Logo Magica

Ptačinec

Prvek: voda

Vlastnosti: ochlazující a zvlhčující

Latinský název:   Stellaria media

Signatura: Měsíc

Hlavní složky: saponiny mědi a cínu

Polarita: ženská

Božstva: ..

Kuchyňské použití: do zeleninových salátů - zlepšení zraku, špenát - zvyšuje tvorbu červených krvinek

Jiné názvy: měsíčnice, hadí pusa, jazyčí tráva, žabinec obecný

Pěstování: ..

Sběr: Sbírá se nadzemní část v období od července do srpna

Lékařské použití: Používá se při potížích s kůží - na ekzémy, nežity, vyrážky, kopřivky, svědění apod., protože působí opačně než Mars a Slunce, vyrovnává horkost a suchost těchto dvou planet. Ptačinec tlumí podrážděnost jater. Je vhodný na střevní potíže, žaludeční křeče a interní záněty. Uklidňuje a zmírňuje bolesti. Má čistící účinky - léčba otravy krve a svrabu. Mast z této byliny je vhodná na revma, k potlačení lupénky, na popáleniny, opařeniny a vředy. Ptačinec má vazbu na plíce : záněty plic, bronchitida, kašel, nachlazení, záněty pohrudnice a chraptivost. Také vytahuje "absorbuje" jedy.

Emocionální použití: Jakožto vodní bylina je vhodná pro typ lidí vyznačující se: vychrtlostí, nedůtklivostí, nevraživostí, jimž chybí soucit, poklidnost a vnímavost. Tito lidé mají tendenci být rezervovaní, jakoby pod kontrolou, jen zřídka se projevují spontánně a přirozeně. Uvolňuje jejich frigidní chování. Doporučuje se pití čaje po dobu 14 dnů - jeden šálek ráno. Bude-li zapotřebí, kůru opakujte až po 2 týdnech.
POZOR: nevhodná pro flegmatiky, málo temperamentní lidi u nichž by bylo vhodné jejich vitalitu podpořit než ji utlumit.

Magické a rituální použití: Rituál dosažení věku moudrosti (mezi 56 - 60 rokem vchází žena do věku moudrosti). Rituály lásky a věrnosti.

Zdroj: Kniha Světla Kultu Bohyně a Magické rostliny/Lavender



Recepty

PTAČINCOVÉ KAPKY

1 díl ptačince se zalije 5 díly 40% alkoholu. Louhuje 2-3 týdny, 1x denně je třeba výluh protřepat. Poté se přefiltruje. Vzniklou tinkturu je třeba uchovávat v tmavé lahvi. Obvykle se užívá 10-20 kapek 1-3x denně na cukr či do sklenky vody.

Májový ptačincový salát ZdroJ: Divoká kuchařka 2 veliké pomeranče nebo 3 menší 1 malý citron nebo limetka 3 rozkvetlé snítky mařinky vonné Galium odoratum (nebo s poupaty), zavadlé, klidně i den nebo dva 2 - 3 lžíce bílého vína mísa nati ptačince prostředního Stellaria media Nejprve připravíme zálivku. Do úzké skleničky dáme bílé víno a namačkáme do něj zavadlou mařinku, aby byla co nejlépe potopená. Dáme do ledničky a necháme stát 20-30 minut. Po půl hodině vyndáme mařinku, necháme dobře okapat a víno smícháme s pomerančovou a citrónovou šťávou. Dáme znovu na chvíli do ledničky, aby se chuti spojily. Ptačinec očistíme, umyjeme a v případě potřeby natrháme na menší kousky. Přelijeme zálivkou, dobře promícháme a podáváme. Mařinka by měla být zvadlá, uvolňují se tak kumariny, které dávají mařince vůni. Kumariny jsou antagonisty vitamínu K a ve vysokých dávkách způsobují krvácivost, proto se mařinka a další rostliny s kumarinem (komonice) používají v malých množstvích. Mařinka posiluje účinky léků s kyselinou acetylsalicylovou (acylpyrin, aspirin) a warfarinu, proto je při užívání těchto léků lepší mařinku zcela vyloučit. Dále se mařinka nesmí zapařit. Při zapaření může vznikat z vonných kumarinů o mnoho účinnější dikumarol, který je i v menších dávkách toxický. Má stejné účinky jako kumariny, ale o mnoho silnější.
Ptačinec prostřední – (žabinec) – Stellaria media ptacinecVyskytuje se: vlhká, stinná stanoviště na půdách bohatých na živiny, od nížin do podhůří. Jedlé části jsou: Sbíráme celé rostliny a používáme je do zeleninových jídel a salátů, má jemnou chuť. Doba sběru: Lze sbírat po celý rok i v zimě. Obsahové látky: karotenoidy, slizy, saponiny, glykosidy Zajímavost: V lidovém léčitelství se používal jako posilující prostředek, zevně na rány, ekzémy a lupenku. Recepty: Houbová polévka s ptačincem: 1,5 l vody, hrst čerstvých hub, 2 brambory, 1 cibule, 1 lžíce krup, 2 stroužky česneku, hrnek pokrájeného ptačince, petrželka, pepř, sůl, smetana. Houby, kroupy, pokrájenou cibuli a brambory uvaříme ve vodě, přidáme česnek a ptačinec, osolíme, opepříme, necháme projít varem. Do hotové polévky můžeme přidat trochu nakrájené petrželky nebo smetanu Více se dočtete na slunecnyzivot.cz/2013/05/jedle-rostliny-podrobny-prehled/ © Slunečný život

  zpět na Byliny Měsíce