Logo Magica

šípková růže

Prvek:  Voda

Vlastnosti:  Ochlazující a zvlhčující

Latinský název:  Rosa canina

Signatura:  Venuše, Měsíc

Hlavní složky:  Plody - třísloviny, invertní cukr, sacharóza, pektin, kyselina citronová a jablečná, stopy vanilinu, silice, flavonoidy, kyselina nikotinová, vitamin C, vitaminy B, vitamin K, karoten, fosfor, vápník, draslík, hořčík aj.

Polarita:  Ženská

Božstva:  Afrodita, Venuše, Hathor, Hulda, Erós, Kupido, Démétér, Isis, Adónis, Harpokratés, Aurora

Kuchyňské použití:  Marmelády, omáčky, nápoje...

Jiné názvy:  Šípek, planá růže, divoká růže, trnová růže, růže psí, šipka, polní růžičky, růže trnková, šípina, šípinky.

Pěstování:  Růže šípková je keř s dlouhými, rovnými nebo zahnutými větvemi dosahujícími délky až 4 metry. Větve jsou pokryté mnohými tvrdými, pichlavými trny. Listy jsou střídavé, lichozpeřené, složené z pěti až sedmi vejčitých a pilovitých lístků, které jsou na rubu na střední žíle ochlupené a s palisty srostlými s řapíkem. Květy jsou většinou jednotlivé nebo je jich seskupeno několik na vrcholcích stonků. Jsou růžové, zřídkakdy bílé. Koruna i kalich jsou pětidílné, kalich je neopadavý a tyčinek je mnoho. Plod je masitý, světle červený, uvnitř plný štětinových chloupků s mnohými žlutými a tvrdými nažkami. Rostlina kvete v květnu až červnu. Růže je nenáročná na stanoviště. Roste na svazích, při cestách, na mezích, tvoří součást křovinných porostů na skalnatých stráních na okrajích lesů až do výšky 1 000 metrů nad mořem.

Šípkovou růži hojně využívali již ve starověkém Řecku a Římě. Okvětní lístky se přidávaly do koupelí, korále ze šípku chránily před zlem. Dávní léčitele používali šípkové květy, kořeny, šípky, ale i hálky, které na keřích vznikají. Korunní plátky byly využívány jako protiprůjmový prostředek, ale nejpoužívanější částí růže šípkové jsou stejně přeci jen šípky. Šípky patří mezi jeden z nejsilnějších přírodních antioxidantů. Jsou skvělým všelékem, který můžete užívat i preventivně.

Sběr:  Plody růže šípkové sbíráme vyzrálé, jasně červené a tvrdé do plátěné tašky. Při sběru počítejte s trny. Po prvních mrazech se již trhají pouze pro dekorační účely nebo pro marmelády. Suší se v tenkých vrstvách nejdříve na vzduchu a pak se dosouší umělým teplem do 50°C. Ideálně v sušičce ovoce nebo v troubě, neboť je důležité, aby se šípky usušily co nejrychleji. Šípky sušíme nejlépe při teplotě od 10 C do 35 °C, jinak velmi rychle ubývá vitamin C. Usušené šípky neskladujeme déle než rok, protože po této době obsah vitamínů výrazně klesne. Šípek se suší poměrně dlouho, i v sušičce či troubě to zabere cca 10–14 hodin. Plody můžeme sušit i ve stínu, ale tímto způsobem se ničí část vitaminu C. Vysušená droga je červená, kysele trpká, voní. Uskladňuje se na stinném, suchém a vzdušném místě. Kontrola sušení: při zmáčknutí suše praskají a semínka se drolí. Sbírají se i květy v době květu - použít je buď k ozdobě jídla, výrobě oleje nebo nasušit a poté používat např. do koupelí, při výrobě domácích bylinkových mýdel apod. Droga se musí častěji kontrolovat, snadno plesniví nebo bývá napadána skladištními škůdci.

Lékařské použití:   Plody (nepravé): pro bohaté složení vitaminů a flavonoidů mají plody růže šípkové různorodé účinky. Mají močopudný účinek, zastavují krvácení a také mají stahující účinek. Snižují hladinu cholesterolu v krvi, zpomalují ukládání ateromatózních látek v cévách. Obsah vitaminu C (flavonoidy) snižuje lámavost kapilár, zlepšuje využití kyseliny askorbové organizmem, vitamin K se zúčastňuje vytváření protrombinu a má vliv na normální srážlivost krve. Jiné vitaminy obsažené v droze plní důležité fyziologické funkce. Droga příznivě účinkuje při avitaminóze a také jako povzbuzující prostředek v rekonvalescenčním období. Používá se při blokování tekutin v organizmu, písku a kamenech v močovém měchýři, žlučníkových kamenech, ateroskleróze, jako prostředek zvyšující odolnost organizmu na lokální nebo celkové infekce a intoxikace (spála, záškrt, pneumonie, černý kašel aj.), při špatně se hojících ranách, pro zlepšení srůstu kostí po zlomeninách, při snížené vylučovací schopnosti žaludku aj. Obklad navlhčený vodou z růží a přiložený na skráně uleví při bolestech hlavy.
Květy: mají protizánětlivý a protirevmatický účinek. Okvětní plátky růže šípkové mají velmi dobré protiprůjmové účinky, pomůžou nám při bolestech v krku a také zklidní záněty sliznic (především v trávicím ústrojí). Umí také zklidnit nadměrné menstruační krvácení. Jsou výbornou přísadou např. do bylinkových koupelí či bylinkových solí.

šípků Šípky jsou bohaté na vitaminy a flavonoidy. Jsou zejména významným zdrojem vitaminu C. Spousta lidí si z šípků připravuje čaj. Šípky by měly užívat těhotné a kojící ženy. Působí močopudně a umí zastavit krvácení. Příznivě ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi, celkově zlepšují stav organismu s metabolismu a působí proti ukládání nepříznivých látek v cévách. Díky vitaminu C posilují kapiláry, nicméně obsahují také vitaminy B, vitamin K, karoten, fosfor, vápník, draslík, hořčík aj. Šípky jsou dobré na avitaminózu a v době rekonvalescence. Pomáhají u nehojících se ran, při zlomeninách, posilují organismus před infekcí a intoxikací.

Emocionální použití:   Doplnění energie - při vyčerpání zásob energie dochází velmi často k napadení organismu viry a k takzvaným chřipkovým stavům.

Magické a rituální použití:   Rituály: láska, psychické síly, léčebné účinky, věštění lásky, štěstí, ochrana. Růže jsou od nepaměti užívány do směsí, které měly přivolat lásku. Kytička růži při provádění milostných kouzel (je potřeba odstranit trny) anebo jediná růže ve vázičce na oltáři při milostném čarování. Šťáva vylisovaná z okvětních lístků růže se přidává do koupelí k přivolání lásky. Šípky planých růží se navlékají a nosí jako náhrdelník přitahující lásku. Čaj z poupat růže vypitý před spaním vyvolává prorocké sny. Okvětní plátky růží jakož i šípky se často používají při kouzlech a ve směsích na ozdravování. Růže se často používají při přípravě směsí k rychlému přivolání štěstí a jsou-li nošeny, působí jako osobní ochrana. Okvětní plátky rozházené kolem domu zahánějí chmury jeho obyvatel a uklidňují hádky v domácnosti.

Kniha Světla Kultu Bohyně Diany, Babiččiny zápisky, Magické rostliny/Lavender



Recepty

ŠÍPKOVÝ ČAJ

Velkou hrst rozdrcených šípků vylouhujeme 1 hodinu (nebo přes noc) v 0,5 litru studené vody. Přivedeme směs téměř k varu (cca 80-90°C) a necháme 20 minut táhnout. Výluh scedíme přes husté plátýnko nebo kávový filtr do konvice/termosky. Scezené šípky zalijeme 0,5 l vody a proces zopakujeme. Výluh bude mít sytější barvu. Slijeme k prvnímu výluhu.

NEVAŘENÝ ŠÍPKOVÝ NÁPOJ

Usušené šípky (čím čerstvěji usušené tím lepší) rozdrtíne a přes noc namočíme do vody se spirálkami citrónové nebo pomerančové kůry a lístky meduňky. Ráno přecedíme 2x přes kávový filtr. Nápoj z čerstvě usušených šípků má úžasnou barvu. Zůstane tam více vitamínu C než v čaji, který projde varem. Nutno přichutit medem.

ČAJ NA PODPORU OTĚHOTNĚNÍ

Vezmeme 70 g heřmánku, 150 g dobromysle, 50 g slézu, 150 g šípku, 100 g macešky, 200 g řebříčku a 200 g meduňky. Bylinky promícháme, hrst jich dáme do vody a necháme krátce přejít varem. Louhujeme 10 min. Přecedíme přes plátno nebo kávový filtr. Pijeme 2x denně před snídaní a před spaním.

ČAJ NA PODPORU IMUNITY Z ČERSTVÝCH ŠÍPKŮ

Hrst čerstvých šípků přepůlíme a necháme přes noc luhovat v 0,5l vody. Druhého dne vložíme ke směsi po 1KL: máta, řebříček, šalvěj a lístky ostružiníku. Vše zahřejeme na 70°C, necháme 10-15 minut odstát. Přecedíme přes plátno nebo kávový filtr.

ZIMNÍ PEČENÝ ČAJ

1 kg jablek, 1 kg hrušek, 3 pomeranče, 2 hrsti šípků, 500 g krupicového cukru, 2 svitky skořice, 3 hvězdičky badyánu, 8 hřebíčků. Troubu předehřejeme na 175 °C. Jablka a hrušky omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme nadrobno. Pomeranč omyjeme pod teplou vodou, kůru nastrouháme a dužinu nakrájíme také nadrobno. Šípky omyjeme a odstopkujeme. V pekáči promícháme jablka, hrušky, pomerančovou dužinu a šípky s pomerančovou kůrou, cukrem a kořením. Pečeme v předehřáté troubě doměkka, zhruba 45 minut. Rozlijeme do čistých sklenic, zavřeme, postavíme na víčko a necháme zchladnout.

ČAJ NA PODPORU LYMFAT. SYSTÉMU

60 g třezalky, 40 g rozdrcených šípků, 20 g čubet benedikt (těhotné ženy vynechají), 20 g komonice lékařské, 20 g zemědýmu, 20 g divizny. Šípky vylouhujeme přes noc v 0,5 litru studené vody. 1 PL směsi ostatních bylin zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10–15 minut louhovat. Čaj, ve kterém je divizna nebo čubet benedikt nebo šípek, nutno před pitím scedit přes velmi jemné sítko nebo plátýnko. Rostliny obsahují jemné chloupky, které dráždí sliznice. Čajovou směs užíváme po dobu 14 dní. poté následuje 7denní přestávka. Kůru opět zopakujeme.

ŽLUČNÍKOVÝ ČAJ

Třezalka nať 1 díl, Bříza list 1 díl, Šípky drcené plod 1 díl. 1 PL směsi zalijeme šálkem horké vody a necháme 4 hodiny vyluhovat v teple (nejlépe obalit nádobu do ručníku). Přecedíme přes plátno nebo kávový filtr. 3 x denně půl sklenice 20 minut před jídlem. Napomůže dobrému fungování žlučníku (odtoku žluči).

ŠÍPKOVÝ OČNÍ OBKLAD

Hrst šípků povařte 10 minut v 0,5l vody. Nechte vychladnout. Odvarem omývejte uslzené oči.

RŮŽOVÁ TINKTURA

1 díl květů šípkové růže se zalije 5 díly 40% alkoholu. Louhuje 2 - 3 týdny, 1x denně výluhem protřepte. Poté se přefiltruje. Vzniklou tinkturu je třeba uchovávat v tmavé lahvi. Obvykle se užívá 10-20 kapek 1-3x denně na cukr či do sklenky vody.

ŠÍPKOVÁ TINKTURA

1 díl šípků se zalije 5 díly 40% alkoholu. Louhuje 2 - 3 týdny, 1x denně výluhem protřepte. Poté se přefiltruje. Vzniklou tinkturu je třeba uchovávat v tmavé lahvi. Obvykle se užívá 10-20 kapek 1-3x denně na cukr či do sklenky vody.

RŮŽOVÝ OLEJ

Necháme květy drobně zavadnout, vypaří se tak určité procento vody a olej nebude náchylný ke zkažení. Poté do kvalitního za studena lisovaného oleje přidáme květy a necháme stát za oknem na slunci. Přecedíme zhruba po 2-3 týdnech. Přecedíme do skleničky. K ošetření pleti.

RŮŽOVÁ PLEŤOVÁ MASKA

3 hrstky šípků zcela zralých (nepřezrálé), 1 PL šípkový olej. Plod rozmáčkneme a dužinu protlačíme přes sítko do misky. Dužinu smícháme se trochou šípkového oleje. Pro zralou pleť lze smíchat dužinu z růží s rozmačkaným avokádem.

RŮŽOVÁ KOUPEL

4 hrstky plátků růží přelijeme vroucí vodou a přiklopíme, mírně vaříme 10-15 min. Nalijeme do koupele a relaxujeme. Koupel má blahodárné účinky na kůži i naše duševní rozpoložení. Dokáže zmírnit pocity napětí a uvede nás do stavu příjemné harmonie.

DOMÁCÍ RŮŽOVÁ VODA

2 hrsti okvětních lístků růží přelijeme 0,5 l destilované vody, kterou pod pokličkou uvedeme na mírném plameni k varu. Nádobu odstavíme a stálepod pokličkou necháme vychladnout. Poté lístky vymačkáme. Přidáme 5 kapek růžového oleje.

RŮŽOVÝ OCET

1 l bílý vinný ocet, 3 hrstky lístky šípkové růže. Květy propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Vložte je do nádoby a zalijte octem. Macerujte 3-4 týdny, poté ocet sceďte do lahve. Vložit můžete snítku levandule nebo rozmarýnu. Růžový ocet je delikatesa, která se hodí do lehkých ovocných a zeleninových salátů či na dezerty.

MAST MLÁDÍ

1 díl anýzu, 1 díl kapradí, 1 díl myrty, 2 díly šípkových okvětních plátků, 4 díly rozmarýnu. Směs vmíchejte do rostlinného tuku vyrobte mast. Před zrcadlem natírejte mastí tělo s představou, jak chcete vypadat.


RŮŽOVÝ NOČNÍ KRÉM

Na vodní lázni ve skleněné misce rozehřejeme 150g bambuckého másla, vmícháme 50 ml mandlového oleje a 20g okvětních lístků šípkové růže a 20g růže stolisté. Ve vodní lázni zahříváme 30 min, odstavíme a vmícháme 5 kapek vitamínu E. Přecedíme do kelímků nebo skleniček. Uchováme v chladu a temnu.

ŠÍPKOVÝ SIRUP

1 kg zralých šípků, 2 l vody a 1,5 kg třtinového cukru. Šípky rozdrtíme a zalijeme vodou. Necháme macerovat přes noc. Druhý den přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni 10 minut. Roztok přecedíme přes sítko a poté přes plátno přefiltrujeme. Čistou šťávu zahřejeme na 70°C a rozpustíme v ní cukr. Hned naléváme do sklenic, na povrch každé nalijeme lžičku alkoholu a zazátkujeme.

ŠÍPKOVÝ SIRUP S MÁTOU A RAKYTNÍKEM

150 g šípků, 50 g máty peprné, 50 g rakytníku, 1 l vody, 3 citrony, cukr. Rozdrcené šípky s rakytníkem, omytými citrony nakrájenými na kolečka a mátou vložíme do hrnce s vodou a necháme stát přes noc. Druhý den pomalu zahřejeme asi na 80°C a přecedíme přes jemné sítko. Nakonec přidáme cukr a přivedeme k varu. Horký slijeme do lahví a zazátkujeme. Lahve položíme na 10 minut do vodorovné polohy, tím zabráníme infikaci z víček. Uchováváme v temnu.

RŮŽOVÝ SIRUP

4 hrsti okvětních lístků růže šípkové, 1 kg cukru pískového, 1 citron. 2 hrsti květů macerujeme v půl litru vody přes noc. Druhý den scedíme a vymačkáme. Nasypeme zbylé 2 hrsti květů, svaříme a necháme asi hodinu louhovat. V dalším půl litru svaříme cukr a na mírném plameni vaříme 5 minut. Přilijeme růžový odvar, přidáme přecezenou šťávu z jednoho citronu. Roztok v ten moment změní barvu a zjasní se. Dalších 5 minut vaříme. Ještě vřelý sirup nalijeme do lahví s dobře vypařenými zátkami. Růžový sirup je vynikající k přípravě nápojů ke slavnostním příležitostem a vděčná přísada do míchaných nápojů.

SIRUP Z RŮŽÍ

15 květů růže šípkové, 15 květů růže stolisté (či jiné), 2 kg cukru pískového/nebo 2 kg medu, 2 citron, 2 l vody. Květy mají být krásně rozkvetlé, ani ne poupátka a také ne těsně před odkvětem. Rozebereme na jednotlivé plátky a přelijeme je vroucí vodou. Přisypeme kyselinu citronovou (půl sáčku) nebo vymačkané citrony - barva krásně zreaguje - kouzlo pro děti!!! přidáme kůru z citronu a macerujeme přes noc (možno 2 dny). Růžové lístky dobře vyždímáme přes plátýnko či v kávový filtr. Do růžové vody přisypeme 2 kg cukru či medu a krátce svaříme, abychom měli cukr beze zbytku rozpuštěný. Poté horké naléváme přes sítko do dobře umytých láhví až po okraj, aby se zamezilo přistupu vzduchu, víčko se tak zpravidla dobře chytne a sirup pevně zazátkujeme! Necháme vychladnout a uložíme do temna. Otevřené skladujeme v lednici.

VÁNOČNÍ VOŇAVÝ NÁPOJ PRO DĚTI

Smícháme 20g šípků (bez jader), 15g jablečných slupek, 25g listu meduňky, 10g celé skořice, 4g pokrájené pomerančové kůry, 3g pokrájené citronové kůry, 3g hřebíčku, 2g anýzu a 2g badyánu. Vše mírně povaříme v 1 l vody, přidáme 1/4 l rybízové nebo malinové šťávy a necháme ještě 15 minut ohřívat, ale nevaříme! Přecedíme přes kávový filtr a podáváme horký, chutná jako vánoční punč, ale je bez alkoholu.

ŠÍPKOVÝ LIKÉR S POMERANČEM

1 kg šípků, 30 dkg cukru, 2 l calvadosu, 1 pomeranč, 1 balíček celé skořice, 3 dl voda. Šípky očistíme (zbavíme stopek a bubáků), dáme do lahve a zalijeme 2 litry alkoholu. Přidáme skořici a slupku z pomeranče. Zavíčkujeme a necháme 14 dní odstát při pokojové teplotě. Cukr svaříme ve vodě a necháme vychladnout. Šípky přecedíme, přidáme cukrovou vodu a promícháme. Slijeme do lahví.


VÁNOČNÍ ŠÍPKOVÝ LIKÉR

0,5 kg šípků, 5 hřebíčků, 1 balíček celé skořice, 5 hřebíčků, badyán, kůru z ½ citrónu a ½ pomeranče, 1l hruškovice, 30 dkg cukru, 3 dl vody. Šípky očistíme (zbavíme stopek a bubáků), dáme do lahve a zalijeme alkoholem. Přidáme skořici, hřebíčky, badyán, kůru z pomeranče a citronu. Necháme 3-5 týdnů stát. Cukr svaříme ve vodě a necháme vychladnout. Šípky přecedíme, přidáme cukrovou vodu a promícháme. Slijeme do lahví.


ŠÍPKOVÝ LIKÉR KOŘENĚNÝ

0,5 kg šípků, kůra z 1 citronu a z 1 pomeranče, 1l třešňové pálenky, 1 lžička spařených rozinek nebo lépe sušených třešní, kousek skořice, 3 hřebíčky, 4 kuličky nového koření, cukerný roztok (250 g cukru + 1 hrnek vody). Očištěné a pokrájené šípky smícháme s kořením a kůrou z citronu i pomeranče, zalijeme alkoholem a necháme 2-5 týdnů odstát na teplém místě. Pak uvaříme cukerný roztok a smícháme ho se scezeným šípkovým (přes plátno/kávový filtr) nálevem. Slijeme do lahví a uložíme v chladu.

RŮŽOVÝ KVĚTOVÝ LIKÉR

150g třtinového cukru, 15 lístků šípkové růže, 0,7 l bílého rumu (např. Captain Morgan). Květy opláchněte ve studené vodě a nechte je okapat. Do větší zavařovací sklenice dejte cukr, růže a vše zalijte rumem. Sklenici zavřete a nechte na teplém místě macerovat 3 týdny. Po uplynutí doby, likér přefiltrujte přes kávový filtr do čistých láhví.

ŠÍPKOVÝ LIKÉR S ŽITNOU

1 l šípků, 500 g cukru, 3 litry žitné. Očištěné a pokrájené šípky smícháme s cukrem a necháme přes noc pod pokličkou. Druhý den zalijeme alkoholem a necháme 2-3 týdny odstát na teplém místě. Občas obsah protřepeme. Scedíme přes plátno/kávový filtr. Slijeme do lahví a uložíme v chladu. Pije se pak 1 sklenka denně před jídlem.
Zdroj: J. Janča, J.A.Zentrich: Herbář léčivých rostlin, díl 4.

ROSOLKA

Hrst růžových květních plátků, 5 hřebíčků, kousek celé skořice, na špičku nože mletého zázvoru, čtvrt muškátového ořechu, 250 g krystalového cukru, 200 g medu, 0,5 l bílého rumu, 0,5 litru vody. Všechny přísady kromě cukru a alkoholu svaříme asi 15-20 minut. Přidáme cukr, rozvaříme, ještě vřelé přecedíme přes plátno. Přidáme med a dobře rozmícháme. Necháme dokonale vychladnout a přilijeme alkohol. Slijeme do dobře uzavíratelné nádoby, necháme asi 1 - 2 týdny ustát. Pak přelijeme do lahví, zazátkujeme a necháme ještě další 4 týdny dozrávat. Podáváme jen jednu malou sklenku jako dezertní odpolední likér.

ŠÍPKOVICE

0,5 kg očištěných šípků zalijeme 1 litrem vodky, přidáme svitek celé skořice a pomerančovou kůru. Šípky necháme macerovat 2-3 týdny, pak je scedíme. Do macerátu přidáme vychladlý sirup ze dvou lžic cukru svařeného ve 100 ml vody a hotový likér nalijeme do lahve.

ŠÍPKOVÉ VÍNO S DROŽDÍM

3 kg šípků, 3 kg cukru, 10 l vody, droždí. Cukr svaříme s částí vody, necháme vychladnout. Zbytek vody převaříme a také necháme vychladnout. Do 10 l demižonu dáme šípky, rozdrobíme droždí, zalijeme sirupem a doplníme vodou. Přikryjeme víčkem a necháme kvasit. Když všechny šípky klesnou ke dnu, stočíme do 5ti litrového demižonu. Necháme dokvasit. Stočíme do lahví.

ŠÍPKOVÉ VÍNO

Na 2,5 litru čistých plodů rozvaříme 1,5 kg cukru ve 2,5 litrech vody (dávka pro 5litrovou láhev). Studený cukrový roztok nalijeme na šípky, láhev uzavřeme kvasnou rourkou nebo zátkou a postavíme na teplé místo. Asi za 10 týdnů, když šípky klesnou ke dnu, čisté víno opatrně stočíme do láhví, dobře uzavřeme zátkou a uchováváme naležato ve sklepě. Po stočení potřebuje víno aspoň měsíc na dozrání.

RŮŽOVÉ VÍNO S POMERANČEM

2 l korunních plátků šípkových růží, 4 l vody, 1,5 kg cukru, šťáva z 1 pomeranče a 2 citrónů, kvasinky. Omytré korunní plátky vložíme do demižónu. Zalijeme vychladlým cukrovým sirupem, přidáme šťávu z pomeranče a citrónů a kvasinky. Uzavřeme kvasnou zátkou a necháme kvasit. Po bouřlivém kvašení víno stáhneme hadičkou do jiné nádoby. Necháme dokvasit a stočíme víno do lahví. Víno zraje několik měsíců.

ŠÍPKOVÉ VÍNO S KOŘENÍM

Svaříme 1,4 kg cukru ve třech litrech vody a vychladlým nálevem zalijeme 1,5 litru očištěných šípků ve velké sklenici. Tu zakryjeme zdvojeným pergamenovým papírem a zavážeme jej. Za týden přidáme tři celé hřebíčky, tři kuličky nového koření a svitek celé skořice. Sklenici opět stejně zakryjeme a necháme ji tři měsíce stát na chladném tmavém místě. Během té doby musí všechny šípky klesnout ke dnu a víno musí být čiré. Přečerpáme je pak do vypařených láhví a necháme ustát.

ŠÍPKOVÉ VÍNO POD PERGAMENEM

3 půllitry šípků, 3 l vody, 1 a ¾ kg cukru. Šípky zbavíme stopek a okvětí, opláchneme je a na obou stranách nařízneme. Vložíme je do 5ti litrové lahve. Svaříme cukr s vodou, necháme vychladnout a nalijeme na šípky. Lahev převážeme dvojitým pergamenem a necháme stát na teplém místě asi 8 týdnů. Lahev neotvíráme ani s ním nepohybujeme. Počkáme, až poslední šípek klesne ke dnu a poté nápoj slijeme do lahví. Zazátkujeme a uložíme v chladu. Víno je tím lepší, čím déle leží.

RŮŽOVÁ BOWLE

1 hrstka plátků z šípkových květů, 1 hrstka plátků šípkové růže a růže stolisté na dekoraci, 0,7 l růžového vína, 0,7 l bílého vína, 0,7 1 šampaňského nebo sodovky, 5 lžic třtinového cukru. 1 hrstku růžových lístků rozmačkáme s cukrem, přilejeme 1/2 litru bílého vína a necháme 2 hodiny stát. Scedíme, víno vlijeme do bowlové nádoby, zalijeme vychlazeným růžovým vínem a těsně před podáváním dolejeme sekt či sodovku. Nakonec přidáme zbylou hrstku čerstvých květů růže šípkové a stolisté a necháme je plavat na povrchu.

ŠÍPKOVÝ MED VAŘENÝ

2 PL šípků (mohou být čerstvé i sušené), 2 šálky vody, 1 PL medu. Pokud používáte čerstvé šípky, opláchněte šípky, aby byly odstraněny všechny zbytky nečistot. Nalijte vodu do pánve nebo malého hrnce a přiveďte ji k varu. Až se voda bude vařit, přidejte šípky a snižte teplotu. Na mírném ohni jemně povařte šípky po dobu cca 15 minut. Přeceďte přes sítko a poté i přes plátýnko vývar a šípky ještě rukou dobře promačkejte. Používáte-li sušené, nechte po odstavení vody šípky ještě chvíli macerovat. Pak vzniklou šípkovou šťávu smíchejte s medem v poměru 1:1. Skladujte v lednici v uzavíratelné sklenici.

ŠÍPKOVÝ MED ZA STUDENA

1 kg očištěných a umytých šípků, med. Očištěné a stopek zbavené šípky nasypte do mixéru a zalijte vodou tak, aby byly všechny ponořené, ne však více. Rozmixujte dohladka. Poté přes plátýnko nebo bavlněnou plenu přeceďte šťávu do sklenice. Vzniklou šťávu smíchejte s medem v poměru 1:1. Sirup skladujte v lednici v uzavřené sklenici. Další variantou je udělat si čistou šípkovou šťávu/sirup, na který najdete recept v článku Recepty na domácí šípkový sitrup s mixérem i bez, ovšem nebudete přidávat cukr, ale necháte šťávu čistě šípkovou a pak ji smícháte ve stejném poměru s medem. Skladujete také v chladu a temnu uzavřené.

ŠÍPKOVÁ MARMELÁDA

1 kg zralých šípků, cukr krystal, čisté skleničky s víčky na zavařování. Šípky propláchněte nejprve v sítu. Očistěte řezem od bubáka (zbylý květ) a odřízněte také stopku. Nasypejte do hrnce zalijte do 3/4 hrnce vodou a povařte do změknutí. Měkké šípky rozmixujte ponorným mixérem do téměř hladké kaše a propasírujte (pokud je marmeláda příliš hustá, přilejte do ní trochu horké vody). Nasypte do směsi cca 4:1 množství cukru a za promíchávání a mírném probublávání opatrně povařte. Nalejete ještě horkou marmeládu do čistých, vyvařených skleniček, pečlivě zavíčkujete čistým víčkem.

ŠÍPKOVO JABLEČNÁ MARMELÁDA

1 kg šípků, 1 l vody, 1 pomeranč, 1 kg cukru, 250 g jablečného pyré, 1/2 citronu, 1 lžička mleté skořice. Šípky očistíme, rozpůlíme, zalijeme vodou a vaříme 15-20 minut, poté propasírujeme přes plátno, přidáme jablečné pyré, pomerančovou kůru i šťávu, skořici a šťávu citronovou. Vše povaříme 10 minut. Přisypeme cukr do zhoustnutí. Plníme do skleniček, které sterilujeme 20 minut při 80°C.

ŠÍPKOVÁ RYBÍZOVÁ MARMELÁDA

1 kg šípků, 1 l vody, 1 pomeranč, 1 kg cukru, 250 g červeného rybízu, 1/2 citronu, 1 lžička mleté skořice. Šípky očistíme, rozpůlíme, zalijeme vodou a vaříme 15-20 minut, poté propasírujeme přes plátno, přidáme červený rybíz, pomerančovou kůru i šťávu, skořici a šťávu citronovou. Vše povaříme 10 minut. Přisypeme cukr do zhoustnutí. Plníme do skleniček, které sterilujeme 20 minut při 80°C.

RŮŽOVÁ ZAVAŘENINA

500 g plátků růží, 1 kg cukru, šťáva z jednoho citronu a sklenice vody. Otrhané růžové plátky propláchneme a odstraníme z nich bílé části. Nadrobno pokrájíme. Smícháme je s polovinou cukru a necháme 2 dny uležet ve vhodné nádobě. Ze zbylého cukru uvaříme hustý sirup, do kterého přidáme citronovou šťávu a plátky růží v něm povaříme. Hustou směs pak nalijeme do sklenic, uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru.

MEDOVÁ ZAVAŘENINA S RŮŽEMI

500 g plátků růží, 1 kg medu, šťáva z jednoho citronu a sklenice vody. Otrhané růžové plátky propláchneme a odstraníme z nich bílé části. Nadrobno pokrájíme. Smícháme s polovinou medu a necháme 2 dny prosladit. Zbylé množství medu naředíme sklenkou vody, přidáme citronovou šťávu a odstátou směs, plátky růží v něm povaříme. Hustou směs pak nalijeme do sklenic, uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru.

ŠÍPKOVÁ MARMELÁDA S HRUŠKAMI

1 kg šípků, 1 l vody, 1 pomeranč, 1 kg cukru, 250 g hruškového pyré, 1/2 citronu, 1 lžička mleté skořice. Šípky očistíme, rozpůlíme, zalijeme vodou a vaříme 15-20 minut, poté propasírujeme přes plátno, přidáme hruškové pyré, pomerančovou kůru i šťávu, skořici a šťávu citronovou. Vše povaříme 10 minut. Přisypeme cukr do zhoustnutí. Plníme do skleniček, které sterilujeme 20 minut při 80°C.

RŮŽOVÝ DŽEM

Růžový džem je typický pro anglickou kuchyni. 8 šálků okvětních lístků růže šípkové, 1/2 šálku přecezené limetkové šťávy, 2 šálky vody, 1 kg třtinového cukru a 2 PL cukru moučkového. Cukr a vodu sváříme asi 15 minut na hustý sirup. Přisypeme růže, přidáme citronovou šťávu, svaříme. Tyčovým mixerem několikrát "šťouchneme" do směsi a ještě asi pět až deset minut vaříme, až směs ještě víc zhoustne. Ještě horké dáme do co nejmenších zavařovaček, překlopíme na víko a necháme vychladnout.

ŠÍPKOVÝ DŽEM NESLAZENÝ

Očištěné šípky vsypeme do nerezového hrnce, zalijeme je vodou, uvaříme doměkka a propasírujeme. Protlak pak za stálého míchání zahustíme mírným varem, a ještě horkým džemem naplníme skleničky, které zavíčkujeme a 10—15 minut sterilujeme při 85°C.

ŠÍPKOVÁ RÝŽE S OŘECHY

100 g rýže, 30 g vlašských ořechů, 1 lžíce másla, mletá skořice, cukr nebo med, miska šípků. Šípky očistíme, rozkrojíme a zbavíme semen. Na drobno nakrájené šípky smícháme s nadrobno nakrájenými ořechovými jádry. Rýži uvaříme běžným způsobem a promícháme ji se šípky, oříšky a dáme ještě podusit do měkka, přibližně čtvrt hodiny. Můžeme přilít vodu a pomastit máslem. Hotovou rýži pocukrujeme nebo pokapeme medem a posypeme skořicí.

ŠÍPKOVÝ PROTLAK

0,5 kg šípků, limetka, bílý pepř, sůl, med. Důkladně očištěné, překrájené šípky zbavené chloupků mírně podlijeme vodou a udusíme do měkka. Rozvařené šípky prolisujeme. Protlak zakápneme limetkovou šťávou, dochutíme bílým pepřem, lehce osolíme, zamícháme čtyři lžíce medu a dobře promícháme. Plníme skleničky. Sterilujeme 10 minut při 100°C.

ŠÍPKOVÁ POVIDLA S JABLKY

1 kg šípků, 1 kg jablek, 500 g cukru. Nedozrálá kyselá jablka překrájíme na kusy se slupkami. Vyjmeme jadřince a povaříme. Rovněž očištěné celé šípky uvaříme do měkka a společně s jablky na strojku umeleme. Zahustíme postupným sypáním cukru a dovaříme. Naplněné sklenice dáme do trouby oschnout a povážeme dvojitým celofánem.

ŠÍPKOVÁ PŘESNÍDÁVKA S JABLKY

500 g šípků, voda, med, 500g jablek, skořice. Zralé šípky uvaříme ve vodě do měkka, rozmixujeme a přepasírujeme. Vzniklé šípkové pyré smícháme s pyré z jablek, které jsme uvařily spolu se skořicí a lehce přisladíme medem. Podáváme dětem hned po přípravě nebo sterilujeme 10 minut při 100°C.

ŠÍPINA

Hodně měkké šípky zbavíme stopek a celé je dáme na 24 hodin do mrazáku. Pak je necháme mírně povolit, každý šípek pevně zmáčkneme a z otvoru po stopce vytlačíme dřeň bez peciček i chloupků. Dřeň promícháme s moučkovým cukrem podle chuti, napěchujeme ji do skleniček, které uložíme do chladničky. Pasta je výborná jako pomazánka, z hodně ztuhlé pasty můžeme tvarovat nepečené cukroví.

ŠÍPKOVÝ DIP

1 sklenička protlaku ze šípků, 0,1 sherry. Do protlaku vmícháme sherry a necháme nejméně 1 hodinu uležet v lednici. Podáváme k pikantním sýrům a grilovaným masům.

ŠÍPKOVÁ OMÁČKA KE ZVĚŘINĚ

0,7 l suchého bílého vína (typu Ryzlink), 0,7 l smetany, 4 ks hřebíček, 1 KL cukru, pepř, sůl, citronová šťáva, 3 PL protlaku ze šípků a 2 PL rajského protlaku. Víno svaříme s cukrem a hřebíčky. Pomalu přimícháme rajský a poté také šípkový protlak. Přidáme citronovou šťávu, osolíme, opepříme a nakonec zalijeme smetanou a zlehka mícháme do zhoustnutí. Před podávání hřebíček vyjmeme. Omáčka je vhodná ke zvěřině s houskovým knedlíkem.

KANČÍ SE ŠÍPKOVOU OMÁČKOU

600g kančí plece/kýty, 100g slaniny, 2 mrkve, 1 petržel, 1/2 celeru, 1 cibuli, 200 ml červeného vína, 150 ml šípkového čaje, celý pepř, nové koření, bobkový list, jalovec, tymián, šípkový džem, olej, máslo, sůl. Maso prošpikujte, osolte a na trošce slaniny a oleje opečte. Vyjměte maso a na výpeku opečte nakrájenou zeleninu a koření. Vložte maso zpátky, podlijte jej červeným vínem a čajem s šípkovým džemem. Přiklopte víkem a ve středně vyhřáté troubě pečte doměkka. Občas podlijte. Po upečení odložte maso do tepla a dokončete omáčku. K výpeku přidejte lžíci šípkového džemu, podle chuti okořeňte a rozmixujte.

ŠÍPKOVO RYBÍZOVÁ OMÁČKA K DRŮBEŽI

0,7 l suchého červeného vína, 2 PL smetany, bílý pepř mletý nebo mletý sušený zázvor, sůl, 4 PL šípkového džemu, 4 PL rybízového červeného džemu, 2 PL jemně nastrouhaného křenu. Šípkový a rybízový džem zředíme červeným vínem, přidáme bílý pepř nebo zázvor, špetku soli, křen a vše rozmixujeme. Omáčku zjemníme lžící smetany a prohřejeme ji. V létě ji můžeme podávat i vychlazenou.

ŠÍPKOVÁ POLÉVKA

500 ml vody, 4 PL šípkového džemu, 4 PL hladké mouky, tuk, 2 PL smetany, 1 PL citronové š. sůl, veka. Z hladké mouky a tuku připravíme jíšku, rozšleháme ji ve vodě a povaříme. Poté vmícháme šípkový džem, polévku osolíme a okořeníme mletým zázvorem a citronovou šťávou. Zjemnit ji můžeme smetanou. Podáváme ji horkou, doplněnou nasucho opečenými kostkami veky.

ŠÍPKOVÁ POLÉVKA S OŘÍŠKY

500 ml vody, 4 PL šípků, 8 PL kukuřičného škrobu, 4 PL hladké mouky, 4 PL smetany, 1 PL medu, 4 PL mletých lískových oříšků. Ve vodě povaříme cca 5 minut šípky. Scedíme přes plátýnko. Vývar zahustíme škrobem a moukou. 3 minuty povaříme a do středně teplé polévky vmícháme smetanu, med a oříšky.

THAJSKÝ SALÁT Z RŮŽÍ

kuřecí prsa, salátová okurka, mladá cibulka, karambola, plátky ze dvou šípkových růží, hrst nesolených arašídů, bazalka. Zálivka: 2 lžíce sójové omáčky, šťáva z jednoho citrónu nebo limetky, lžička cukru, 2 drcené stroužky česneku, lžička chilli. Smícháme přísady na zálivku. Kuřecí prsa upečeme a nakrájíme na kousky. Okurku nakrájíme na proužky, karambolu na plátky, arašídy upražíme a nasekáme. Všechny přísady kromě růží smícháme se zálivkou. Před podávání ozdobíme plátky růží.

ZMRZLINA Z ŠÍPKOVÝCH RŮŽÍ

250 g okvětní plátky šípkové růže, 2 PL medu, 80g cukru krupice, 250 ml smetany ke šlehání bez laktózy, 200 ml mléka bez laktózy, 4 žloutky. Okvětní plátky růží hrubě nakrájíme a smícháme s medem a třetinou cukru (med se ze začátku bude lepit na jednom místě, ale postupně budou růže pouštět vodu a med se rozpustí). Necháme takto uležet do druhého dne. Druhý den smetanu smícháme s mlékem a zahříváme, až se začne vařit, vaříme 1 minutu. Zatím žloutky vyšleháme se zbývajícím cukrem do pěny. Stále šleháme metličkou a pomaličku přes žloutky přelijeme jednu naběračku svařeného mléka se smetanou. Za stálého šlehání pak přiléváme pomalu i zbytek svařené smetany. Žloutky se při tomto postupu nesrazí. Když je vše rozšlehané, vmícháme růžové plátky i s vodou, kterou květy pustily. Směs za stálého šlehání metličkou přivedeme k varu a provaříme na mírném plameni 3 minuty - směs poněkud zhoustne. Necháme ji vychladit, plníme formičky a ukládáme do mrazáku. Před podáváním je pak dobré ji nechat trochu povolit.

RŮŽOVÉ BONBONY

100 ml vody, vrchovatou hrst okvětních lístků růže svrasklé, 100 g krystalového cukru, 3 hřebíčky, 1 citron, 20 g želatiny v prášku. Růže a hřebíček svaříme, přecedíme, vymačkáme. Do roztoku dáme cukr, přecezenou šťávu z jednoho citronu a svaříme. Odstavíme. Přisypeme želatinu, necháme rozpustit, dobře rozmícháme. Směs rozetřeme na pergamenu a necháme ztuhnout na ploché misce. Poté nařežeme na „bonbony“

ŠÍPKOVÉ NEPEČENÉ CUKROVÍ

150 g moučkového cukru, 100 g strouhaných mandlí, 4 PL šípkové zavařeniny (dle hustoty), citronová či čokoládová poleva. Šípkovou zavařeninu třeme s cukrem a mandlemi, až vznikne tuhé těsto. Těsto rozválíme na 1-2 cm. Vykrajujeme požadované tvary. Cukrovinky necháme schnout 48 hodin. Po oschnutí lze potřít citrónovou nnebo čokoládovou polevou.

ŠÍPINKY

100 g moučkového cukru, 1 bílek, 2 PL šípkového džemu, 2 PL kakaového prášku. V misce smícháme cukr s bílkem, šípkovým džemem a kakaem. Z této tuhé hmoty vytvarujeme kuličky, které obalíme v čokoládovém cukrářském máčku a vkládáme do papírových košíčků.

ŠÍPKY V RUMU

Očištěné, omyté a rozpůlené šípky (bez jader a chloupků) nasypeme do vařící vody a uvaříme doměkka. Potom je dáme na síto odkapat. Na 1 kg očištěných šípků vaříme ve 1/4 l vody 50 dkg cukru. Vychladlý roztok nalijeme na šípky. Čtvrtý den šípky vybereme, šťávu znovu povaříme, do vařící vody vhodíme šípky, necháme jen jednou přejít var a hned je odstavíme a necháme vychladnout. Potom šípky vybereme dírkovanou sběračkou, dáme do láhví, do šťávy přidáme 1/4 l rumu, zamícháme a nalijeme na šípky. Dobře povážeme navlhčeným dvojitým celofánem. Při delším užívání snižuje množství cholesterolu v krvi.

ŠÍPKOVÝ KOMPOT

1 kg šípků, 1 l vody, 600 g cukru. Na zavařování vezmeme jen zralé, velké, tvrdé, mrazem ještě nespálené šípky. Očištěné, omyté a rozpůlené šípky (bez jader a chloupků) nasypeme do 1/2 l vařící vody, trochu povaříme a dáme vychladnout. Mezitím uvaříme zbylou vodu s cukrem, slijeme s vodou s šípky v doměkka dovaříme. Pak je dáme do sklenic zavařovacích a po vychladnutí zavážeme celofánem.

KOMPOT ZE ŠÍPKŮ A JEŘABIN

200 g šípků, 200 g jeřabin, 1 citron, 4 hřebíčky, 300 g cukru. Do hrnce dáme očištěné šípky a oprané plody jeřabin, přidáme k nim čerstvou šťávu z citronu, kousek citronové kůry, hřebíčky a cukr. Plody zalijeme vodou tak, aby byly ponořené, a zvolna je uvaříme doměkka. Kompotem naplníme sklenice, které zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 °C.

KOMPOT ZE ŠÍPKŮ A RAKYTNÍKU

300 g šípků, 200 g rakytníku, 1/2 l vody, 300 g cukru. Zralé šípky rozpůlíme a zbavíme jadérek. Svaříme cukr s vodou, přidáme šípky a vaříme 4 minuty. Necháme odstát do druhého dne, pak přecedíme a šípky naskládáme s omytým rakytníkem do skleniček. Scezený cukerný roztok převaříme, nalijeme na plody do sklenic a sterilujeme 15 minut při 75°C.

DOMÁCÍ POT-POURRI

1/3 šálku nasušené kůry z pomeranče, šálek nasušených plátků šípkových růží a několik poupat vcelku, šálek nasušených plátků růží a několik poupat vcelku, šálek nasušených sedmikrásek květů, 4 tyčinky celé skořice, 2 PL drceného hřebíčku, 8 kapek levandulového esenciálního oleje. Z pomerančů sloupněte kůru, vykrájejte drobné kvítky pomocí tvořítka na cukroví a usušte. Do tmavé sklenice se širokým hrdlem naskládejte ostatní ingredience. Růže rozeberte na jednotlivé plátky, 3 poupata si ponechte vcelku. Půl šálku levandulových květů můžete nechat na stoncích, druhou půlku šálku naplňte vydrolenými kvítky. Květ hortenzie rozstříhejte na malé skupinky květů, tyčinky skořice rozlomte v půli (místo skořice lze použít i hvězdičky badyánu, jsou velice dekorativní) a pomocí hmoždíře rozdrťte 2 plné lžíce voňavého hřebíčku. Přidejte drobné kvítky pelargonie. Nakonec přidejte 10 kapek růžového oleje a uložte na 4-5 týdnů do skříně. Sklenicí občas zatřeste, aby se vůně usadila ve všech pórech rostlinek. Po této době můžete část směsi nasypat do pěkné misky. Až směs vyčichne, oživte ji opět několika kapičkami růžového oleje.

SMETANOVÁ PĚNA S VŮNÍ ŠÍPKOVÉ RŮŽE

200 ml smetany ke šlehání bez laktózy, 3 PL bílého jogurtu bez laktózy, 1 PL medu, 3 PL růžové vody, lístky čerstvé meduňky, růžové lístky. Smetanu ušleháme, lehce do ní přimícháme hustý jogurt a podle chuti osladíme medem. Nakonec přidáme růžovou vodu. Pěnu naplníme do sklenic a necháme vychladit cca 2 hodiny. Vůně růže se rozvine. Před podáváním sypeme ovocem. Zdobíme meduňkou.

zpět na Byliny Měsíce