Logo Magica

Trnka obecná a švestka

Prvek: Země

Latinský název: Prunus Spinosa

Signatura: Saturn

Jde o starý lidový „krev čistící" prostředek, jehož vlastnosti popsal v roce 1572 Hieronymus Bock. V antice o trnce není zmínek, objevuje se až ve středověkých bylinářích. Vedle Hildegardy z Bingenu se tímto keřem zabýval i Konrád z Megenbergu. Květy se používaly na srdce a proti pocitu těžkosti v žaludku, šťáva z plodů při zánětech dásní.

Trnka se považovala za keř nadaný úžasnou mocí, a proto se její dřevo používalo na výrobu zbraní a obranných kyjů. S každou zbraní nebo holí vyrobenou z trnky se muselo zacházet velmi opatrně, protože měla sílu a moc, která při uplatnění bez soucitu a rozumu mohla snadno zničit nejen cíl útoku, ale i toho, kdo zbraní vládne. Energie trnky se obtížně usměrňuje, a ten, kdo s ní zachází nerozvážně, snadno padne do nějaké léčky. V některých starých pověstech se uvádí, že Kristova trnová koruna byla právě z trnky.

Hlavní složky: Flavonoidy, alkaloidy, cukry, organické kyseliny, pektiny, třísloviny, pryskyřice. Květ obsahuje flavonový glykosid kamferin a kamferol a dále stopy kyanogenních alkaloidů. Plody obsahují cukry, organické kyseliny, pektin, třísloviny a pryskyřici.
Indikační skupiny: Diuretikum, laxativum, diaforetikum, diuretikum, antispazmodikum, obstipans, antidiarhoikum, adstringens, metabolikum.

Polarita: Ženská

Božstva: Flora (římská bohyně kvetoucí přírody), Gaia (řecká bohyně Země), Cerridwen

Doporučené kombinace: Lze samostatně, přednostně však do směsí. Pro močopudný účinek petržel, bříza, jehlice, svízel syřišťovitý, rdesno ptačí, rdesno blešník. Potopudný účinek lipový květ, černý bez. Plody zejména s kořenem mochny nátržníku.

Jiné názvy: trpká slíva, lop, trn

Pěstování: Trnka roste téměř v celé Evropě. U nás se vyskytuje hojně ve světlých lesích, křovinatých stráních, na pasekách a mezích. Daří se jí na suchých a chudých stanovištích, zejména na vápenném podkladu.

Vyžaduje suché stanoviště, vápenitou půdu. Obvykle se nepěstuje, v přírodě je velmi hojná.

Sběr: Drogou je květ - Flos pruni spinosae, nebo i plod - Fructus pruni spinosae. Květy se v březnu a dubnu buď otrhávají i poupaty, nebo se setřásají do rozprostřených plachet. Sebrané květy se suší ve stínu, v tenké vrstvě, aby nedošlo k zapaření a zhnědnutí. Při umělém sušení nemá teplota přestoupit 40°C. Správně usušená droga má nažloutle bílou barvu a hořkou chuť. Při vhodném uložení vydrží nejdéle 2 roky. Na podzim se sbírají také plody - trnky. Na povidla, šťávy, sirupy a zdravotní vína se nechávají plody přezrát, případně i přejít mrazem. Na sušení se sklízejí bez stopek a poněkud dříve. Sušíme nejlépe umělou teplotou nepřevyšující 45°C. Sušené uchováváme nejlépe ve skleněných nádobách dobře uzavřených, neboť bývají napadány škůdci.


Lékařské použití:   U trnek je výhodou, že pro léčivé účely můžete využít prakticky celou rostlinu. Při dodržení terapeutických látek jsou obě drogy zcela bezpečné, vhodné i v pediatrii a geriatrii.
Květová droga je vhodná i pro dlouhodobé podávání. Květy trnky působí diureticky, tedy při potížích s močením. Močopudný účinek zbavuje organismus přebytečného sodíku, na úpravu metabolismu.
Listy pomáhají při ledvinových potížích. Snižuje krevní tlak, zejména jeho spodní hodnoty, které se často váží na sníženou funkci ledvin. Snižuje propustnost krevních vlásečnic, mírní zánětlivé reakce v cévách. Lehce projímavé účinky.
Plody posilují organismus, povzbuzují trávení, pomáhají při křečích, zvracení a průjmu, tlumí nadýmání. Bobulky trnky jsou cenným zdrojem vitamínu C, A, E, dále jsou bohaté na třísloviny a ovocné kyseliny.


Emocionální použití:   Trnka je zimní strom – její bílá kvítka spatříme dříve než jarní lístky. Má černou kůru chráněnou nepříjemnými trny, a roste jako husté houští. Z dříví lze vyrobit energickou, výbušnou hůlku, a také „cudgel shillelagh“.


Magické a rituální použití:   Její trny lze použít na rytí obrázků do vosku, a na některé typy svíčkové magie.
Trnka znamená silnou událost, a nebo sílu osudu, jež se nedá překonat. V obranné magii se užívá proti negativním vibracím. Z trnkového dřeva se vyrábějí čarodějnické hůlky.
V některých magických tradicích je trnka keřem prokletí. Někde se používá k vyhlášení Divoké štvanice.
V úslovích ogamu je trnka "rozmnožitelem tajemství" a "magickým znakem velkého oka" což dokazuje její důležitost.
Energie trnky se obtížně usměrňuje. Zbraň vyrobená z Trnky má silnou moc, ale je-li zbraň používána bez rozmyslu a soucitu, ublíží i nositeli zbraně.
Trnka prochází během roku třemi proměnami. První o jarní rovnodennosti, kdy se objeví půvabné květy. Pro svůj brzký rozkvět byla považována za Matku dřevin. Druhou proměnou prochází kolem svátku Samhain, kdy se z plodů trnky připravuje silné víno na oslavu tohoto svátku. V tomto vínu se obráží paradoxní charakter této rostliny, symblizující na jedné straně nesváry a smrt a na straně druhé plodnost. Třetí proměna nastává v čase zimního slunovratu, kdy se obětuje trnkové dřevo jako úlitba mocným silám podsvětí za návrat slunce.

 

 

Recepty

TRNKOVÁ TINKTURA

1 díl trnek se zalije 5 díly 40% alkoholu. Louhuje 2 - 3 týdny, 1x denně výluhem protřepte. Poté se přefiltruje. Vzniklou tinkturu je třeba uchovávat v tmavé lahvi. Obvykle se užívá 10-20 kapek 1-3x denně na cukr či do sklenky vody.

KVĚTOVÝ NÁLEV

2 KL na 0,3 l vody, vyluhovat 10 minut, 2-3 x denně na čištění krve a posílení žaludku.

TRNKOVICE

22 dkg zralých trnek, 20 g cukru, 1/2 l ginu. Plody zbavte stopek a omyjte. Každou trnku na obou koncích propíchněte, aby z ní mohla vytékat šťáva a dejte do nádoby se šroubovacím víčkem. Nádoba by měla být plná pouze do poloviny. Přidejte cukr a zalijte po hrdlo ginem. Nádobu uzavřete a obsah důkladně protřepejte. Protřepávání opakujte vždy po dvou týdnech. Likér je sice možné pít již po několika týdnech, ale mnohem lepší chuť má po 12 měsících. Likér se zbarví do červena. Je-li potřeba, pak po 3 měsích je možné likér scedit a uložit v láhvi.

TRNKOVÝ LIKÉR

Zralé, ne však přezrálé trnky očistíme, omyjeme a dáme na síto odkapat. Suché vsypeme do velké zavařovačky a zalijeme pálenkou, aby byly zakryty. Zavařovačku dobře uzavřeme a necháme měsíc stát na teplém místě (sluníčku). Potom připravíme cukrový roztok, přičemž počítáme na litr pálenky půl litru vody a 500 g cukru. Do vychladlého roztokou přecedíme pálenku z trnek. Naplníme lahve a dobře je zazátkujeme. Ze zbytku trnek můžeme udělat ještě jednou likér. Nalijeme na ně vychladlou převařenou vodu, aby byly ponořeny, přidáme kousek puškvorce, kousek celé skořice a několik hřebíčků. Za měsíc opět scedíme, přidáme podle chuti cukr a pálenku. Zamícháme, přecedíme řídkým plátnem, naplníme láhve a dobře zazátkujeme.

TRNKOVÝ KVĚTOVÝ LIKÉR NA TRÁVENÍ

2 lžíce trnkových květů, 1 lžičku drceného semene fenyklu, 1 lžičku drceného semene anýzu, 1 lžičku kořene hořce žlutého, 0,5 litru pálenky. Směs zalijeme alkoholem. Necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Poté přecedíme a při potížích užíváme 1× denně 1 štamprli.

TRNKOVÝ LIKÉR NA DOBRÉ TRÁVENÍ

2 hrnky nasekaných trnek, 2 šálky medu, 6 tlučených hřebíčků, 1 Kl skořice, 3 tlučené badyány, 1/2 Kl tlučených fenyklových semínek, 1/2 Kl tlučených anýzových semínek, 1/2 KL nastrouhaného zázvoru, 1 litr bílého rumu/kvalitní vodky. Všechny uvedené přísady smícháme, zalijeme je alkoholem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Přecedíme, likér slijeme do lahve a užíváme 1x denně 1 malého panáka.

POSILUJÍCÍ TRNKOVÉ VÍNO

1l trnek, 1 litr vody, 500g cukru krystal, 2 l žitné. Zralé, přebrané trnky vsypeme do pětilitrové láhve od okurek a nalijeme vařící vodu. Láhev postavíme na 5 dní na teplé místo, přičemž každý den roztok trochu promícháme. Potom přidáme na krystalový cukr, mícháním rozpustíme a přelijeme do jiné čisté nádoby. Na 1 litr trnek přidáme 1 litru pálenky (žitné) a nádobu povážeme pergamenem. Víno necháme zrát celý rok, potom ho opatrně stočíme do menších lahví a necháme další rok dozrát. Dostaneme tak těžké dezertní víno, chutí podobné portskému s temně rubínovou barvou. Je to vynikající posilující prostředek.

KOŘENĚNÉ POSILUJÍCÍ TRNKOVÉ VÍNO

2 šálky nasekaných trnkových plodů, 1 litr kvalitního červeného vína, půl lžičky skořice, 6 tlučených hřebíčků, 4 tlučené badyány. Přísady smícháme, zalijeme vínem a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Denně protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v lednici. Užíváme po štamprli denně.

TRNKY VE VÍNĚ

500 g trnek, 250 g cukru, bílé stolní nebo ovocné víno. Dobře vyzrálé, propláchnuté trnky vrstvíme do malých skleniček a jednotlivé vrstvy prosypáváme cukrem. Nakonec zalijeme bílým vínem, uzavřeme víčkem a sterilujeme 15 minut při 85°C. Podáváme jako přílohu ke zvěřině nebo k pečené drůbeži. Odkapané trnky můžeme také použít na sýrové chuťovky.

NALOŽENÉ TRNKY

Přebrané, oprané a vykapané trnky nasypeme do malých skleniček, prosypeme cukrem. Vložíme několik hřebíčků a kousek skořice. Pak přiléváme alkohol pomalu, aby cukr dosahovl jedné třetiny trnek (cukr se tak rychle nerozpustí, takže vrstvu vidíme, alkohol jej splachuje ke dnu). Dolijeme alkohol, otřeme okraj sklenice a zavíčkujeme. Po týdnu skleničkami zatřepeme, aby se cukr rovnoměrně rozpustil. Použití: Na přípravu horkých punčů, limonád...

ŠVESTKY V RUMU

1 kg švestek, 500 g cukru, 250 ml vody, 1 PL rumu. Švestky omyjte, osušte a vypeckujte. Při vypeckovávání nemusíte půlky švestek od sebe úplně oddělovat, postačí, když švestku naříznete a pecku vyjmete. Nyní svařte cukr s vodou. Nasypte cukr do hrnce, zalijte vodou a občas s postupně vznikajícím cukerným roztokem zamíchejte, aby se obsah prohříval rovnoměrněji. Dávejte bedlivý pozor na to, aby vám cukr nezačal po stranách karamelizovat. Do takto připraveného cukerného nálevu vložte vypeckované švestky a ponechte vše společně vařit 3 minuty povařit. Odstavte z plotny a přimíchejte lžíci rumu. Ještě vařící naplňte do sklenic, uzavřete a zavařte v páře nebo troubě.

PECKY VE VÍNĚ NA ÚPRNÝ KAŠEL

40 ks pecek ze švestek, víno 250 ml. Z pecek vylouskáme jádra, zalijeme vínem a necháme přikryté utěrkou bobtnat dva dny. Potom denně sníst 4-6 dobře rozkousaných jader (děti 2-4) po dobu 1 týdne. Otravy kyselinou kyanovodíkovou, kterou tato jádra obsahují, se není třeba obávat. Z největší části se ve víně uvolní. Zbylá vázaná kyselina kyanovodíková má pravděpodobně hlavní tišící účinek na kašel. I dlouhodobý kašel trvající 2 roky lze tímto viným macerátem utišit za 14 dní.

TRNKOVÝ SIRUP PROTI KAŠLI

100 g květů trnky, 100 g alkoholu, 400 g destilované vody. Trnkové květy se navlhčí alkoholem, zalijí vodou a nechají se vylouhovat 14 dní. Potom se tekutina scedí a svaří na hustý sirup s cukrem v poměru 100 g výtažku a 180 g cukru. Použití: proti kašli 1 PL 3 x denně.

BYLINNÝ BALZÁM

70 g čerstvé byliny nebo drogy přelijeme 150 g (asi 175 ml) lihu 40% nebo jiného alkoholu, dobře protřepeme. Po 3 dnech vmícháme do výluhu 200 g medu a vše znovu dobře protřepeme. Další den je balzám připraven k použití. 4 x denně 1 KL směsi na sítko z nerezu nebo umělé hmoty, směs propasírujeme do šálku lžičkou z umělé hmoty. Pak přelijeme 125 ml převařené vody.

TRNKOVÉ KLOKTADLO NA ZÁNĚT MANDLÍ

20g kůry trnky povaříme 15 min ve 2 šálcích vody, necháme chvíli louhovat, scedíme a teplým odvarem kloktáme..

LISTOVÝ NÁLEV PŘI POTÍŽÍCH MOČOVÉHO ÚSTROJÍ

2 KL spaříme 0,3 l vody, necháme vyluhovat 10 minut. 2-3 x denně na vyčištění nečisté pleti a při všech potížích močového systému, včetně ledvin a močového měchýře.

TRNKOVÝ ČAJ NA POSÍLENÍ MOČOVÝCH CEST

1 PL květů trnky, 1 PL květů vřesu, 1 PL truskavce, 0,5 litru vroucí vody. Směs zalijeme vroucí vodou a necháme 10 minut louhovat. Poté přecedíme, nalijeme do termosky a popíjíme během dne. Tato pitná kúra by měla trvat 4 týdny, denně si vaříme čerstvý čaj. Květy trnky prospívají močovému systému a ledvinám. Mají výrazné močopudné vlastnosti, pomáhají se tělu zbavit přebytečného sodíku, což má blahodárné působení na ledviny. Dále celkově detoxikují, snižují krevní tlak, zlepšují látkovou výměnu, podporují trávení, střevní peristaltiku, tlumí nadýmání a křeče.

ODVAR Z PLODŮ

2 KL zalijeme 0,2 l studené vody, přivedeme k varu, vaříme 2 minuty. Můžeme sladit medem. Použití: 4 x denně po 0,1 l

VINNÝ ODVAR PROTI PRŮJMU A ÚPLAVICI

2 KL plodů zalijeme 1/4 l červeného vína, ohříváme, nevaříme 2 minuty. Proti průjmu a úplavici, 4 x denně 0,1 l.

TRNKOVÝ ELIXÍR ABATYŠE HILDEGARDY

Čerstvé větvičky trnky spálíme na popel a ten pomeleme na prášek. Odměříme 36g. Přidáme prášek z rozdrcených hřebíčků 24g, mletou skořici 48g, 100 mlpravého včelího medu, bílého vína (ryzlink) 100 ml, pramenité vody - doplnit do 1l. Práškované složky dobře promícháme a vmícháme to do medu a vína a posléze doplníme vodou do předepsaného obsahu a vše dobře protřepeme. Před každým použitím je třeba elixír řádně protřepat.
Použití: před jídlem podáváme 3 čajové lžičky, po jídle 3 polévkové lžíce, podle závažnosti případu 1-3 x denně. Tento elixír má být užíván delší dobu, zpravidla půl roku, ale každé dva měsíce zařazujeme čtrnáctidenní přestávku.

Když jsou postižené smyslové orgány a nervový systém revmatismem nebo dnou natolik, že nastává vlastně jakési centrální ochrnutí, může pomoci elixír, připravený z trnkového popele. Dr. Hertzka a dr. Strhlow vyzkoušeli tento přípravek i při roztroušené skleróze, a byli často úspěšní, zejména v čerstvých případech onemocnění.

Pokud chceme použít elixír na léčbu roztroušené sklerózy, měli bychom v dietě vyřadit obyčejnou pšenici a nahradit ji pšenicí špaldou, která rovněž působí léčivě a zesiluje účinek přípravku. Zdroj: J.A. Zentrich. J. Bodlák: Léčivá síla bodláků

TRNKOVÁ POVIDLA

Litr trnek přebereme, opláchneme, dáme do hrnce, zalijeme vodou, aby byly ponořené. Přivedeme k varu, stáhneme teplotu a asi 15 minut pod pokličkou vaříme, až jsou docela měkké a dřeň se snadno oddělí od pecky. Propasírujeme a získanou dřeň zvážíme. Odvážíme stejné množství cukru. Dřeň přivedeme k varu a přisypeme cukr. Za stálého míchání svařujeme 20 minut do zhoustnutí. Pozor - při delším varu by mohl cukr karamelizovat. Naléváme horké do malých sklenic, obrátíme dnem vzhůru. Trnková povidla chutnají třeba na bavorských vdolečkách s tvarohem, na slepování vánočního cukroví či na přípravu horkého ovocného nápoje.

TRNKOVÝ KOMPOT

Na zavařování se hodí jen trnky, které spálil mráz. Očištěné trnky nasypeme do studené vody a dáme je vařit. Po několika minutách trnky vybereme na síto a necháme je okapat. Uvaříme si cukrový sirup (na 1 kg trnek 3 dl vody a 300 g cukru) a sbíráme pěnu až do vyčištění. Přidáme kousek celé skořice, několik hřebíčků a trnky necháme několikrát přejít varem. Potom je vybereme, šťávu ještě povaříme a vychladlou nalijeme na trnky v zavařovačkách. Za týden šťávu slijeme, povaříme zpět na trnky. Na druhý den povážeme zavařovačky dvojitým navlhčeným celofánem.

TRNKOVÝ DŽEM

1 kg trnek nasbírané po prvním mrazíku, 1 kg cukr krystal, 500 ml 100%-ní jablečné/hruškové šťávy nebo moštu, 1 citron a 1 pomeranč. Trnky omyjte a odsťopkujte, dejte do kastrolu, zalijte vodou tak, aby byly ponořené, a nechte vařit, dokud nezměknou. Případný zbytek vody pak slijte. Trnky propasírujte přes čisté plátýnko. Přidejte cukr a jablečnou šťávu/mošt a šťávu z pomeranče a citronu. Za občasného míchání nechte vařit do zhoustnutí. Pokud se tvoří pěna, sbírejte ji pro hezký vzhled džemu.

ŠVESTKOVÝ KEČUP

500 g čerstvých švestek, 30-50 ml jablečného octa (podle sladkosti švestek), 30 g třtinového cukru, 1 stroužek česneku, 1/2 lžičky mleté skořice, 1/4 lžičky perníkového koření, špetka kajenského pepře. Švestky odpeckujeme a nakrájíme na kousky. Zalijeme 100 ml vody a jablečným octem. Přidáme cukr, koření a rozmačkaný česnek. Přivedeme k varu a dusíme cca 20 minut, až se švestky rozvaří. Směs rozmixujeme a propasírujeme přes jemné sítko. Propasírovanou směs vrátíme na plotýnku, přivedeme k varu a horké plníme do skleniček. Po uzavření otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Vhodné k masům, grilované zelenině či k sýrům. Zdroj: www.apetitonline.cz

POVIDLA SE ŠVESTKAMI A RUMEM

3 kg švestek, 500g cukru, 125 ml rumu. Na přípravu těchto povidel budeme potřebovat dobře zralé, měkké švestky. Očištěné švestky nejprve oloupejte. Aby šly švestky snadno oloupat, pomožte si horkou vodou. Švestky vložte do porcelánové nádoby nebo do hrnce, zalijte horkou vodou tak, aby byly zcela ponořeny. V horké vodě je ponechte přibližně 30 sekund. Poté vodu slijte a do nádoby napusťte studenou vodu. Po chvilce slijte i tuto vodu a švestky můžete velmi snadno oloupat. V případě, že by to nešlo, celý proces horkou a studenou vodou ještě jednou zopakujte. Oloupané švestky odpeckujte a umelte na kaši. Takto připravenou kaši postavte na plotnu a rychle, za stálého míchání asi 1 hodinu vařte. Teprve až poté přidejte ½ kg cukru a vařte tak dlouho, až se za vařečkou tvoří na dně brázda. Nikdy nepřidávejte cukr hned od počátku a to ze dvou důvodů. Ovoce s cukrem má vyšší bod varu a snadněji se tak připálí. Druhým důvodem je, že zdlouhavým vařením nám může cukr zkaramelizovat a tak pozměnit chuť i barvu povidel. Poté přilijte 1/8 l rumu a ještě horká povidla naplňte do předem zahřátých sklenic. Sklenice ponechte vychladnout a pak uzavřete. Před uzavřením nezapomeňte zkontrolovat, zda je ústí sklenic čisté, nepotřísněné. Každá zapomenutá nečistota může způsobit pozdější plesnivění obsahu. Pokud se přeci jen stalo, že povidla ukápla, očistěte ústí nejlépe gázou namočenou do alkoholu.

Švestkové bonbóny s rumem

3 kg švestek, 500g třtinového cukru, 150 ml rumu. Výchozí surovinou pro výrobu švestkových bonbónů, ale i jiných dalších tvarů, které si můžeme vytvořit pro ozdobu moučníků, dortů, zmrzlin apod. jsou Švestková povidla. Hmotu, kterou jste získali přípravou švestkových povidel, však neslévejte do sklenic, ale ponechte je ještě dále na plotně a za stálého míchání svařte ještě na hustší pastu. Poté tuto pastu vezměte a rozetřete ji na pergamenový nebo pečící papír. Povrch uhlaďte větším nožem nebo cukrářským pravítkem. Sušte v troubě při 70-80°C 10 i více hodin, avšak ne najednou, ale s přestávkami. To co je důležité si pamatovat, že plát ovoce více ztuhne po každém zchladnutí. Jakmile je povrch sušeného plátu suchý, přikryjte jej i ze shora papírem, aby se nám povrch nespekl. Měl by zůstat sice suchý, ale dokonale pružný a vláčný, nikoli spečený. Trouba by neměla péct příliš prudce ze shora, což by mělo za následek právě nehezky okoralý vzhled. Doporučujeme vám sušit tyto pasty na děrovaném plechu, aby horký vzduch mohl k pastě přistupovat ze všech stran. Jakmile máte dosušeno, sejměte vrchní papír. Plát obraťte a ještě za horka sejměte i spodní papír. Pokud to jde ztuha nebo se papír neodděluje, navlhčete jej vodou a papír sloupněte. Ihned rozkrájejte plát na kostičky nebo z něj vykrajujte jiné ozdoby. Takto připravené ozdoby buď uschovejte jen tak do sklenice nebo do plechovky vyložené pergamenovým papírem. Doporučujeme vykrájené tvary obalit v cukru krupice, lépe však v cukru krupice ještě utlučeném v hmoždíři. Nikdy bonbony neobalujte v práškovém cukru! V dnešní době obsahují různé nespékavé látky a příměsi, které zapříčiňují osliznutí těchto pracně vytvořených dobrot.

ŠVESTKOVÉ ČATNÍ

Vypeckujte švestky, abyste měli jedno kilo čistého ovoce. Švestky pokrájejte na malé kousky, dejte do hrnce, přisypte jednu cibuli nakrájenou najemno, 2 cm nastrouhaného zázvoru a nastrouhanou pomerančovou kůru a šťávu z jednoho pomeranče. Směs zvolna povařte a po chvilce přidejte 100 g propláchnutých rozinek, 100 g krupicového cukru, 1 lžičku mleté skořice, 1 lžičku chilli , 50 ml vinného octa a 50 ml červeného vína. Vše vařte dalších 30 minut. Potom čatní slijte do skleniček a sterilujte v troubě na plechu s vodou 20 minut na 80 stupňů.

ŠVESTKOVÁ MARMELÁDA S MÁTOU

3 kg švestek bez pecek smíchejte s 1,5 kg třtinového cukru. Okořeňte celým badyánem, skořicí a hřebíčkem. Pečte tak hodinu na 180°C. Potom rozmixujte tyčovým mixérem, přihoďte svazek máty a vařte deset minut. Následně vyndejte mátu a přidejte pektin rozmíchaný v troše cukru. Pokud dáváte čistý pektin jako já, (deset gramů na kilo ovoce), nezapomeňte s mátou přidat šťávu ze tří citronů. povařte s pektinem, slijte do skleniček a otočte na víčko nebo sterilujte při 80 stupních 20 minut.

ŠVESTKOVÝ DŽEM S MÁTOU

Odpeckujte a pokrájejte švestky, abyste měli čistá 2 kila ovoce. Přiveďte švestky k varu, po 10 minutách můžete švestkám pomoci a rozmixovat je tyčovým mixerem. Přidejte 800g cukru, šťávu ze 2 citronů, lžičku skořice, badyánu a hřebíčku. Přihoďte svázaný svazek máty. Vařte dalších 10 až 15 minut. Poté vyndejte mátu. Teď přisypte 40g pektinu rozmíchaného ve 200 g cukru. Vařte vše 2 až 3 minuty, slijte do skleniček a otočte na víčko nebo sterilujte při 80 stupních 20 minut. Budete mít asi 8 skleniček o objemu 200 ml.

ŠVESTKY V ALKO LÁZNI

3 l vody svařte s kilogramem krystalového cukru. V polovině roztoku postupně povařte vždy asi čtyři minuty 6 kg švestek, které napřed na několika místech propíchněte silnou jehlou. Z roztoku ovoce vybírejte a sypte do litrových sklenic. K vyvařené šťávě přidejte zbytek cukerného roztoku a pomalu vařte ještě asi pět minut. Nechte chvilku vychladnout, pak vmíchejte půl litru čtyřicetiprocentní pálenky nebo konzumního lihu a půl lžíce kyseliny salicylové. Nálevem zalijte ovoce ve sklenicích tak, aby bylo všechno potopené. Zavíčkujte a sklenice obrácené dnem vzhůru nechte pomalu vystydnout. Takto zavařené švestky lze dlouho skladovat a můžete je mlsat jak samotné, tak je použít jako náplň do knedlíků nebo na přípravu černé omáčky.


Bylinka ve směsích

MENSTRUAČNÍ BOLESTI2

 

Kniha Světla, Babiččiny zápisky, Magické rostliny/Lavender, Léčivé byliny a planety/Elisabeth Brooke

 

  zpět na Byliny Měsíce