Logo Magica

Podběl lékařský

Prvek: Voda

Latinský název:   Tussilago farfara L.

Signatura:  Venuše

Polarita: Ženská

Živel: Voda

Božstva: Venuše

Hlavní složky:  Flavonoidy, xantofyl, silice, sliz, hořčiny, třísloviny, hořčiny, třísloviny, kyselina gallová, kyselina mléčná, kyselina jablečná, kyselina vinná, kyselina kávová, inulin, cholin, cukry, minerální látky, zinek, draslík, pyrolizidinové alkaloidy, tussilagin, senecionin, senkirkin.

Kombinace s ostatními bylinami: Mochna stříbrná, heřmánek římský, kopretina řimbaba, měsíček lnice, řepík, tymián.

Kuchyňské použití: Z květů se připravuje víno. Zralé listy lze usušit, spálit a popel použít jako náhražku soli.

Jiné názvy: lepušice, babuška, vítězná bylina, celník, devaterník, koňské kopyto, zaječí lupen, líčko panny Marie, lopušice, májík, mateří líčko, Kristovo oko, podbílek, podhoráz, podkova, svalník, úbytník, devětsilek

Používal se již ve starém Řecku a Římě, a to v jeho nejběžnější indikaci - na plicní problémy a kašel. Plinius doporučoval kouřit podbělový list jako náhražku tabáku při astmatických potížích, onemocnění průdušek, zahlenění, kataru a kašli. Vyobrazení podbělu bývalo často zavěšeno nad vchodem bylinkářských krámků, býval znamením apatykářů.

Pěstování:  Podběl je vytrvalá bylina s dlouhými a dužnatými plazivými oddenky, ze kterých vyrůstají pupeny dvojího typu. Z květních pupenů vyrůstají časně zjara (březen-duben) přímé šupinaté stonky, zakončené úborem zlatožlutých květů. Květní lůžko je hladké a terčovité. Při nepříznivém počasí na na noc se úbory zavírají. Plod je válcovitá nažka s chmýrem. Teprve po odkvětu vyrážejí z listových pupenů na oddenku dlouze řapíkaté listy, vytvářející řídkou listovou růžici. Listy mají dlouhé, často fialové řapíky. Čepel je srdčitá, dlanitě laločnatá, na okrajích mělce zubatá. Má až 20 cm v průměru, na líci je zelená a hladká, na rubu hustě plstnatá – až bílá. Podběl je velmi hojný od nížin do hor jako plevel, zejména na hlinitých půdách, na navážkách, rumištích, železničních náspech, pastvinách, v příkopech, lomech apod., obzvláště tam, kde je v půdě dostatek vápníku a vlhkosti. Jeho rozmnožovací schopnosti jsou úžasné - semena začínají klíčit několik hodin poté, co se dostala do půdy a z každého kousku kořene vyroste samostatná rostlinka. Chceme-li pěstovat, vyséváme semena v létě do vlhké půdy nebo na podzim dělíme rostliny či v zimě použijeme kořenové řízky. Sázíme na místa vystavená po většinu dne slunci.

Sběr: Drogou je květ - Flos farfarae a list - Folium farfarae. Květní úbory se sbírají časně na jaře na počátku rozkvětu, nejlépe mezi 14. a 16. hodinou, otrháváním nebo pomocí hřebene. Překvětlé úbory se musí odstranit. Od konce května až do konce června se sbírají zdravé, rzí nenapadené listy, a to nejlépe bez řapíků, které špatně schnou. List má nejvíce účinných látek do 9. hodiny ranní. Úbory i listy se suší ve stínu na suchém a dobře větraném místě. Při umělém sušení nemá teplota přestoupit 40°C. Po usušení má květní droga přirozeně žlutou barvu a slizovitě nahořklou chuť. Listy chutnají poněkud trpce. Květní drogu nelze skladovat.

Lékařské použití:indikační skupina jitrocele - Mucilaginosum, expektorans, antiflogistikum, antikonvulzivum, dermatologikum, antidiabetikum, vulnearium, antirevmatikum, venofarmakum. Sušené květy mají účinek především protikřečový. Listy používáme na sliznice dýchacích cest, pomáhá při astma, tlumí kašel, podporuje vykašlávání, zánět nosohltanu, zahlenění, zápal plic, chrapot. Podběl je pomocné léčivo při cukrovce, zinek zvyšuje využití inzulínu. Zevně se podběl používá na ekzémy. Kloktadlo při zánětech dutiny ústní, hrdla a nosních dutin. Čaj a obklady proti revmatismu, dně a na bolesti kloubů obecně. Kašovitý obklad pokládejte na křečové žíly. Zevně čerstvou šťávu potírejte rány a spáleniny. Klyzma při zánětech tlustého střeva, vředové chorobě tlustého střeva, Cronhově chorobě.

POZOR: Nedoporučuje se k dlouhodobému užívání vzhledem k obsahu byť minimálního množství pyridoxinových alkaloidů. Nepřekračujeme doporučené dávky. Pro vnitřní aplikaci nepoužíváme čerstvé, sušením se obsah toxických alkaloidů snižuje. Ve směsích, kde podíl podbělu nepřesahuje 15%, není omezení. Sušené listy podbělu se používaly jako fajfkový tabák. Jejich kouření pomáhá při záduše, těžkostech s dechem a při bolestech zubů.

Emocionální použití: Podběl ovlivňuje oblast solar plexu a vzhledem k jeho pročišťovacím vlastnostem se používá k odstraňování hlenů a nečistot z plic. Podobný účinek má i v oblasti emocionální. Závist zabraňuje pronikání světla do duše, sluneční paprsky se ztrácejí v temnotách a mysl upadá do hlubin ponurosti. Emoce jako závist a žárlivost, jež nemohou být vyjádřeny hlasem, zůstávají uvězněny v plicích a vydrží-li tam po mnoho let, mohou vyvolat závažná onemocnění. Tělo je sžíráno zevnitř. Podběl je lék pro pohublé lidi s černými vlasy a tmavou pletí. Pro ty, kteří jsou zahořklí. Zároveň je vhodný i pro lidi, kteří popírají realitu, bojí se přiznat její horší stránku, její stíny. Připravte si čaj z podbělu a pijte jej na konci každého dne po dobu jednoho lunárního měsíce (od úplňku do úplňku. Je-li zapotřebí, opakujte proceduru každý druhý měsíc.

Magické a rituální použití: Podběl může být využit pro zlepšení jasnovidectví, a to ve formě čaje nebo kadidla a vína. Má soustřeďující a zjitřující vlastnosti, takže umožňuje lepší zachycení předávaných poselství a využívání vlastní intuice. Používá se také pro přičarování lásky a znovunastolení míru. Na svátek Ostara pijte podbělové víno jako rituální nápoj.



Recepty

PODBĚLOVÉ KAPKY

1 díl podběle se zalije 5 díly 40% alkoholu. Louhuje 2 - 3 týdny, 1x denně výluhem protřepte. Poté se přefiltruje. Vzniklou tinkturu je třeba uchovávat v tmavé lahvi. Obvykle se užívá 10-20 kapek 1-3x denně na cukr či do sklenky vody.


Sirup z podbělu léčivého Do vhodné hliněné nebo skleněné nádoby naložíme vrstvu čerstvě nasbíraných a umytých listů podběle léčivého. Zasypeme vrstvou nerafinovaného cukru a položíme další vrstvu listů. Takto pokračujeme, dokud se nádoba zcela nenaplní. Necháme nějakou dobu odstát, aby se vrstvy usadily, a nádobu ještě doplníme. Nádobu vzduchotěsně uzavřeme (použijeme několik celofánových fólií) a zakopeme v zahradě. Nádobu zakryjeme dřevěnou deskou a přihrneme hlínou. Ve stejnoměrné půdní teplotě dojde ke kvašení. Po osmi týdnech nádobu vykopeme, vzniklý sirup převaříme a naplníme do lahví. Bavorský bramborový salát s podbělem Objev bramborového salátu bez majonézy byl pro mne po pádu železné opony velkým kulinárním prozřením. Do naší rodinné kuchyně ho přivezla tetička, která kdysi emigrovala a pak si potřebovala vynahradit léta odloučení. Jídali jsme ho u ní často. Dodnes jej považuji za jeden z nejvydařenějších receptů bavorské kuchyně, která je pro mě ale jinak příliš robustní. elké brambory 4 ks červená cibule 1–2 ks podběl 50 g vinný nebo jablečný ocet 1 lžíce hrubozrnná hořčice 1 lžička sůl čerstvě namletý pepř Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Následně je oloupejte a nakrájejte na plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na velmi tenká kolečka. Ocet promíchejte s hořčicí, solí a pepřem a nalijte na brambory s cibulí. Opatrně salát promíchejte, aby se brambory obalily zálivkou, ale nerozpadly na kaši. Nechte alespoň hodinu odležet, nejlépe v lednici. Těsně před podáváním ozdobte salát květy podbělu. 2 Jemné vláčné brambory příjemně kontrastují s pevnými květenstvími podbělu. Čerstvé jarní květy jsou křehké, můžete je použít i s delšími kousky stonků. http://fresh.iprima.cz +++++++++++++++++++++++++++++++ http://www.bylinkyproradost.cz/podbelovy-sirup/ Podběl je bylinka vytrvalá, která se rozrůstá pomocí oddenků. Z odden- ků vyrůstají dva druhy pupenů - z jednoho druhu v předjaří vyrostou stonky s květy, z druhého později (až po odkvětu) se vytvoří na rubu šedobíle plst- naté listy. Květy má podběl jasně žluté a objevují se už v březnu a dubnu, sotva sleze sníh. Patří mezi první posly jara a asi se nenajde tak chudá půda, kde by se podběl nemohl uchytit. Najdeme jej na neuvěřitelných místech - na nových náspech silnic, na haldách dolů, na navážkách a rumištích, v lomech i v příkopech. Rozmnožuje se podzemními výhonky a jeho kořenový systém je tak rozvětvený, že může zasahovat až 3 m daleko. Je to vlastně takový ma- lý průkopníček, který se může dostat až na opuštěná a kamenitá místa, kde svými zetlelými listy vytvoří humus pro další vegetaci. Podběl býval vždy považován za drogu chladící, to znamená proti všem horkostem: ...všechny horkosti vytahuje obkládáním. Dr. Korbelář chválí čerstvé listy podbělu jako obklad na bolesti kloubů. Tento obklad z podbělu (cmunt) býval od pradávna velice oblíbeným a zcela samozřejmým lidovým lékem, protože se nemohlo hned se vším běžet k lékaři. Cmunt (obklad z podbělu) Čerstvé listy podbělu léčivého zbavíme řapíků, opereme ve studené vo- dě, trochu narušíme (natlučeme) a ve dvou vrstvách jimi obložíme bolestivý kloub. Listy přikládáme vždy vrchní zelenou stranou, přitáhneme obinadlem a obalíme vlněným šátkem, nejlépe flanelem. Cmunt je vynikajícím lékem na bolavé klouby při dně, revmatismu, oto- cích, zánětech všeho druhu, i žil. Přiložený obklad z čerstvého podbělu také urychluje zrání vředů a dokázal vyléčit i zhnisanou nohu, poraněnou rezavým hřebíkem. Obklady z odvaru podbělu lze také dobře použít při zánětu žil, na vředy a na špatně se hojící rány. Odvar stejně dobře poslouží jako kloktadlo. Vnitřní použití podbělu je trochu diskutabilní. Měl by se používat opravdu jenom v určených dávkách a ne dlouhodobě, jinak by mohl škodit játrům. Dokonce se objevily zprávy o jeho rakovinotvorných účincích. Po staletí byl hledaným lékem proti zahlenění při zánětech horních dýchacích cest - jistě pomáhá i dnes, ale pozor na dávkování! Riziko se snižuje sušením, takže je lepší používat čaje než dříve tak oblíbené sirupy. Také je vhodné používat podběl ve směsích, protože pak nedochází k předávkování. Přesto zkušenosti našich předků vidí v podbělu lék neškodný. Co lékař, to názor. Někdo radí podběl čerstvý, jiný radí sušený. Někteří radí z podbělu dělat i saláty, polévky a špenáty. Nic proti chuti! Ale držme se jednoho: méně znamená někdy více a rozhodně při vnitřním užití dodržujte předepsané dávky. Čaj z podbělu Dát 2 lžičky sušených listů (nebo napůl s květy) na 1/4 litru vody, nechat krátce přejít var, ustát a popíjet teplé malými doušky 2 šálky denně - nemá se pít déle než 14 dní. Vypijeme-li tento čaj ráno před snídaní, usnadní vykašlání všech hlenů nashromážděných přes noc. Čaj trojí zlato Připravíme si směs ze 2 dílů podbělu (květ), 1 dílu divizny (květ) a 1 dílu petrklíče (květ). Dáme 2 lžičky na 1/4 l vody, spaříme horkou vodou, necháme přikryté ustát a pijeme 1-2 šálky denně. Je to výborný květový prsní čaj, usnadňující rozpouštění hlenů. Čaj proti kašli a chrapotu Vezmeme 30g listu podbělu, 30g kvetoucí natě mateřídoušky, 20g heř- mánku, 10g anýzu, 10g tymiánu. 2 čajové lžičky směsi zalijeme 1/4 l vařící vody. Přikryjeme a necháme ustát. Pijeme po částech 2 hrnečky denně. Při chorobách dýchacích cest můžeme podběl ještě míchat i s jitrocelem, lékořicí, plicníkem nebo s konopicí obilní. Při astmatu a chronických bronchitidách se kouřily tzv. protiastmatické cigarety se sušenými listy podbělu. Kosmetika Čerstvé drcené nebo umleté listy podbělu se dobře hodí jako maska na nečistou a mastnou pleť. Uklidňuje ji, napne a prokrví. Odvarem se omývá podrážděná pleť při vyrážkách. Léky s podbělem, které dostanete v lékárně: - Pulmoran - čajová směs při akutních i chronických nemocech horních dýchacích cest, také ke kloktání a k inhalaci. - Species pectorales Planta - čajová směs k usnadnění odkašlání (podběl, divizna, proskurník, máta peprná, fenykl, jitrocel). -------------------------------------- Drožďová pomazánka s listy podběle: 100 g droždí, 1 hrst jemně nasekaných listů podběle, 2 lžíce ovesných vloček, 1 vejce, 1 cibule, 2 stroužky česneku. Droždí osmažíme na cibuli, aby bylo tekuté, do vejce zatím vmícháme všechny ostatní přísady a vlijeme na pánev, podlijeme a chvíli podusíme. Mažeme na čerstvý chléb. Více se dočtete na slunecnyzivot.cz/2013/05/jedle-rostliny-podrobny-prehled/ © Slunečný život -------------------------------

Podbělová inhalace

1 vrchovatou PL směsi listů a květů vhodíme do vroucí vody. Pod ručníkem vdechujeme páry, několikrát denně při dýchacích problémech.


Kašovitý obklad

Čerstvé listy podbělu zbavíme řapíků, opereme ve studené vodě, trochu natlučeme a ve dvou vrstvách jimi obložíme bolestivý kloub. Listy přikládáme vždy vrchní zelenou stranou, přitáhneme obinadlem a obalíme vlněným šátkem, nejlépe flanelem. Na bolavé klouby při dně, revmatismu, otocích přikládáme na 1 hodinu, můžeme opakovat několikrát denně, vždy s čerstvými listy. Při zánětech všeho druhu, zánětu žil přikládáme na noc. Přiložený obklad také urychluje zrání vředů a dokázal vyléčit i zhnisanou nohu, poraněnou rezavým hřebíkem.


Šťáva z podbělu

Z mladých lístků podbělu na jaře připravíme v odšťavovači nebo v lisu na ovoce čerstvou šťávu. Ředíme ji vodou v poměru 1:1, poté asi 2 minuty vaříme. Jako jarní očistná kůra, nebo zevně na léčení různých ran, jizev a boláků. Při rýmě můžeme šťávu kapat do nosu.


Podbělový med

Podběl květ 250g, 1 litr vody, citrón i s kůrou 1ks, cukr 1kg. Čerstvé květy podbělu s nakrájeným citrónem na plátky necháme přejít varem, po vychladnutí tekutinu přecedíme, přidáme cukr a vaříme do okamžiku, než směs medově zhoustne. Výborný a chutný prostředek pro odkašlávání.

Zdroj: Jiří Cingroš: Sám sobě doktorem


Čaj „trojí zlato"

Podběl list 2 díly, Divizna květ 1 díl, Petrklíč květ 1 díl. Dvě lžičky spaříme 1/4 litrem horké vody, necháme přikryté 15 minut vyluhovat. Pijeme 1-2 šálky denně, jako prsní čaj - usnadňuje rozpouštění hlenů.

Zdroj: Ida Rystonová: Byliny a jejich lidové názvy


Čaj proti kašli a chrapotu

Podběl list 30g, Mateřídouška nať 30g, Heřmánek květ 20g, Anýz plod 10g, Tymián plod 10g. Dvě lžičky směsi zalijeme 0,2l horké vody, přikryté necháme 15 minut vyluhovat. Pijeme po částech 2 šálky denně.

Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III


Podbělka

Podběl list 1 díl, Pampeliška 1 díl, Černý bez květ 1 díl, Lopuch kořen 1 díl. Směsí naplníme sklenici o objemu 1 l a zalijeme žitnou nebo vodkou. Necháme louhovat 14 dní. Pro lepší srůstání stařeckých kostí a na ošetřování proleženin u starých lidí.

Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III


Čaj proti chronickému zánětu průdušek

Podběl list 10g, Mateřídouška nať 10g, Proskurník list 10g, Bedrník plod 10 g. Polévková lžíce směsi na 200 ml horké vody, louhovat 10-15 min. Pijí se 3 až 4 šálky denně

Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III



Podbělový tabák listový

1 díl rumu, 3 díly vody, 1 díl medu. Listy podbělu zvolna usušené na teplém stinném místě! Odstraňte střední žebro listů a vložte do nádoby; každou vrstvu lehce pokropte připravenou směsí. Pevně je napěchujte a navrch dejte závaží. Nechte dva dny, slisované listy vyndejte a nařežte na kousky.

Magické rostliny/ S. Lavender a A. Franklin - str. 282



Podbělové víno

1l žlutých částí květů, 2l vody, 10 dkg nasekaných hrozinek, 10 dkg nasekaných sušených brusinek, šťáva a kůra ze 1 pomeranče, šťáva kůra ze 1 limetky, 150 ml čaje černého. Zalijte květy vroucí vodou a ponechte tři dny stát, 2x  denně zamíchejte. Po třech dnech sceďte a nalijte do fermentační nádoby. Přidejte pomeranče, citrony nakrájené na kolečka, čaj, cukr, hrozinky, brusinky a kvasinky. Nechte týden stát na teplém místě a potom sceďte do demižonu, zajistěte vzduchovým uzávěrem a fermentujte. Po skončení fermentace stočte do čistého demižonu a nechte víno vyčeřit. Je-li již víno čisté, stočte do láhví.

Magické rostliny/ S. Lavender a A. Franklin - str. 282



Podbělový med

Za suchého jarního dne natrháme podbělové květy. Na dno čistých zavařovacích skleniček nasypeme střídavě vrstvu krystalového cukru a vrstvu podbělových květů. Vrstvy střídáme dokud nenaplníme sklenici. Cukru a květy ve stejném poměru. Poslední vrstvou je cukr. Sklenice zavíčkujeme a necháme stát. Po dobu jednoho týdne denně kontrolujeme jsou-li květy pod cukrem a nevykukují,  občas mírně přitlačíme, aby se cukr rozpustil rychleji. Poté med přecedíme a uchováme na cca 6 týdnů v chladu a temnui. Kontrolujeme zda sirup nekvasí.

Kniha Světla Bohyně



Podbělový sirup za studena

100 g podbělových květů, 500 ml vody, 1 citrón a limetka, 0,5 kg cukru. Podbělové květy přelijeme vroucí vodou.  Pod pokličkou ponecháme do druhého dne odstát. Přecedíme  přes čisté plátno, ve kterém květy vymačkáme. Do odvaru přidáme šťávu z citrónu a limetky, zasypeme cukrem a na mírném plameni mícháme do zhoustnutí. Horké nalijeme do čistých malých zavařovaček či skleniček od přesnídávek a uzavřeme.



Rituál podbělu - uvolňění emocí

Uvolňuje emoce (závist a žárlivost jež nebyly vyjádřeny hlasem a zůstaly uvězněny v plicích, pro lidi zahořklé, popírající realitu nebo lidi, kteří se bojí přiznat její horší stránku, její stíny. podběl přelít 500 ml vroucí vodou a 5 minut nechat louhovat. Poté čaj scedíme a pijeme na konci každého dne po dobu jednoho lunárního měsíce od úplňku do úplňku. Je-li zapotřebí opakujte rituál každý druhý měsíc.



Kniha Světla Bohyně

  zpět na Byliny Venuše