Prvek: Oheň
Signatura: Mars
Latinský název: Coriandrum sativum L.
Božstva: Venuše (římská bohyně lásky, původně bohyně jara a vegetace), Afrodíta
Polarita: Mužská
Povaha: Horká
Jiné názvy: čínská petržel, cilantro, culantro, kyšnec, koliandr
Hlavní složky ...
Popis byliny< ...
Pěstování: ...
Sběr a sušení: ...
Lékařské použití: ...
Emocionální použití: ...
Magické a rituální použití: Bylina nesmrtelnosti. Kouzla a kadidla lásky, Součástí rituálu zásnub. Součástí rituálu spojení duší. Pomazání svíček, které se při výše zmíněných rituálech zapalují. Ochrana pokoje a domu. Součást kadidla prosby za bezpečí a na konci obřadu do riuálního nápoje.
1 díl koriandru se zalije 5 díly 40% alkoholu. Louhuje 2-3 týdny, 1x denně je třeba výluh protřepat. Poté se přefiltruje. Vzniklou tinkturu je třeba uchovávat v tmavé lahvi. Obvykle se užívá 10-20 kapek 1-3x denně na cukr či do sklenky vody.
Do sklenice se širokým hrdlem napěchujeme 150g meduňky, 50g citronové kůry, 100g koriandru, 25g rajských zrníček, 25g muškátového oříšku a 25g skořice. Vše zalijeme 500 ml vodky nebo bílého rumu a necháme 3-4 týdny macerovat. Scedíme a slijeme do lahviček. Uchováme v temnu.
5 PL nasekané natě meduňky, 5 hřebíčků, 1 KL ml. skořice, 1/2 muškátový oříšek nastrouhaný, 1 KL lístků koriandru, 500 ml koňaku nebo brandy, 1 PL medu, šTáva z 1/2 citronu. Ve sklenici se širokým hrdlem smícháme meduňku, hřebíčky, skořici a nastrouhaný muškátový oříšek, listy koriandru, zalijeme alkoholem a necháme 2–3 týdny macerovat na slunném místě. Potom scedíme, přidáme med a šťávu z citronu. Užíváme pro celkové uklidnění organismu jako aperitiv 2–3× denně.
15g koriandru se přelije šálkem vroucí vody, necháme 15 min louhovat.
Magické rostliny/Lavender, Franklin - str. 177.
1 l vody, 100g koriandru (semínek), 2 PL medu nebo třtinového cukru. Do hrnce nalijte vodu, přidejte koriandr a přiveďte k varu. Na mírném plameni vařte pod pokličkou 30 min. Sceďte, ochuťte medem/cukrem a nechte vychladnout. Uložte přes na 2 hod nebo přes noc do lednice. Můžete podávat s ledem.
Zdroj: Rohlík.cz https://recepty.rohlik.cz/1687-jemna-mexicka-salsa
4 PL medu, 1 PL sušeného podrceného koriandru, citronová kůra z 2 citronů nastrouhaná nahrubo, 1 PL plnotučné hořčice, 1 KL chilli, 1 PL strouhaného čerstvého zázvoru, sůl, drcený černý pepř, 4 PL oleje
1 KL drceného sušeného koriandru, citronová kůra ze 2 citronů nahrubo nastrouhaná, 1 PL hořčice, sůl, drcený černý pepř, 4 PL oleje.
250g oloupaných brambor, 125g špenátových listů (bez silných stonků), 1 kořen petržele, 1 cibule, 500 ml kuřecího vývaru, 250 ml kokosového mléka, sůl, 1 PL olivového oleje, plátek másla, 1/2 svazku koriandru z trhu, 1 KL citronové šťávy, 1/2 KL cukru. Na olivovém oleji a másle zesklovťte posekanou cibuli. Přidejte nakrájenou petržel a krátce opečete. Zalijte vývarem, přidejte pokrájené brambory, kokosové mléko a sůl. Vařte 20 min. Přidejte opraný posekaný špenát a vařte dalších 10 minut. Rozmixujte dohladka. Odeberte 1-2 naběračky tekutiny a rozmixujte v ní nadrobno nasekaný koriandr. Smíchejte se zbytkem polévky a dochuťte podle potřeby solí, citronovou šťávou a cukrem.
400g menších nových brambor, 2 velké hrsti zeleného koriandru (20g), 1 KL kmínu, 1 KL soli, 3 PL olivového oleje.