují cukry, organické kyseliny, pektin, třísloviny a pryskyřici.
Indikační skupiny: Diuretikum, laxativum, diaforetikum, diuretikum, antispazmodikum, obstipans, antidiarhoikum, adstringens, metabolikum.

Polarita: Ženská

Božstva: Cerridwen

Doporučené kombinace: Lze samostatně, přednostně však do směsí. Pro močopudný účinek petržel, bříza, jehlice, svízel syřišťovitý, rdesno ptačí, rdesno blešník. Potopudný účinek lipový květ, černý bez. Plody zejména s kořenem mochny nátržníku.

Jiné názvy: trpká slíva, lop, trn

Pěstování: Trnka roste téměř v celé Evropě. U nás se vyskytuje hojně ve světlých lesích, křovinatých stráních, na pasekách a mezích. Daří se jí na suchých a chudých stanovištích, zejména na vápenném podkladu.

Vyžaduje suché stanoviště, vápenitou půdu. Obvykle se nepěstuje, v přírodě je velmi hojná.

Sběr: Drogou je květ - Flos pruni spinosae, nebo i plod - Fructus pruni spinosae. Květy se v březnu a dubnu buď otrhávají i poupaty, nebo se setřásají do rozprostřených plachet. Sebrané květy se suší ve stínu, v tenké vrstvě, aby nedošlo k zapaření a zhnědnutí. Při umělém sušení nemá teplota přestoupit 40°C. Správně usušená droga má nažloutle bílou barvu a hořkou chuť. Při vhodném uložení vydrží nejdéle 2 roky. Na podzim se sbírají také plody - trnky. Na povidla, šťávy, sirupy a zdravotní vína se nechávají plody přezrát, případně i přejít mrazem. Na sušení se sklízejí bez stopek a poněkud dříve. Sušíme nejlépe umělou teplotou nepřevyšující 45°C. Sušené uchováváme nejlépe ve skleněných nádobách dobře uzavřených, neboť bývají napadány škůdci.


Lékařské použití:   U trnek je výhodou, že pro léčivé účely můžete využít prakticky celou rostlinu. Při dodržení terapeutických látek jsou obě drogy zcela bezpečné, vhodné i v pediatrii a geriatrii.
Květová droga je vhodná i pro dlouhodobé podávání. Květy trnky působí diureticky, tedy při potížích s močením. Močopudný účinek zbavuje organismus přebytečného sodíku, na úpravu metabolismu.
Listy pomáhají při ledvinových potížích. Snižuje krevní tlak, zejména jeho spodní hodnoty, které se často váží na sníženou funkci ledvin. Snižuje propustnost krevních vlásečnic, mírní zánětlivé reakce v cévách. Lehce projímavé účinky.
Plody posilují organismus, povzbuzují trávení, pomáhají při křečích, zvracení a průjmu, tlumí nadýmání. Bobulky trnky jsou cenným zdrojem vitamínu C, A, E, dále jsou bohaté na třísloviny a ovocné kyseliny.


Emocionální použití:   Trnka je zimní strom – její bílá kvítka spatříme dříve než jarní lístky. Má černou kůru chráněnou nepříjemnými trny, a roste jako husté houští. Z dříví lze vyrobit energickou, výbušnou hůlku, a také „cudgel shillelagh“.


Magické a rituální použití:   Její trny lze použít na rytí obrázků do vosku, a na některé typy svíčkové magie.
Trnka znamená silnou událost, a nebo sílu osudu, jež se nedá překonat. V obranné magii se užívá proti negativním vibracím. Z trnkového dřeva se vyrábějí čarodějnické hůlky.
V některých magických tradicích je trnka keřem prokletí. Někde se používá k vyhlášení Divoké štvanice.
V úslovích ogamu je trnka "rozmnožitelem tajemství" a "magickým znakem velkého oka" což dokazuje její důležitost.
Energie trnky se obtížně usměrňuje. Zbraň vyrobená z Trnky má silnou moc, ale je-li zbraň používána bez rozmyslu a soucitu, ublíží i nositeli zbraně.
Trnka prochází během roku třemi proměnami. První o jarní rovnodennosti, kdy se objeví půvabné květy. Pro svůj brzký rozkvět byla považována za Matku dřevin. Druhou proměnou prochází kolem svátku Samhain, kdy se z plodů trnky připravuje silné víno na oslavu tohoto svátku. V tomto vínu se obráží paradoxní charakter této rostliny, symblizující na jedné straně nesváry a smrt a na straně druhé plodnost. Třetí proměna nastává v čase zimního slunovratu, kdy se obětuje trnkové dřevo jako úlitba mocným silám podsvětí za návrat slunce.

Kniha Světla Kultu Bohyně Diany, Babiččiny zápisky, Magické rostliny/Lavender

 

Recepty

KVĚTOVÝ NÁLEV

2 KL na 0,3 l vody, vyluhovat 10 minut, 2-3 x denně na čištění krve a posílení žaludku


BYLINNÝ BALZÁM

70 g čerstvé byliny nebo drogy přelijeme 150 g (asi 175 ml) lihu 40% nebo jiného alkoholu, dobře protřepeme. Po 3 dnech vmícháme do výluhu 200 g medu a vše znovu dobře protřepeme. Další den je balzám připraven k použití. 4 x denně 1 KL směsi na sítko z nerezu nebo umělé hmoty, směs propasírujeme do šálku lžičkou z umělé hmoty. Pak přelijeme 125 ml převařené vody.


LISTOVÝ NÁLEV PŘI POTÍŽÍCH MOČOVÉHO ÚSTROJÍ

2 KL spaříme 0,3 l vody, necháme vyluhovat 10 minut. 2-3 x denně na vyčištění nečisté pleti a při všech potížích močového systému, včetně ledvin a močového měchýře.


ODVAR Z PLODŮ

2 KL zalijeme 0,2 l studené vody, přivedeme k varu, vaříme 2 minuty. Můžeme sladit medem. Použití: 4 x denně po 0,1 l


VINNÝ ODVAR PROTI PRŮJMU A ÚPLAVICI

2 KL plodů zalijeme 1/4 l červeného vína, ohříváme, nevaříme 2 minuty. Proti průjmu a úplavici, 4 x denně 0,1 l.


TRNKOVÝ SIRUP PROTI KAŠLI

100 g květů trnky, 100 g alkoholu, 400 g destilované vody. Trnkové květy se navlhčí alkoholem, zalijí vodou a nechají se vylouhovat 14 dní. Potom se tekutina scedí a svaří na hustý sirup s cukrem v poměru 100 g výtažku a 180 g cukru. Použití: proti kašli 1 PL 3 x denně.


TRNKOVÝ ELIXÍR ABATYŠE HILDEGARDY

Čerstvé větvičky trnky spálíme na popel a ten pomeleme na prášek. Odměříme 36g. Přidáme prášek z rozdrcených hřebíčků 24g, mletou skořici 48g, 100 mlpravého včelího medu, bílého vína (ryzlink) 100 ml, pramenité vody - doplnit do 1l. Práškované složky dobře promícháme a vmícháme to do medu a vína a posléze doplníme vodou do předepsaného obsahu a vše dobře protřepeme. Před každým použitím je třeba elixír řádně protřepat.
Použití: před jídlem podáváme 3 čajové lžičky, po jídle 3 polévkové lžíce, podle závažnosti případu 1-3 x denně. Tento elixír má být užíván delší dobu, zpravidla půl roku, ale každé dva měsíce zařazujeme čtrnáctidenní přestávku.

Když jsou postižené smyslové orgány a nervový systém revmatismem nebo dnou natolik, že nastává vlastně jakési centrální ochrnutí, může pomoci elixír, připravený z trnkového popele. Dr. Hertzka a dr. Strhlow vyzkoušeli tento přípravek i při roztroušené skleróze, a byli často úspěšní, zejména v čerstvých případech onemocnění.

Pokud chceme použít elixír na léčbu roztroušené sklerózy, měli bychom v dietě vyřadit obyčejnou pšenici a nahradit ji pšenicí špaldou, která rovněž působí léčivě a zesiluje účinek přípravku.

Zdroj: J.A. Zentrich. J. Bodlák: Léčivá síla bodláků


POSILUJÍCÍ TRNKOVÉ VÍNO

1l trnek, 1 litr vody, 500g cukru krystal, 2 l žitné. Zralé, přebrané trnky vsypeme do pětilitrové láhve od okurek a nalijeme vařící vodu. Láhev postavíme na 5 dní na teplé místo, přičemž každý den roztok trochu promícháme. Potom přidáme na krystalový cukr, mícháním rozpustíme a přelijeme do jiné čisté nádoby. Na 1 litr trnek přidáme 1 litru pálenky (žitné) a nádobu povážeme pergamenem. Víno necháme zrát celý rok, potom ho opatrně stočíme do menších lahví a necháme další rok dozrát. Dostaneme tak těžké dezertní víno, chutí podobné portskému s temně rubínovou barvou. Je to vynikající posilující prostředek.


KOŘENĚNÉ POSILUJÍCÍ TRNKOVÉ VÍNO

2 šálky nasekaných trnkových plodů, 1 litr kvalitního červeného vína, půl lžičky skořice, 6 tlučených hřebíčků, 4 tlučené badyány. Přísady smícháme, zalijeme vínem a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Denně protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v lednici. Užíváme po štamprli denně.


NALOŽENÉ TRNKY

Přebrané, oprané a vykapané trnky nasypeme do malých skleniček, prosypeme cukrem. Vložíme několik hřebíčků a kousek skořice. Pak přiléváme alkohol pomalu, aby cukr dosahovl jedné třetiny trnek (cukr se tak rychle nerozpustí, takže vrstvu vidíme, alkohol jej splachuje ke dnu). Dolijeme alkohol, otřeme okraj sklenice a zavíčkujeme. Po týdnu skleničkami zatřepeme, aby se cukr rovnoměrně rozpustil. Použití: Na přípravu horkých punčů, limonád...


TRNKOVÁ POVIDLA

Litr trnek přebereme, opláchneme, dáme do hrnce, zalijeme vodou, aby byly ponořené. Přivedeme k varu, stáhneme teplotu a asi 15 minut pod pokličkou vaříme, až jsou docela měkké a dřeň se snadno oddělí od pecky. Propasírujeme a získanou dřeň zvážíme. Odvážíme stejné množství cukru. Dřeň přivedeme k varu a přisypeme cukr. Za stálého míchání svařujeme 20 minut do zhoustnutí Pozor - při delším varu by mohl cukr karamelizovat. Naléváme horké do malých sklenic, obrátíme dnem vzhůru. Trnková povidla chutnají třeba na bavorských vdolečkách s tvarohem, na slepování vánočního cukroví či na přípravu horkého ovocného nápoje.


TRNKOVÝ LIKÉR

Zralé, ne však přezrálé trnky očistíme, omyjeme a dáme na síto odkapat. Suché vsypeme do velké zavařovačky a zalijeme pálenkou, aby byly zakryty. Zavařovačku dobře uzavřeme a necháme měsíc stát na teplém místě (sluníčku). Potom připravíme cukrový roztok, přičemž počítáme na litr pálenky půl litru vody a 500 g cukru. Do vychladlého roztokou přecedíme pálenku z trnek. Naplníme lahve a dobře je zazátkujeme. Ze zbytku trnek můžeme udělat ještě jednou likér. Nalijeme na ně vychladlou převařenou vodu, aby byly ponořeny, přidáme kousek puškvorce, kousek celé skořice a několik hřebíčků. Za měsíc opět scedíme, přidáme podle chuti cukr a pálenku. Zamícháme, přecedíme řídkým plátnem, naplníme láhve a dobře zazátkujeme.


TRNKOVÝ LIKÉR NA DOBRÉ TRÁVENÍ

2 hrnky nasekaných trnek, 2 šálky medu, 6 tlučených hřebíčků, 1 lžičku skořice, 3 tlučené badyány, půl lžičky tlučených fenyklových semínek, půl lžičky tlučených anýzových semínek, půl lžičky nastrouhaného zázvoru, 1 litr bílého rumu/kvalitní vodky. Všechny uvedené přísady smícháme, zalijeme je alkoholem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Přecedíme, likér slijeme do lahve a užíváme 1x denně 1 malého panáka.


TRNKOVÝ KOMPOT

Na zavařování se hodí jen trnky, které spálil mráz. Očištěné trnky nasypeme do studené vody a dáme je vařit. Po několika minutách trnky vybereme na síto a necháme je okapat. Uvaříme si cukrový sirup (na 1 kg trnek 3 dl vody a 300 g cukru) a sbíráme pěnu až do vyčištění. Přidáme kousek celé skořice, několik hřebíčků a trnky necháme několikrát přejít varem. Potom je vybereme, šťávu ještě povaříme a vychladlou nalijeme na trnky v zavařovačkách. Za týden šťávu slijeme, povaříme zpět na trnky. Na druhý den povážeme zavařovačky dvojitým navlhčeným celofánem.


TRNKY VE VÍNĚ

500 g trnek, 250 g cukru, bílé stolní nebo ovocné víno. Dobře vyzrálé, propláchnuté trnky vrstvíme do malých skleniček a jednotlivé vrstvy prosypáváme cukrem. Nakonec zalijeme bílým vínem, uzavřeme víčkem a sterilujeme 15 minut při 85°C. Podáváme jako přílohu ke zvěřině nebo k pečené drůbeži. Odkapané trnky můžeme také použít na sýrové chuťovky.


TRNKOVICE

22 dkg zralých trnek, 20 g cukru, 1/2 l ginu. Plody zbavte stopek a omyjte. Každou trnku na obou koncích propíchněte, aby z ní mohla vytékat šťáva a dejte do nádoby se šroubovacím víčkem. Nádoba by měla být plná pouze do poloviny. Přidejte cukr a zalijte po hrdlo ginem. Nádobu uzavřete a obsah důkladně protřepejte. Protřepávání opakujte vždy po dvou týdnech. Likér je sice možné pít již po několika týdnech, ale mnohem lepší chuť má po 12 měsících. Likér se zbarví do červena. Je-li potřeba, pak po 3 měsích je možné likér scedit a uložit v láhvi.


TRNKOVÝ DŽEM

1 kg trnek nasbírané po prvním mrazíku, 1 kg cukr krystal, 500 ml 100%-ní jablečné/hruškové šťávy nebo moštu, 1 citron a 1 pomeranč. Trnky omyjte a odsťopkujte, dejte do kastrolu, zalijte vodou tak, aby byly ponořené, a nechte vařit, dokud nezměknou. Případný zbytek vody pak slijte. Trnky propasírujte přes čisté plátýnko. Přidejte cukr a jablečnou šťávu/mošt a šťávu z pomeranče a citronu. Za občasného míchání nechte vařit do zhoustnutí. Pokud se tvoří pěna, sbírejte ji pro hezký vzhled džemu.


TRNKOVÝ ČAJ NA POSÍLENÍ MOČOVÝCH CEST

1 PL květů trnky, 1 PL květů vřesu, 1 PL truskavce, 0,5 litru vroucí vody. Směs zalijeme vroucí vodou a necháme 10 minut louhovat. Poté přecedíme, nalijeme do termosky a popíjíme během dne. Tato pitná kúra by měla trvat 4 týdny, denně si vaříme čerstvý čaj. Květy trnky prospívají močovému systému a ledvinám. Mají výrazné močopudné vlastnosti, pomáhají se tělu zbavit přebytečného sodíku, což má blahodárné působení na ledviny. Dále celkově detoxikují, snižují krevní tlak, zlepšují látkovou výměnu, podporují trávení, střevní peristaltiku, tlumí nadýmání a křeče.


TRNKOVÝ LIKÉR NA TRÁVENÍ

2 lžíce trnkových květů, 1 lžičku drceného semene fenyklu, 1 lžičku drceného semene anýzu, 1 lžičku kořene hořce žlutého, 0,5 litru pálenky. Směs zalijeme alkoholem. Necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Poté přecedíme a při potížích užíváme 1× denně 1 štamprli.


 

Bylinka ve směsích

MENSTRUAČNÍ BOLESTI2

 

 

  zpět na Byliny Měsíce