Logo Magica

Třešeň a Višeň

Latinský název: Cerasus Avium a Cerasus Vulgaris

Signatura: Venuše / Měsíc

Hlavní složky: Ovocný cukr, antokyanychrysanthemin, mesocyamin, cyanidin, pektiny, třísloviny. Tmavší druhy třešní jsou bohatým zdrojem hořčíku, železa, vysoké dávky jódu (v třešních 250mg% a ve višních 300mg%), fosforu, zinku, vápníku, draslíku a křemíku. Z vitamínů obsahují ve významné míře vitamín A či betakaroten, vitamín P, vitamín C, vitamín E, vitamín B. Dále obsahuje kyselinu citronovou, vinnou, jablečnou, chinovou, jantarovou a mléčnou. Stopky obsahují velké množství taninu. Květy obsahují silice. Listy obsahují kyselinu citronovou, quercetin, kumariny, amygdalin. Kůra obsahuje třísloviny, glykosidy rubroflobafen a fuscobafen.

Polarita: Ženská

Živel: Vzduch

Božstva: Ko-no-hana-sakuja-hime (bohyně hory Fudži)

Jiné použití: Dřevo je velmi cenné. Používá se především pro výrobu luxusního nábytku a výrobu nábytkářských dýh. Má široké červenohnědé jádro a úzkou červenavou běl. Je tvrdé, těžko štípatelné. Ve městech a parcích plní stejně jako ostatní druhy třešní a slivoní také funkci oblíbené okrasné dřeviny.

S třešní byla spojována krása, radost, plodnost a svádění. V japonské kultuře; v její mytologii je zasvěcen princezně Ko-no-hana-sakuja-hime, která se mezi 14.-16. stoletím stala hlavní bohyní hory Fudži. Největší využití nachází v kuchyni.

Jiné názvy: chrupky, mochyně, juliánky, srdcovky, křešeň.

Botanický popis: Statný strom dorůstající výšky až 35 m. Třešeň ptačí pochází patrně z Přední Asie a je zdomácnělá po celé Evropě. Divoce roste roztroušeně ve světlých lesích a křovinatých stráních od nížin do podhorského stupně. S oblibou je pěstována řada jejích hospodářsky cenných odrůd v zahradách a sadech. Pro svou otužilost je pěstována jako ovocný strom i u horských chalup v polohách, kde ostatní ovocné stromy (jabloně, hrušně, ořešáky…) již nenacházejí vhodné podmínky.

Pěstování: Třešeň je citlivá na mráz ve dřevě, pupenech a zejména v době květu. Nesnáší dobře mrazové kotliny a polohy vystavené mrazivým větrům od severu. Nejvhodnější jsou pro ni polohy v nadmořské výšce do 350 m, s průměrnou roční teplotou nad 8°C, s úhrnem ročních srážek 450–650 mm a s půdou hlinitou až hlinitopísčitou, propustnou, s dostatkem vápníku. Ovšem záleží i na odrůdě, mnohé dobře plodí i v horských oblastech. Na příliš suchých stanovištích stromy špatně rostou a tvoří drobné, nekvalitní ovoce. Příliš vlhké polohy a zvláště vysoká hladina podzemní vody zase způsobují tvorbu klejotoku a stromy v nich namrzají. Podnože u třešní hrají důležitou úlohu, protože ovlivňují budoucí velikost koruny vysazeného stromu. V současnosti se i u třešní prosazuje trend snižovat a zmenšovat koruny stromů, což umožňuje snazší ošetřování a sklizeň. Doporučené pěstitelské tvary jsou čtvrtkmen s korunou od výšky minimálně 80 cm a maximální výškou stromů 4–5 m a nízké tvary (typ stěna nebo vřetenovitý zákrsek) s korunou ve výšce minimálně 60 cm a maximální výškou stromů 2,5 m.

Lékařské použití:   Toto ovoce obsahuje velké množství jódu, je proto vhodné pro nemocné se štítnou žlázou a bolestmi páteře, dále mají 80% vody, vitamin C, E a B, karoten, železo, draslík, hořčík, fosfor, zinek, třísloviny. Višně jsou spíše zdrojem minerálních látek a mají vliv na snižování horečky, posilování kapilár, jsou dobré proti zánětům. Třešně a višně mají mnoho vápníku pro kosti a zuby a pro správnou funkci nervů, železa pro krvetvorbu a dýchání buněk a draslíku, který podporuje vylučování vody z těla. Třešně jsou ideálním ovocem proti zánětům, parodontóze a artritidě.
Z účinků se uvádí především tyto - vhodné při ateroskleróze, snižují krevní tlak, pomáhají při zácpě, účinné při chudokrevnosti, mají protizánětlivý účinek, pomáhají snižovat váhu, podporují zdravý vývoj pokožky a pomáhají při parodontóze.
Třešně a višně na sebe umí vázat škodliviny, které se pak mohou vyloučit. Pomáhají při hubnutí tím, že neutralizují tukové substance, které se pak nedostanou do sliznice krve.

Emocionální použití:   Energeticky je na tom třešeň velmi dobře. A je to dobře i pro nás. Její síla tkví v probouzení a harmonizaci sexuálních energií v těle. Především v době květu posiluje sexuální činnost, má vliv na potenci, omlazuje tělo i obličej (platí pro muže i ženy)!! Kultivuje ženské sexuální vnímání, a ženskou energii. Rozvíjí v ženách ženský princip a zjemňuje povahu. Napomáhá odstraňovat sexuální blokády v mysli člověka. Snižuje únavu, mobilizuje odvahu, odbourává zemdlelost. Posiluje psychickou stabilitu a poskytuje ochranu před tlakem vnějšího světa. Třešeň byla vždy velkou inspirací pro všechny básníky. Východní kultury považovali třešně za velmi harmonizující stromy.

Magické a rituální použití:   Posvátný strom druidů. Úlomky dřeva nebo kůry byly páleny na keltských slavnostech.

Kniha Světla Kultu Bohyně Diany, Babiččiny zápisky, Magické rostliny/Lavender

 


Recepty

CHLADIVÝ NÁPOJ PŘI HOREČCE

Višňová šťáva je výborným chladivým nápojem při horečce, protože zároveň stimuluje imunitní systém.


KVĚTOVÝ ČAJ

2 lžičky květů třešní nebo višní, 2 dl vroucí vody. Květy zalijeme vroucí vodou a necháme je 15 minut louhovat. Květy třešní i višní mají tonizující a harmonizující účinky. Jsou rovněž úžasnou přísadou do čajových směsí, dodávají jim nádhernou vůni a chuť. Tlumí křečové bolesti


KVĚTOVÝ ČAJ PRO HEZKÉ DNY

1 KL třešňových květů, 1 KL jabloňových květů, 1 KL višňových květů, 1 KL hrušňových květů, 0,5 litru vroucí vody. Květy smícháme dohromady, přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme a popíjíme během dne.


ČAJ Z VIŠŇOVÝCH STOPEK

1 KL sušených stopek, 2 dl vroucí vody. Stopky přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Poté přecedíme. Pijeme při nachlazení, horečce, zahlenění, bronchitidě, problémech s močením, průjmech.


PU-ERH SE STOPKAMI

1 díl višňových stopek, 1 díl sypaného čaje pu-erh. 1 KL směsi přelijeme 2 dl vroucí vody a necháme 7 minut louhovat, pak scedíme a je hotovo. Povzbuzuje trávení a odkyseluje.


ZELENÝ ČAJ SE STOPKAMI

1 šálek višňových stopek, 1 šálek kvalitního sypaného zeleného čaje. 1 KL směsi přelijeme 2 dl vroucí vody a necháme 3 minuty louhovat, pak scedíme.


POLŠTÁŘEK ZAHŘÍVACÍ

Sušené pecky těchto plodů jsou vynikající náplní k výrobě zahřívacích polštářků. Vysušené pecky naplníme do bavlněného nebo lněného povlaku a zašijeme. Když si potřebujeme nahřát některou část těla, polštářek vložíme na chvilku do rozehřáté trouby a poté můžeme použít. Tento polštářek je výborný například při břišních kolikách u miminek nebo při menstruačních bolestech mladých dívek. Pecky višní a třešní spolehlivě prohřejí.


VIŠŇOVÁ ŠŤÁVA NA POSÍLENÍ IMUNITY

Šťáva z višní je vynikajícím ochlazujícím nápojem při horečkách a navíc ještě stimuluje imunitní systém. 2 kg vyzrálých višní, 1 l horké vody, 4 dkg kyseliny citronové nebo 4 citrony, 2 kg cukru krystal, 1 sáček konzervační přípravek Oetker. Ovoce přebereme, ale nepereme. Višně se nemusí peckovat - šťáva pak krásně voní po peckách. Dáme do nádoby, posypeme kyselinou citronovou a zalijeme horkou vodou. Necháme 1 den odstát. Občas promícháme vařečkou. Druhý den přelijeme přes tkaninu - používám starou utěrku. Ovoce moc nemačkáme. Nejlepší je odměřit tekutinu odměrkou a pak na toto množství použijte stejné množství cukru. Cukr za stálého míchání rozpustit - jen zlehka přihřát. NEVAŘIT!!! Pak přidat dle návodu na sáčku konzervační přípravek. Zamíchat a nalít do lahví, po vychlazení uzavřít.


TŘEŠŇOVÁ ŠŤÁVA NA POSILNĚNÍ KRVE

Třešňová šťáva podporuje krvetvorbu, upravuje nízký tlak a je vhodným posilujícím nápojem. 1 l vody, 500g třešní, 2 PL medu, 3 snítky máty. Třešně omyjeme, vypeckujeme a rozmixujeme. Dolijeme ledovou vodou a dobře promícháme. Nakonec doplníme lístky máty, které můžeme nasekat na menší kousky.


TŘEŠŇOVÝ PROTIREVMATICKÝ ČAJ

1 PL třešňových listů, 1 PL listů břízy, 1 PL kořene jehlice trnité, 1 PL přesličky. 1 KL směsi přelijeme 2 dl vroucí vody a necháme 3 minuty louhovat, pak scedíme.


KOUPEL PŘI REVMA

Třešňový nebo višňový list přelijeme horkou vodou a 20 min louhujeme. Koupel provádíme jednou denně cca 15 minut po dobu 14 dní.


ČAJ PŘI DNĚ

30 g višňových stopek vložíme do 0,5l studené vody, přivedeme k varu a vaříme 2 minuty. Odstavíme a necháme 10 minut louhovat. Zcedíme a pijeme během dne. Je-li snížená funkce ledvim a zároveň snížená činnost srdce, otoky, při močovém písku.


TŘEŠŇOVO MEDOVÝ SIRUP

1 a půl kg třešní(i s peckami), 1 citrón, 700 ml vody, 250 ml medu. Třešně umyjeme, zbavíme stopek a nad hrncem vypeckujeme. (Nechceme zbytečně přijít o šťávu.) Vodu přivedeme k varu, zalijeme s ní třešně a vaříme, dokud voda nebude bublat. Poté hrnec přikryjeme pokličkou a necháme přes noc uležet v chladu a ve tmě. Druhý den třešně povaříme se sladidlem, citronem a mixujeme tyčovým mixerem, dokud nám nevznikne hustý sirup. Ještě teplý sirup dávkujeme do skleniček. Bez zavaření vydrží 5 měsíců, konzervovat můžeme 30 min na 80 stupňů. Pokud použijete zavařovací sklenice, stačí naplnit, zavíčkovat a obrátit dnem dolů.


MARMELÁDA BEZ CUKRU

zralé třešně, jemnou mořskou sůl, agar agar - rostlinná želatina (volitelně). Třešně zbavte stopek. Stopky nechte volně na vzduchu usušit a uložte v papírovém sáčku - na čaj proti horečce. Třešně ponořte na dvě hodiny do studené vody, aby se vyplavily červíci. Poté vypeckujte. Pecky si také můžete usušit a schovat a pak použít třeba do nahřívacího polštářku. Třesně dejte do většího hrnce, přidejte špetku soli a vařte do doby, než pustí šťávu a přeceďte. Zlehka propasírujte. Šťávu vraťte do hrnce, třešně uložte do lednice. Čistou přecezenou šťávu pomalu v hrnci na nejnižším stupni ponechte odpařovat, až vznikne hustší sirup. Občas zkontrolujte a promíchejte. Mezitím si důkladně umyjte sklenice a víčka, do kterých budete plnit marmeládu. Lze bd vypláchnout sklenice a víčka alkoholem nebo sklenice (bez víček) naskládat na plech a 10 minut v troubě při 50°C ponechat sterilovat.. Je-li sirup hotový, přimíchejte k němu přepasírovanou pevnou část třešní. Dohromady ještě odpařujte do konzistence želé. Máte-li málo hustou konzistenci, vezměte na pomoc agar. Agar je rostlinná želatina resp mořská řasa. lze ji zakoupit ve formě prášku nebo vloček. Připravte dle návodu trochu agaru a vmíchejte do třešní metličkou. Chvilku vařte. Pro kontrolu hustoty kápněte trochu marmelády na talířek, pokud se kapka rozléva, ještě vařte. Poté horké třešně plníme do sklenic. Zavíčkujeme. Naskládáme do zavařovacího hrnce nebo do obyčejného hrnce s poklicí. Zalijeme studenou vodou a zavařujeme cca 15 minut na 80°C (voda nesmí nesmí vařit). Po zavaření nechte vychladnout sklenice dnem vzhůru.


GRIOTKA S RYBÍZEM A ZELENÝM OŘECHEM

1,6 kg, 600 g cukru, celá skořice a 5 klinčekov, rum, 1 nakrájaný zelený ořech, hrst červeného rybízu.
Třešně vypeckujeme. Pecky rozdrtíme a zavážeme do gázy. Vše vložíme do 5l nádoby, promícháme, Višně musí být ponořené. Sklenici zavážeme plátnem a uložíme na okno. Za občasného promíchávání necháme macerovat 6 týdnů. Přecedíme a ještě nějaký čas ponecháme - po usazení kalu znova přecedíme přes velmi jemné plátno. Stočíme do lahví.


TŘEŠŇOVÁ MARMELÁDA S BRANDY

3 450ml sklenice, 1 kg vypeckovaných třešní nebo višní, 500 g želírovacího cukru 2:1, šťáva z ½ citronu, 4 lžíce brandy.
Třešně dejte do dostatečně velkého hrnce, zalijte je 150 ml vody a přiveďte k varu. Vařte čtvrt hodiny, občas promíchejte a nechte ovoce úplně změknout. Přisypte cukr, přidejte citronovou šťávu a brandy a přiveďte k varu. Povařte 15 minut, až se třešně rozpadají a šťáva začne houstnout. Měla by být krásně hladká a tmavě purpurová. Horkou marmeládou naplňte sterilizované sklenice a uzavřete.


PEČENÝ TŘEŠŇOVÝ ČAJ

2 kg ovoce, 1 kg cukru krystal, 2 citróny, hřebíček nebo skořice, 2 dcl alkoholu třešňovice/bílého rumu.
Ovoce důkladně omyjte a vypeckujte. V míse smíchejte ovoce, cukr, citrón oloupaný a nakrájený na velmi malé kousky, přiměřeně koření a alkohol. Poté si předehřejte troubu na zhruba 220 °C. Důkladně promíchanou směs z mísy poté přesypte to hlubšího pekáče a rovnoměrně rozprostřete. Pekáč dejte do trouby a vše za občasného míchání pečte do doby, než ovoce pustí šťávu. To by mělo trvat přibližně 45 minut. Mezitím si připravte skleničky, do kterých směs budete plnit. Jakmile bude směs upečená, ještě horkou jí začněte plnit do skleniček. Ty po zavíčkování obraťte na 10 minut vzhůru nohama.


PEČENÝ VIŠŇOVÝ ČAJ S KARDAMONEM

2 kg ovoce, 1,250 kg cukru krystal, 2 citróny, kardamon, 2 dcl alkoholu griotky/bílého rumu.
Ovoce důkladně omyjte a vypeckujte. V míse smíchejte ovoce, cukr, citrón oloupaný a nakrájený na velmi malé kousky, přiměřeně koření a alkohol. Poté si předehřejte troubu na zhruba 220 °C. Důkladně promíchanou směs z mísy poté přesypte to hlubšího pekáče a rovnoměrně rozprostřete. Pekáč dejte do trouby a vše za občasného míchání pečte do doby, než ovoce pustí šťávu. To by mělo trvat přibližně 45 minut. Mezitím si připravte skleničky, do kterých směs budete plnit. Jakmile bude směs upečená, ještě horkou jí začněte plnit do skleniček. Ty po zavíčkování obraťte na 10 minut vzhůru nohama.


TŘEŠŇOVÝ DŽEM S ČOKOLÁDOU

200 g kvalitní čokolády Lind s vysokým obsahem kakaa, 1 kg třešní, ½ kg želírovacího cukru Extra 2:1, 3 lžíce třešňovice nebo griotky.
Třešně vypeckujeme, smícháme s 1/2 kg želírovacího cukru. Necháme asi 1-2 hodinu odležet. Poté lehce rozmixujeme nebo rozšťoucháme a zahřejeme. Vaříme asi 5 - 10 minut. Přidáme 2–3 lžíce třešňovice, nebo griotky. Zda marmeláda želíruje, poznáme, když si kápnete na talířek a marmeláda nesteče. Džem začne hned houstnout a vy jej nalijte do připravených, důkladně vyčištěných a nahřátých sklenic. Zamíchejte do džemu nahrubo nasekanou čokoládu. Část čokolády se rozpustí a část zůstane vcelku.

dálší verze - přidat:
3/4 KL mleté skořice
1/2 KL mletého zázvoru
1/4 KL mletého muškátového oříšku
špetka drceného hřebíčku


PIKANTNÍ TŘEŠŇOVÝ DŽEM S TYMIÁNEM

1 kg třešní, ½ kg želírovacího cukru Extra 2:1, 3 lžíce třešňovice nebo griotky, několik snítek tymiánu, 1 lžička mletého barevného pepře.
Třešně vypeckujeme, smícháme s pepřem a tymiánem. Přisypeme 1/2 kg želírovacího cukru. Necháme asi 1-2 hodinu odležet. Poté lehce rozmixujeme nebo rozšťoucháme a zahřejeme. Vaříme asi 5 - 10 minut. Přidáme 2–3 lžíce třešňovice, nebo griotky. Zda marmeláda želíruje, poznáme, když si kápnete na talířek a marmeláda nesteče. Džem začne hned houstnout a vy jej nalijte do připravených, důkladně vyčištěných a nahřátých sklenic.


LIKÉR Z VIŠNÍ, ČERNÉHO RYBÍZU A JOSTY

2 kg omytého ovoce, 1/2 kg cukru krupice, 1l rumu, 4 celé skořice nalámané na kousky, 1 polévková lžíce hřebíčků, 5 cm čerstvého zázvoru nakrájeného na plátky, 100 g mandlových lupínků, pomerančová kůra z poloviny většího pomeranče, citronová kůra z celého většího citrónu
Vše dáme do velké sklenice a necháme v teplé místnosti 6 týdnů. Občas promícháme. Poté slijeme přes plátno a nalijeme do skleněných šroubovacích lahví.


TŘEŠŇOVÝ DŽEM BEZ CUKRU A BEZ VAŘENÍ

Třešně, pomerančová kůra, šťáva z pomerančů, zázvor nastrouhaný, rozmarýn, skořice (použijte menší kousky), hřebíček, med.
Nastrouhejte kůru z pomerančů a odšťavněte je. Bylinky nasekejte na jemno, aby se uvolnila jejich chuť. Celé koření dejte do sáčku a paličkou na maso rozdrťe. Ovoce omyjte a vypeckujte a s bylinkami naskládejte do velké sklenice. Promíchejte vše, aby se uvolnily šťávy a smísily chutě. Poté přidejte koření a med. Zakryjte a dejte do chladu na 48 hodin, v polovině odpočívací doby jednou promíchejte. Vše přeceďte do pořádně vymytých a vodkou vydezinfikovaných sklenic. Uchovávejte v chladu.


TŘEŠŇOVICE

120g Cukr moučkový, 600g Třešně, 600 ml Vodka, 4 hřebíčky, 2 skořice, badyán. Třešně omyjeme, podélně nařízneme a vypeckujeme. Do jedné misky nasypeme nadrcené pecky, do druhé misky třešně. Třešně trochu rozmačkáme a přidáme k nim hřebíčky, skořice a badyán. Hodí se také anýz, citronová kůra, rozinky, vanilkový lusk, nové koření a podobně. Pecky i třešně zalijeme horkým čistým alkoholem, nejlépe vodkou a necháme louhovat. Louhujeme do vychladnutí. Oba výluhy slijeme, přisypeme cukr, dobře promícháme, aby se cukr rozpustil a nalijeme do připravené karafy, uložte na chladném a temném místě.


VIŠŇOVKA

1 l lihu nebo žitné, 2 kg višní, hrstku hrubě sekaných pecek, 50 g kandované pomerančové kůry, 2 menší kousky skořice, 5 hřebíčků, 500 g cukru moučka. Vše smíchat a 4 týdny nechat zaležet. Scedit do čistých lahví.


GRIOTKA

1 kg višní, 1/2lRumu, 1/2l Vodky, 1l červeného vína, 1 kg cukru krystal, 1 celá skořice, 2 plátky citrónu. Vše smícháme v 4l sklenici a za občasného promíchání necháme 4 týdny louhovat. Potom zcedíme do čistých lahví.


TŘEŠŇOVÝ LIKÉR

1 kg třešní, 500 g třtinového cukru, 4 lžíce jablečného octa (může být i jablečno-jahodový ocet či jablečno-mátový ocet), šťáva z 3 malých limetek.
Připravíme si sklenice na sirup. Opláchneme je vařící vodou (můžeme okraje ponořit do vodky) a necháme dobře vyschnout. Zátka umyjeme a také ve vodce vydezinfikujeme. Ovoce na hodinku ponoříme do studené vody abychom je zbavili hmyzu, očistíme, vypeckujeme. Do hrnce dáme cukr, ovoce a ostatní ingredience. Přivedeme k varu a vaříme asi 2O minut. Poté zcedíme přes jemné sítko opláchnuté též ve vodce a ihned plníme do sklenic, které uzavřeme a necháme vychladnout dnem vzhůru.


SUŠENÉ TŘEŠNĚ/VIŠNĚ

Plně vyzrálé přebrané třešně a višně odpeckujeme a přesladíme. Připravíme si roztok 1 litru vody s 1 kg pískovým cukrem, ve kterém třešně zahřejeme k varu. Necháme vychladnout a pak dobře okapané uložíme na lísky a usušíme při 65°C. Usušené musí být měkce vláčné a nesmějí uvolňovat vodu.


VIŠNĚ V MEDU

1 kg. višní, 400g medu. Do kastrolu vložíme med a necháme prohřát, přidáme opláchnuté a odstopkované višně a krátce povaříme. Sběračkou višně vyjmeme, vložíme do sklenic a ještě teplou medovou šťávou zalijeme, zavíčkujeme a strilujeme 15 minut při 85°C.


TŘEŠŇOVÁ/VIŠŇOVÁ POVIDLA

3 kg vypeckovaných třešní/višňí, 3 l vody, 3 ks vanilkového cukru, 1 kg cukru krystal nebo želírovací, 1 lžička skořice (může být i více, podle chuti), rum nebo griotka. Omyté třešně vypeckujeme, dáme do velkého hrnce spolu se třemi litry vody vařit asi na 1,5 hodiny. Odstavíme a necháme pod pokličkou vychladnout do druhého dne. Druhý den do hrnce přidáme skořici a vanilkový cukr. Opět vaříme 1,5 hodiny. Po 1,5 hodině přidáme cukr a dále vaříme. Vaříme tak dlouho, dokud povidla nejsou dost hustá. Měly by na talířku při zchladnutí zhoustnout. Je potřeba dost často míchat. Původní hmota se zredukuje zhruba na 1/4. Před nandáváním do skleniček je dobré povidla ještě rozmixovat. Jdou potom lépe roztírat. Skleničky i víčka vypláchneme rumem, nalijeme do nich horká povidla a uzavřeme. Pokládáme víčkem na podložku a ještě zabalíme do utěrky (lépe se víčka přichytí).


Bylinkový ocet s višňovým listem 10 dkg bylinkové směsi- lístky estragonu a meduňky,bobkového listu a listů višně,1 litr octa. Bylinky zalijeme octem a necháme 14 louhovat.Potom přecedíme a nalejeme do dobře uzavíratelné lahve.

TŘEŠŇOVÉ SMOOTHIE S JABLKEM

Připravíme si 1 šálek třešní bez pecek, 1 celé jablko, 1/2 šálku máty, 1/2 šálku vody a vanilku pro chuť. Vše rozmixujeme.


STUDENÁ TŘEŠŇOVÁ POLÉVKA S MAKOVÝMI NOČKY

500 g třešní/višní (opláchnuté a vypeckované), citronová kůra a šťáva z 1 citronu, 1 l šťáva z hroznů, 6 ks hřebíčku, 1 ks skořice svitek, 40 g škrobu, 6 lžíce cukru přír.
Na makové nočky: 1 špetka soli, 100 ml mléka bez laktózy nebo mandlové, 2 PL máku, 50 g dětské krupice, 1 vejce.
Stranou si dejte 6 lžic hroznové šťávy, zbylou svařte s 1 lžící citronové kůry, hřebíčky a skořicí. Přidejte třešně (višně) a svařte. Odloženou šťávu promíchejte se škrobem a cukrem, přidejte k třešňovému rozvaru a ještě nechte přejít varem. Nechte vychladnout. V hrnci uveďte do varu litr vody se solí. Mléko svařte s mákem, stáhněte z ohně a vsypte krupici. Míchejte, až vnikne hladká hmota. Do lehce vychladlé směsi vmíchejte vejce, vlhkýma rukama tvarujte nočky a zlehka asi 10 minut povařte. Podávejte v polévce.


Osvěžující třešňová polívka s červeným vínem Příprava 15 min. + chlazení 500 g vypeckovaných třešní (ca. 600 g nevypeckovaných) 250 ml suchého červeného vína 250 ml vody 40 g cukru kůra z ½ citronu 2 lžíce citronové šťávy 1,5 lžíce kuzu (k dostání ve zdravých výživách nebo v Sapě) velká špetka mletého hřebíčku Postup Smíchejte vodu, víno, jemně strouhanou citronovou kůru z dobře omytého citronu, cukr, citronovou šťávu, hřebíček a kuzu. Vše metličkou rozšlehejte, aby se kuzu rozpustilo. Přiveďte k varu za stálého míchání. Přidejte polovinu třešní a na mírné teplotě povařte přikryté 10 minut. Rozmixujte dohladka. Vraťte na plotýnku, přidejte zbylé třešně a povařte 2 minuty. Nechte vychladnout a pak uložte do lednice. Podávejte vychlazené. ---------------- Višňová marmeláda Suroviny 1 kg višní zbavených pecek 750 g cukru 5 jader z pecky Pracovní postup Cukr s trochou vody svařte na tzv. bublinu: což je svařený cukr tak, že když vložíme sběračku a opět ji vyndáme tak na zevní straně sběračky se zachycují malé bublinky. Ty, když na ně fouknete, tak odletují. Do svařeného cukru vložte višně a několik roztlučených jader z pecky a vařte 5 minut. Po 5 minutách višně vyjměte a vložte vedle do misky. Zbývající šťávu vařte do zhoustnutí. Že je marmeláda hotová poznáte tak, že když ji kápnete na talíř, tak se neroztéká. Jakmile uznáte, že marmeláda hotová, vložte višně zpět a nechte přejít varem. Ještě horkou marmeládu naplňte do sklenic. ------------------ Třešňová marmeláda s rybízem Máme pro vás další skvělý recept na domácí ovocnou marmeládu. Tentokrát z třešní a rybízu. Suroviny pro tuto super marmeládu seženete převážně na zahradě, jen pro cukr si musíte skočit do obchodu. Pokud máte raději trochu méně sladkou marmeládu, odvažte si cukru o něco méně. Je to na vás. Dobrou chuť! Suroviny 500 g tmavých třešní (bez pecek) 500 g červeného rybízu (bez stopek) 1 kg cukru Pracovní postup Všechy suroviny očistěte a vložte do hrnce. Vařte na mírném ohni za neustálého míchání. Rybízové kuličky můžete nahradit pouze rybízovou šťávou, čímž marmeláda získá na lepší chuti. Vytrvale odstraňujeme z povrchu pěnu. Vše vaříme tak dlouho až třešně začnou měknout a marmeláda houstne. Že je marmeláda hotová zjistíte podle toho, že kapka puštěná na talíř ihned tuhne. Ještě horkou marmeládu naplňte do sklenic. Sklenice uzavřete a zavařte v páře. Této marmeládě by to slušelo ve sklenici LILIE 560 ml. ------------------------- Třešňová marmeláda Letní dobrota, tak se dá nazvat třešňová marmeláda, kterou všichni milujeme. Není extrémně sladká a přitom má naprosto božskou chuť. Zamilujete si ji. Jak na zavařování? Suroviny 1 kg třešní 150 g cukru Pracovní postup Třešně očistěte a odstopkujte. Poté vložte do hrnce. Nepřidávejte vodu, třešně pustí vlastní šťávu. Pozvolna duste na mírném ohni, dokud se nezačnou odlučovat pecky. Poté vše protlačte sítem nebo pasírovacím sáčkem, čímž se zbavíte pecek a slupek. Protlačenou šťávu či kaši smíchejte s cukrem a vařte tak dlouho, dokud nezhoustne. Že je marmeláda hotová zjistíte podle toho, že kapka puštěná na talíř ihned tuhne. Ještě horkou marmeládu naplňte do sklenic. ----------------------------- Třešňová zavařenina s levandulí Pavlína 0 comments Zavařuji, nakládám, vyrábím Čec 24 Třešňová zavařenina s levandulí Letos opět s velkou chutí vyrábím zavařeniny. Loni jsem neměla vůbec štěstí na třešně, takže třešňová zavařenina je tu až teď. A aby nebyla jen tak obyčejná, připravila jsem ji s levandulí. Měla jsem celkem 4 kg krásných šťavnatých srdcovek, které po vypeckování vážily něco přes 3,6 kg. Třešně už při vypeckování pustily hodně šťávy. V hrnci jsem je pak trochu pomačkala šťouchadlem na brambory, promíchala s 1 kg (dvěma sáčky 3:1) želírovacího cukru. Udávaný poměr je 500g cukru na 1,5 kg ovoce, ale klidně dávám ovoce 1,8 kg. Zavařenina bude sladká i tak. 6 – 8 lžiček sušených květů jedlé, tj. chemicky neošetřené levandule zabalíme do gázy nebo čajového filtru a dobře uzavřeme. Je lépe mít balíčků více, abychom je při vaření mohli mezi třešně dobře rozmístit. Poté už postupujeme obvyklým způsobem. Za stálého míchání necháme asi pět minut probublávat. Balíčky s levandulí vyjmeme, ale ještě před tím je do ovocné hmoty důkladně vymačkáme. Horkou zavařeninu nalijeme do vařící vodou vymytých a vysušených sklenic, uzavřeme a otočíme víčkem dolů. Až zavařenina zcela vychladne, uložíme ji do sklepa nebo na jiné chladnější místo. ------------------------------------ Třešňová marmeláda s malinami Třešňová marmeláda je vzácnost! A co teprve domácí třešňová marmeláda s přidanou chutí malin? Pokud máte doma velkou úrodu třešní a malin, je právě správný čas na zavařování. Jdeme na to? Suroviny 1 kg tmavých třešní bez pecek ¾ kg višní nebo amarelek ½ kg zralých malin 2 kg cukru Pracovní postup Všechny suroviny vložte do hrnce a za stálého neúnavného míchání vařte. Pokud se tvoří pěna, tak ji sbírejte. Vařte tak dlouho, až třešně začnou měknout a marmeláda zhoustne. Hotovou vřelou marmeládu naplňte do sklenic. Sklenice uzavřete a poté zavařte v páře nebo uzavřete rychlým způsobem s pomocí zapáleného alkoholu. ----------------------------------- třešně v cukru Máte chuť na něco sladkého a zároveň zdravého? Třešňový kompot je klasikou, kterou si můžete dát jako dezert po jídle, ale také jako kompot k hlavnímu jídlu. Nejčastěji se servíruje s kuřecím a bramborami. Jak bude chutnat vám? Suroviny 1 kg vypeckovaných třešní 1 kg cukru Pracovní postup Třešně zbavte stopek, vypeckujte a očistěte. Cukr svařte tzv. na perlu: na odvážený cukr nalijeme tolik vody, kolik je potřeba k jeho úplnému rozpuštění. Poté vařte, dokud nedosáhnete správné hustoty. Správná hustota svařeného cukru je v momentě, když vložíte do vařícího roztoku naběračku a pozvednete ji, objeví se vlákno na němž větší kapky zůstávají viset. Do svařeného cukru nahážete třešně a po chvilce opět vyndáte. Šťáva se ještě chvilku povaří a poté ji nalijte na třešně. Dva dny se nechají v klidu. Třetí den vše mírně povařte. Poté z ohně odstavte, vychladlé naplňte do sklenic. Naše babičky před naplněním doporučovaly sklenice vypláchnout rumem. Po naplnění sklenice uzavřete a sterilujte. ------------------------------------ Třešňová šťáva Dnešní recept jsme pro vás připravili, protože začíná pomalu léto a sezóna třešní je také za oknem. Pokud máte doma na zahradě strom a budete letos opět přemýšlet co s úrodou, máme pro vás tip. Vyzkoušejte si zavařit domácí třešňový sirup, který vám bude dělat radost ještě v zimě. Suroviny 500 g šťávy z vypeckovaných třešní 500 g cukr Pracovní postup Očištěné, vypeckované třešně rozmačkejte a protlačte velmi hustým sítem nebo přes pasírovací sáček do hrnce. Vytlačenou šťávu smíchejte s cukrem a vše vařte. Je nezbytné stále sbírat pěnu. Že je šťáva hotová poznáte tak, že když několik kapek dáte na studený talíř, tak se nerozbíhá. Hotovou šťávu nechte vychladnout. Vychladnutou šťávu naplníme do lahví, které uzavřeme. Uložíme do studené a suché místnosti ----------------------- Třešňová šťáva bez vaření Vychutnejte si výbornou letní šťávu z třešní. Tentokrát nezavařovanou a nevařenou. Výhodou této metody je, že její chuť je úžasně svěží a autentická. Pokud připravujete domácí párty pro pár vašich přátel, tuhle variantu rozhodně udělejte. Štáva, která se zavařuje ztrácí část své svěžesti na úkor dlouhé trvanlivosti. Suroviny 1,5 l šťávy z třešní 150 g cukru Pracovní postup Očištěné, vypeckované třešně rozmačkejte, protlačte velmi hustým sítem nebo přes pasírovací sáček do hrnce. Smíchejte s cukrem a vše min. ½ hodiny míchejte (doporučuje se míchat stále k jedné straně). Hotovou šťávu naplňte do lahví, které zazátkujeme a sterilujeme. Pro sterilace šťávy jsou vhodné sklenice SAFT 290 ml, tím že se vejdou pohodlně do hrnce a mohou se zavařit v páře. Uložíme do studené a suché místnosti. ------------------------------------- Ve druhé polovině června jsem trávila dovolenou v Maďarsku. Kupovat tam nádhernou zeleninu a voňavé ovoce je prostě radost. A tak jsem si při odjezdu z Maďarska domů koupila čtyři kilogramy a už v autě vymýšlela recept. Koneckonců, zavařovala jsem i na dovolené v Provence :-) Takže doma hned po vybalování oblečení začalo zavařování. visne1 Višní byly přesně čtyři kilogramy a po vypeckování byla hmotnost tři kilogramy. Dále jsem použila: • 1 lžičku mleté skořice • 1,5 cl červeného portského vína • 750 g želírovacího cukru 3:1 • 1 balení kyseliny citrónové Vypeckované višně měly hodně šťávy, ale i tak jsem je v hrnci ještě trochu pomačkala, aby nebylo třeba je příliš dlouho vařit. Vlastně se o totéž snažím u všech zavařenin – ovoce zbytečně dlouho nevařit. Pouze do doby, kdy má požadovanou vláčnost a strukturu. A zbytečně to nepřehánět s množstvím cukru. visne2 Horkou zavařeninu nalijeme do vařící vodou vymytých a vysušených sklenic, uzavřeme a otočíme víčkem dolů. Až zavařenina zcela vychladne, uložíme ji do sklepa nebo na jiné chladnější místo. ------------------------------------ Jednoduchá limonáda z třešní Recept: 10 třešní, perlivá/neperlivá voda Postup: - třešně odpeckujeme, 2 vložíme do sklenice - ze zbývajících získáme šťávu - doporučujeme použít šnekový odšťavňovač nebo třešně rozmixujeme - doplníme perlivou/neperlivou vodou dle chuti ------------------------------------ Domácí limonáda z třešní a meruněk Recept: 5 třešní, 1 meruňka, perlivá/neperlivá voda Postup: - třešně a meruňku odpeckujeme - meruňku nakrájíme na kostičky a vložíme do sklenice, přidáme 2 třešně - ze zbývajících třešní získáme šťávu - doporučujeme použít šnekový odšťavňovač nebo třešně rozmixujeme - doplníme perlivou/neperlivou vodou dle chuti ---------------------------------------------- Malinová limonáda s třešní Recept: 10 malin, list malin,1 třešeň na ozdobu, perlivá/neperlivá voda Postup: - třešeň, maliny a list malin opláchneme vodou a vložíme do sklenice - doplníme perlivou/neperlivou vodou dle chuti - ideálně chvilku počkáme až bylinka "provoní" limonádu ---------------------

  zpět na Byliny Venuše