Logo Magica

Kopřiva dvoudomá

Prvek: oheň

Signatura:  Mars

Latinský název:   Urtica Dioica

V antice ji doporučoval Plinius jako zeleninu, Dioskurides ji vychvaluje proti otokům žláz, vředům a furunklům. Ve středověku se užívala hlavně proti revmatickým onemocněním. Albert Veliký ve 13. století doporučuje semena proti astmatu. Klášterní léčitelství doporučuje semeno také jako afrodisiakum. Krom toho byla používána proti bolestem v krku a kašli, na léčení močových kaménků a na růst vlasů.

Božstva:  Thor, Hádés (řecký bůh podsvětí), Jupiter (římský nejvyšší bůh), Pluto (římský bůh podsvětí), Vulkán (římský bůh ohně a ochránce kovářů)

Kopřivy se kdysi spojovaly s bleskem, a o Velkém hadu blesku se říkalo, že prostoupil kopřivu svým uštknutím, nebo také, že Had podsvětí dal této rostlině něco ze svého jedu. Na úder blesku se pohlíželo jako na oplodňující sílu boha, který vstupuje do lůna země. Proto bývá kopřiva také spojována s podsvětím. Byla také posvátnou bylinou Bohů hromu, např. Thora, a proto ji za bouří házeli do ohně jako obětinu za jeho ochranu.

Vlastnosti: hřejivé a vysušující

Kombinace: Ideální kombinační bylina, snáší se téměř se všemi ostatními drogami.

Polarita:  m

Jiné názvy: Žahavka, žíhavka, žihlava, prhlinka, žihlava, žahavka, pyhlavka, prlice, prhlavka, pokřiva

Hlavní složky: stručně třísloviny, železo, histamin, glukonin,vitamíny A, B, C, K.
Podrobněji: Minerální látky, vápník, sodík, fosfor, draslík, hořčík, křemík, železo, síra, chlór, bílkoviny, vitamín B2, vitamín D, vitamín E, vitamín K, vitamín C, kyselina křemičitá, chlorofyl, sacharidy, fytoncidy, třísloviny, karoteny, acetylcholin, histamin, serotonin, flavonoidy, kyselina mravenčí, aminokyseliny, alanin, arginin, asparagin, fenylalanin, izoleucin, lucin, tyroxin, valin, lecitin, polysacharidy, sitosterol, sitopsterolglukosidy, scopoletin, mastné kyseliny, barviva.
Vápník až 25%. Vitamín K podporuje tvorbu krve a je protikrvácivý. Vitamínu C obsahují kopřivy 2 x více než citróny. Kyselina křemičitá zvyšuje elastičnost cév. Karoteny se vyskatují v mladých čerstvých listech. V kořeni cca 0,1% lecitinu. Zralé semeno získávané z kopřivových „vlasů" obsahuje bílkoviny, sliz a mastný olej s vysokým obsahem kyseliny linolové. Studeným lisováním získaný olej je žlutozelený až zelený v důsledku obsahu karotenoidů (beta-karoten, lutein, violaxanthin) a chlorofylu. Přítomno je též asi 0,15% alfa tokoferolu - vitamínu E.

Popis byliny: Silný a nezdolný plevel, přitahuje včely a motýly. Dorůstá do výšky 1,8 - 2 m. Záměrně pěstovaná v blízkosti růží a rostlin s vysokým obsahem silic (aromatických bylin), příznivě ovlivňuje tvorbu vonných látek - odpuzuje mouchy.

Pěstování:  Drogou je list - Folia urticae, nať - Herba urticae, oddenek - Radix urticae, květ - Flos urticae.

Sběr a sušení:  Sběr nati se provádí sežínáním horních částí lodyh, listy se sdrhávají či otrhávají, a to v období od května do září. Nejvíce účinných látek však obsahuje droga, sbíraná od března do konce května. cca 10cm dlouhé. Po sklizení špičky rostliny dorůstají záhy 2 nebo 3 další výhonky. První mladé listy je možné trhat již od března. V červnu můžeme sbírat květy a koncem srpna pak semena. Za příznivého počasí můžeme kopřivu a její semínka sklízet až do listopadu. Sbíráme pouze na slunných místech, nejlepší dobou sběru je po 16. hodině odpoledne v jasný, slunečný den. Protože kopřiva (kolonie kopřiv) poskytuje životní prostor pro cca 40 druhů motýlů a můr, nikdy nesklízejte celou kopřivovou kolonii! Suší se ihned po sběru a výhradně ve stínu na dobře větraném místě v tenkých vrstvách. Při umělém sušení nemá teplota přestoupit 60°C. Správně usušená droga v dlani šustí a láme se ve stoncích i žilkách. Má slabě nahořklou chuť a trávovitě voní. Při dobrém uložení ji lze uchovávat 2 roky.

Vlákna kopřiv sloužila jako pletivo pro rybářské sítě. Až do 17. století se ve Skotsku používala látka utkaná z kopřiv. Také v Německu se ze silných stonků kopřiv v 15. A 17. Století vyráběla vlákna (odtud i německý název kopřiva konopná - Hanfnessel). Kopřivy se k tomuto účelu speciálně pěstovaly a pevná a velice trvanlivá tkanina se jmenovala „kopřivovina". Za 1. Světové války se tato výroba obnovila a nosily se drsné „kopřiváky. Průmyslově se z kopřivy dvoudomé vyrábí čistý chlorofyl, který vykazuje protizánětlivé účinky při hojení ran, popálenin a proleženin. Užívá se také k výrobě kosmetických prostředků.

Lékařské použití: Tonikum, metabolikum, diuretikum, antidiabetikum, obstipans, antidiarhoikum, hemostatikum, hepatikum, antianemikum, kardiotonikum, antivirotikum, vulnearium, bronchospasmolytikum, antirevmatikum, antiastmatikum, antipruriginosum
Zbavuje tělo hlenů - jarní očistné kůry. Na astma, bronchitidu, katary, Kloktadlo při onemocnění mandlí či hrtanu a při bolestech v krku. Čerstvá šťáva kopřivová zastavuje krvácení dásní, nosu, ale i vnitřního, zejména menstruačního. Ošetřuje pokožku v případě ekzémů, nežitů a akné. Vhodná v pozdějším období těhotenství, reguluje hladinu hemoglobinu, předchází anémii, stimuluje tvorbu mateřského mléka. Doporučuje se kdykoliv při větší ztrátě krve či příznacích chudokrevnosti. Silné diuretikum - očisťuje od kyseliny močové. Drcená semena jsou užívána při obezitě či při potížích se štítnou žlázou. tonikum, povzbuzuje metabolismus a fyziologické funkce, zvyšuje odolnost organismu, k posílení po těžkých chorobách, poruchách výživy
- proti cukrovce, obzvlášť v době, kdy není třeba dodávat inzulin
- stimuluje činnost slinivky
- proti průjmu, i při průjmu s krvácením do sliznic
- protirakovinné účinky
- antianemikum, „krev čistící", napomáhá krvetvorbě, povzbuzující účinky na kostní dřeň
- ovlivňuje funkci jater a žlučníku
- proti revmatismu
- proti sklerotizaci cév, snižuje hladinu cholesterolu v krvi
- podporuje hojení ran, zevně k omývání bércových vředů
- zevně proti svědivým vyrážkám, kopřivce
- antivirové působení, proti chřipce
- ovlivňuje činnost vaječníků
- při bronchiálním astmatu
- staví krvácení
- působí močopudně
- zvyšuje aktivitu enzymatické činnosti
- zlepšuje prokrvení vnitřních orgánů
- květy (semena) zlepšují mužskou plodnost, proti otylosti, při zduřelé štítné žláze

revmatismus záněty chudokrevnost a různé choroby krve (čistí krev) lehčí formy cukrovky bez nutnosti užívání inzulinu (snižuje hladinu cukru v krvi) průjmy, plynatost a další problémy s trávením virózy (zejména chřipku) bronchiální astma problémy s vaječníky a slinivkou onemocnění jater, ledvin a žlučníku bolesti hlavy pořezání a odřeniny (zastavuje krvácení, působí protizánětlivě a následně pomáhá rány léčit) alergie ekzémy vypadávání vlasů sníženou plodnost u mužů

Nejsou známy žádné vážnější kontraindikace ani vedlejší účinky. Lze podávat dlouhodobě, ale ne trvale. Opatrnosti je třeba při zvýšené srážlivosti krve, pokročilé ateroskleróze, krvácení z cysty, polypech či nádorech dělohy. Nálev z kořene může vzácně vyvolat lehké žaludečně-střevní obtíže, které lze korigovat vhodnou žaludeční bylinou, třeba puškvorcem, smilem písečným apod.

Emocionální použití: Povzbuzuje element ohně a napomáhá k ovládnutí těžce manipulovatelných emocí. Zbavuje pocitů sebelítosti a sebeobětování, evokuje vůli, rozehřívá srdce, povzbuzuje vášeň. Je-li nošena s řebříčkem, utlumuje strach a zvyšuje sebevědomí.

Kopřiva povzbuzuje element ohně a napomáhá k ovládnutí těžce manipulovatelných emocí. Usnadňuje jedinci zbavit se pocitů sebelítosti a sebeobětování. Evokuje vůli, rozehřívá srdce a povzbuzuje vášeň. Umožňuje uvědomit si své vlastní vnitřní zdroje, sílu a houževnatost. Vypijte každé ráno šálek kopřivového čaje.

Magické a rituální použití: Rituály exorcismu, smyslnosti, ochrany.

Kopřivou naplněná figurka či sáček dokáží odrazit prokletí. Vházení kopřivy do ohně odvrací zlo, sušené listí se pálilo a používalo k milostným kouzlům. Je-li nošena jako amulet, udržuje negativní síly v bezpečné vzdálenosti. Očistné koupele. Kopřiva je mimořádně silná obranná bylina.

Kopřivový čaj se pije při výkonu spirituální nebo emocionální očisty silou ohně, která přetváří tělesné utrpení na duchovní sebezdokonalení - dává se do kadidla při duchovních cestách do podsvětí nebo při zahánění negativity.

Nálev nebo olej slouží k vysvěcení rituálního nože, aby se co nejdokonaleji přizpůsobil silám všech tří říší a silám přetváření. Kopřivové pivo nebo víno bylo nápojem posvátných rituálů doprovázejících zrození, iniciaci a smrt.

KOPŘIVOVÉ KADIDLO pro cestování do podsvětí: Cesta do podsvětí 1 - Smícháme 1 díl kopřivy (usušené listy), 1 díl oddenku hadího kořene a 1 díl osikové kůry. Zapalujeme na dřevěném uhlí.
Cesta do podsvětí 2 - Smícháme 2 díly myrhy a 1 díl kopřivy (usušené listy). Zapalujeme na dřevěném uhlí.
Cesta do podsvětí 3 - Smícháme 2 díly myrhy, 1 díl kopřivy (usušené listy), 1 díl oddenku hadího kořene a 1 díl osikové kůry. Zapalujeme na dřevěném uhlí.
KOPŘIVOVÉ KADIDLO PRO FYZICKOU A SEXUÁLNÍ SÍLU: Smícháme 1 díl kopřivy, 1 díl bazalky, 1 díl pelyňku a 1 díl zázvoru. Zapalujeme na dřevěním uhlí.

 

Recepty

Tinktura z listů kopřivy

1 díl listů mladé jarní kopřivy se zalije 5 díly 40% alkoholu. Louhuje 2-3 týdny, 1x denně je třeba výluh protřepat. Poté se přefiltruje. Vzniklou tinkturu je třeba uchovávat v tmavé lahvi. Obvykle se užívá 10-20 kapek 1-3x denně na cukr či do sklenky vody.

Kopřivovice při stařecké nemohoucnosti

200g májové kopřivy zalijeme 500 ml kvalitní vodky/calvadosu/rumu bílého, hrdlo láhve ovážeme gázou a 1 den necháme na sluníčku na okně, dalších 8 dnů louhujeme v temnu. Scedíme a slijeme do čisté láhve. Pijeme 1 KL na lačný žaludek 30 min před každým jídlem a spaním. Zdroj: Jiří Cingroš/Sám sobě doktorem

Kopřivový olej

Sklenici se širokým hrdlem napěchujeme čerstvými kopřivami a zalijeme rostlinným olejem (slunečnicovým, olivovým...). 6-8týdnů necháme na okně macerovat za občasného protřepání, scedíme do láhve z tmavého skla.

Tinktura z kořene kopřivy

Kořeny vykopané na podzim dobře očistíme a drobně pokrájíme. Dáme do lahve a zalijeme 40% pálenkou, necháme 2-3 týdny macerovat na teplém místě. Není nutné scezení. Užití např. na kuří oka, kdy tampon vaty nebo odličovací tampon namáčíme do tinktury a lehce přitlačíme na postižené místo několikrát denně.

Kopřivový odvar z kořenů na čištění krve

20g čerstvých, umytých a pokrájených kořenů přelijeme 2 šálky studené vody, přivedeme k varu, vaříme 10-15 min. Necháme 10 min vylouhovat. Užíváme 2x denně na „čištění krve".

Kopřivový med na odhlenění

Kopřiva nať 25 g, Med 75 g. Co nejjemněji podrtíme sušené kopřivové listy, prosijeme přes sítko, abychom odstranili hrubší kousky. Přidáme med a řádně rozmícháme. Uskladníme v kameninové nádobě či v tmavém skle. Užíváme 20g při potřebě odhlenění.Zdroj: E. Brooke/Léčivé rostliny a planety

Med z kopřivových semínek

Kopřivová semínka sbíráme během září a října a sušíme. 100g kvalitního medu a 5 PL kopřivových semínek důkladně smícháme, nalijte do skleniček a uchovejte v chladu. V zimě odvrátí kdejakou infekci, stejně jako deprese a nedostatek sil. Zdroj: youtube.com/watch?v=NCyVkvPXvg0.

Jarní kopřivový sirup nevařený

3l vody, 3 citróny, 100 vršků jarních kopřiv, 3 kg cukru krystal, 5 KL kyseliny citrónové. Vodu svaříme s citróny, které umyjeme a nakrájíme na kolečka. Necháme vychladnout a přidáme vršky kopřiv. Necháme 24 hod louhovat, pak přecedíme a trochu vymačkáme. Přidáme cukr a kyselinu citrónovou, zamícháme, necháme stát do úplného rozpuštění cukru. Již nevařit, slijeme do lahví a uložíme do chladu.

Kopřivový sirup

250 g kopřiv zalijeme 1 l vody, krátce povaříme cca 10-15 min a necháme 24 hodin louhovat. Scedíme, přidáme dvojnásobné objemové množství cukru a svaříme do hustoty sirupu. Používáme 3 x denně 3 PL při kašli.

Čaj při chřipce a nachlazení

Smícháme stejným dílem kopřivu, květ bezinky a květ lípy. 1 KL směsi přelijeme šálkem vroucí vody a necháme přikryté 10-15 min louhovat. Scedíme. Pijeme šálek 3x denně.

Čistící čaj močopudný

Smícháme stejným dílem kopřivu, břízu, macešku polní, brutnák a zlatobýl. 2 KL směsi přelijeme šálkem vroucí vody a necháme přikryté 10-15 min louhovat. Scedíme. Pijeme šálek ráno a večer.

Čistící čaj močopudný

Smícháme stejným dílem kopřivu, břízu list, macešku, brutnák nať a zlatobýl nať. 2 KL směsi spaříme šálkem vroucí vody a necháme přikryté 10-15 min louhovat. Scedíme. Pijeme 2 x denně, ráno a večer.

Čaj proti ledvinovým a močovým kaménkům

Smícháme Kopřivu 30g, Přesličku nať 30g a Řebříček nať 30g. 2 KL směsi spaříme šálkem vroucí vody a necháme přikryté 15-20 min louhovat. Scedíme. Pijeme 1 x denně. Zdroj: Mičánková, Lejnar/Léčivé rostliny III

Čaj na čištění krve

Smícháme stejným dílem listy pampelišky a kopřivy, květy měsíčku lékařského. 1 PL směsi přelijeme dvěma šálky vroucí vody a necháme 20 min louhovat. Scedíme do termosky a popíjíme během dne. Tato kůra by se měla dodržovat pravidelně po dobu 2-4 týdnů.


Čaj kopřivový na vysoký krevní tlak

50g mladých čerstvých listů do 1 l studené vody, pomalu zahřejeme a 3-5 minut vaříme. Necháme 15 min louhovat, přecedíme do termosky a po doušcích pijeme po celý den. Zdroj: J.Janča, J.A.Zentrich/Herbář léčivých rostin

Denní čaj

1 sušený květu bezu, 1 list kopřivy, 1 list ostružiníku. 2 KL zalít šálkem horké vody a nechat přikryté 10-15 min. Denně 2-3 šálky.

Čaj při hypertrofii prostaty

2 KL kopřivových kořenů zalijeme 200ml studené vody, minutu povaříme, 10 minut vyluhujeme, podáváme 4 x denně mezi jídly.Zdroj: J.A.Zentrich/Speciální metody fytoterapie

Kopřivová šťáva

Čerstvou nať z kopřiv odšťavíme na odšťavovači. K jarní očistě těla pijeme 3 x denně 1 KL do sklenice vlažné vody 20 minut před jídlem. Při průjmu 1 KL každou hodinu. Doba užívání až 6 týdnů. Zdroj: Jiří Cingroš/Sám sobě doktorem

Čaj na zvýšení krevního tlaku

Smícháme list kopřivy 25g, květ hlohu 25g, nať jmelí 25g a květ měsíčku 25g. 3 KL jmelí zalijeme 1 a půl šálku studené vody a necháme 8 hod macerovat. Ostatní složky se smíchají v uvedeném poměru. 3 KL směsi přelijeme 1 a půl šálku vroucí vody a necháme 5 min louhovat. Oba výluhy slijeme do termosky. Během dne vypijeme tyto 3 šálky ráno, v poledne a večer.

Zelený nápoj

Hrst mladé čerstvé kopřivy, hrst brutnáku (nebo kostivalu) a hrst lístků jitrocele. Vše postupně umixujeme v 500 ml převařené studené vody a ihned pijeme. Celkově posiluje organismus a podporuje jeho obranyschopnost.

Kopřivové smoothie s mangem

2 hrstky kopřivy a 1 hrstka manga se rozmixuje dohladka v 500 ml převařené studené vody a ihned pijeme. Zdroj: rawfamily.com

Kopřivové smoothie s citrusy a mátou

2 hrstky kopřivy, 2 pomeranče, šťáva z 1 citrónu, 500 ml jablečné šťávy, kousek zázvoru a několik lístků máty. Zdroj: Divoká kuchařka

Kopřivovo-jablečné smoothie

Hrst kopřivy, 3 jablka a 1/2 citrónu. Zdroj: Divoká kuchařka

Kopřivové smoothie s mandlovým mlékem

Hrst kopřivy, 1 PL mandlí, 2 malé banány, skořice, 250 ml vody. Zdroj: rawfoods-livingfoods.com

Kopřivové smoothie s banány

2 hrstky kopřivy, 1 jablko, 2 banány, šťáva z 2 citrónů, med, voda. Zdroj: instructables.com

Kopřivový odvar proti padání vlasů

100g celé kopřivy i s kořínky svařit s 1/2 litrem vody a pak přidat 1/4 litru 4% octa. Používá se k oplachování umytých vlasů. Kopřiva se může k tomuto účelu míchat i s chmelem, lichořeřišnicí nebo s kořenem lopuchu.

Vlasové tonikum

1 PL řezaných listů a kořene zalijeme 3 PL lihu 45%, necháme 14 dní vyluhovat na slunci za občasného protřepání. Přefiltrujeme, zředíme 1/4 l vody. Používáme zevně k masáži vlasové pokožky jako vlasové tonikum, proti padání vlasů.

Dobrá voda na vlasy

Mladé listy kopřivy umeleme (nebo odstředíme) spolu s listy lichořeřišnice a smícháme se stejným množstvím lihu. Necháme 2 týdny ve tmě a potom podle potřeby masírujeme vlasovou pokožku.

Kopřivový šampon

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10614805433-herbar/7081-recepty/2018-koprivovy-sampon/

RŮST VLASŮ

Smícháme březové listy 50g a kopřiva 50g. Směs přelijeme 500 ml vroucí vodou a 5-10 min louhujeme. Scedíme. Každý večer vmasírujeme směs do vlasové pokožky po dobu 3 měsíců.

Kůra na podporu růstu vlasů

vlasy umyjeme běžným způsobem, namísto šamponu však použijeme glycerinové mýdlo umytou hlavu opláchneme pečlivě vlažnou vodou. Vysušíme ručníkem vlasy a jemně vmasírujeme silný odvar ze stejných dílů kořenů lopuchu a kořenů kopřivy. Kůru podporujeme popíjením čaje z kořene kopřivy nebo čaje ze směsi 3 dílů kořene kopřivy, 5 dílů rdesna ptačího a 2 dílů květu vřesu. Zdroj: J.A.Zentrich/Speciální metody fytoterapie

Proti vypadávání vlasů

Smícháme po jedné PL komonici, vratič květ, kopřivu kořen a lopuch. 1 PL směsi zalijeme 2 šálky vroucí vody a necháme 15 min louhovat. Scedíme a vlažným odvarem po umytí hlavy splachujeme vlasy a promasírujeme pokožku. Hlavu myjeme 1x za týden.

Proti vypadávání vlasů

Smícháme 1 PL Komonice a Vratiče s 1/2 PL Kopřivy kořen. 1 PL směsi zalijeme 2 šálky vroucí vody a necháme 15 min louhovat. Scedíme a vlažným odvarem po umytí hlavy splachujeme vlasy a promasírujeme pokožku. Hlavu myjeme 1x za týden.

Proti vypadávání vlasů a na zhoustnutí

Smícháme 1 PL Kopřivy kořen a Lopuchu kořen. 1 PL směsi zalijeme 4 šálky vroucí vody a necháme 15 min louhovat. Scedíme a vlažným odvarem po umytí hlavy splachujeme vlasy a promasírujeme pokožku. Hlavu myjeme 1x za týden.

Masáž kopřivou

Kopřivování neboli urtikaci znali jako terapii už v antické době. Při revmatických a neuralgických bolestech kloubů několikrát za sezonu vmasírujeme pomocí rukavice do pokožky hrst čerstvých kopřiv. Kůže zčervená, bude pálit. Kopřiva vyvolá místní překrvení, zvýší tím výměnu látkovou nejen v místě dotyku, ale v menší míře i po celém těle. Tím povzbudí organismus k regeneraci.

Kopřivová koupel v období kliemakteria

Koncové větvičky smrku, břízy, dubu a vrby dlouhé 10–12 cm, hrst kopřivy, 1 polévkovou lžíci přesličky. Směs zalijeme dvěma litry studené vody, přivedeme k varu a vaříme 15 min. Přecedíme do vany s vodou, která by měla mít příjemnou koupelovou teplotu. Doporučuje se koupat 20 min. Po koupeli se zabalíme do přikrývky a relaxujeme.

Kopřivová koupel

3 PL na 1 l studené vody, vaříme 5 min, necháme 10 min vyluhovat, slijeme do koupele. Celkové nebo sedací koupele při revmatismu, omývání při bércových vředech a svědivých vyrážkách.

Koupel při odtučňování

Kopřiva nať 3 hrsti a Přeslička nať 3 hrsti smícháme, přelijeme 500 ml studenou vodou a přivedeme k varu. Vaříme 10 min, necháme 15 min louhovat. Přecedíme do koupele. Odvádí z ledvin a ostatních částí těla přebytečnou sůl, která zadržuje vodu. Po 4 koupelích lze „shodit" až 1kg váhy.

Kopřivová sůl

4 PL růžové himalájské soli, 2 PL kopřivových semínek. Vše promíchejte a uskladněte v uzavíratelné sklenici. Zdroj: youtube.com/watch?v=If6yy5f5PAI

Kopřivová čokolada

50g kakaového másla, 50g ořechového másla (např. mandlové), 20g kakaa, 20g agávového sirupu, trochu vanilky, 1 ČL kopřivových semínek. Kakové máslo rozpustíme ve vodní lázni (max 42°C, abychom zachovali vitariánskou kvalitu). Do rozpuštěného kakaového přidáme ořechové máslo, kakao, agávový sirup a vanilku a důkladně promícháme. Čokoláda musí být bez žmolků. Přidáme kopřivová semínka a nalijeme do pralinkových formiček. Necháme cca 20 min ztuhnout. Extra tip: Vyzkoušejte i tyto varianty - můžete přidat naklíčenou a opět usušenou pohanku, nasekané mandle nebo kukuřičné lupínky.

Kopřivové pralinky

100g domácího marcipánu (https://www.youtube.com/watch?v=douJvmQJ4cI), 2 PL kopřivových semínek, 1 PL makových semen, 40g hořké 70% čokolády. Marcipán promícháme s makovými a kopřivovými semínky a vytvarujeme kuličky o velikosti třešní. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Kuličky namočíme do čokolády a necháme na pečícím papíru ztvrdnout. Zdroj: youtube.com/watch?v=S9miSEu0FPI

Kopřivové máslo

Kopřivové máslo nepálí a neštípe, ale osvěží a potěší přísunem zdravých látek. Nesnese skladování, aniž by neztrácelo na chuti a kvalitě. Kopřivy zbavíme zaschlých lístků a dobře opereme. Důkladně osušíme, jinak má máslo tendenci se „srážet“. Rostliny nasekáme na prkénku, nemixujeme. Smícháme v misce s rozměklým máslem, lžičkou hořčice a hrubou mořskou solí. Mažeme na oblíbené pečivo, zdobíme květy sedmikrásky, plátkem rajčete, ředkvičky...

Kopřivovo- bramborová pánev

3 cibule, 5 stroužků česneku, 3 PL kokosového oleje, 3 PL hořčičných semínek, 2 PL Tamari, 1 KL červené papriky, 10 brambor, 1 KL soli. Brambory uvaříme ve slupce se solí. Můžete použít i brambory z předešlého dne. Oloupeme cibuli a česnek. Cibuli nakrájíme na měsíčky a česnek napůlíme. Ve velké pánvi, my používáme litinový vok, na kokosovém oleji osmažíme cibuli a česnek - cca 3 min. Přidáme hořčičná semínka a tamari a necháme další 3 minuty smažit. Mezitím nakrájíme kopřivy na cca 1-2 cm velké kousky a vložíme do voku/pánve. Podle potřeby přidáme vodu a cca 10 minut dusíme. Uvařené brambory nakrájíme na kostky nebo plátky. Přidáme brambory do podušené zeleniny a vše dobře promícháme. Extra tip: Tento recept chutná výborně z jara s květy a mladými výhonky mléče.

Česká velikonoční hlavička

250g uzeného masa, 200g vepřového (jehněčího, drůbežího), 8 vajec, sůl, pepř, česnek, 4 žemle, trochu mléka, plný talíř čerstvých kopřiv, 1 PL pažitky, petržele, hrst popence, máslo. Uvařená masa nakrájíme na drobné kostičky, smícháme se šlehanými vejci a nakrájenými v mléce namočenými žemlemi. Osolíme, opepříme a přidáme drobně pokrájené bylinky. Můžeme přidat i trochu česneku. Vše dobře promícháme a dáme do vymazaného pekáče. Upečeme dočervena a podáváme teplé i studené.

Jarní špenát z kopřiv

Mladé lístky opereme, spaříme a drobně nasekáme. Podusíme je na cibulce (ev. i na anglické slanině), osolíme a ochutíme česnekem. Pak vmícháme vejce.

Kopřivačka

Do hrnce s vodou namočíme hrubě nadrcenou mouku nebo zrní, asi 2 hrsti na dva l vody, přidáme 6–8 hrstí jemně nasekaných kopřiv, okořeníme solí, česnekem, pokrájeným řebříčkem, cibulí a kmínem. Omastíme sádlem, po odstavení můžeme v polévce rozmíchat vejce nebo šálek kyselého mléka. Zdroj: Slunečný život

Kopřivová polévka

1 velká mísa kopřiv (cca 70g), 100g jáhel, 1 l vody, 2 PL zeleninového bujónu, 3 PL kokosového tuku, 2 cibule. Kopřivy povaříme společně s jáhlami a bujónem cca 15 min. Nakrájíme cibuli na kostičky nebo na kroužky a osmahneme v 1 PL kokosového tuku. Uvařené kopřivy s jáhlami rozmixujeme a přidáme 2PL kokosového tuku. Servírujeme ozdobené osmahnutou cibulkou, jedlými květy např. brutnáku nebo sedmikrásky.

Kopřivová polévka se slaninou a sýrem

https://www.femina.cz/koprivova-polevka-se-slaninou-a-syrem/

Jarní zeleninová polévka s kopřivami

https://www.femina.cz/jarni-zeleninova-polevka-s-koprivami/

Bramborový salát s kopřivou

vařené krájené brambory, olej, ocet, majolka, kopřiva, pampeliška, řeřicha, popenec, šťovík, jitrocel, petržel, cibulka, sůl, pepř. Tento salát se připravuje jako klasický bramborový salát, ale navíc se k němu přidají nasekané a uvařené bylinky.

Kopřivové pesto

Kopřivové pesto konzumujeme ihned po přípravě. Kopřiva v pestu mění časem svoji barvu a zhořkne. Pro dlouhodobou konzervaci není kopřivové pesto vodné. 2 stroužky česneku, 1 mistička kopřiv (cca. 25g), 70 ml olivového oleje, 3 PL slunečnicových semínek, Sůl. Všechny ingredience vložíme do mixéru a mixujeme na polohrubo. Zdroj: youtube.com/watch?v=kHjytqBFJHg

Kopřivové rizoto

200 g rýže na rizoto, 1 PL olivového oleje, 40 ml suchého bílého vína, 1 l zeleninového bujónu, 40 ml olivového oleje, 30g kopřivových špiček, 1 červená cibule, sůl a pepř. Olivový olej (1PL) dáme do většího hrnce, rizotovou rýži osmahneme a za stálého míchání počkáme, až rýže zesklovatí. Rýži zchladíme bílým vínem. Přidáme 1/4l zeleninového bujónu a za míchání dále dusíme. Bujón přidáváme po částech dále, aby rýže změkla a zkrémovatěla. To trvá cca 20 min. Kopřivy nakrájíme na malé kousky a orestujeme v olivovém oleji (40ml). Nyní smícháme rýži s kopřivami a ozdobíme orestovanými kroužky cibule.

Kopřivové těstoviny

500 g mouky nejlépe pšeničné celozrné, 3–4 vejce, 50 g kopřivy, špetka soli. Kopřivu omyjte a rozmixujte tyčovým mixérem, přidáme vejce, trochu soli a mouku. Vypracujeme těsto, které rozválíme válečkem a nakrájíme na dlouhé a široké nudle. Vaříme v osolené vodě. Pak dochutíme jako klasické těstoviny. Zdroj: Slunečný život.

Křupavé kopřivové kuličky

150 g cizrny, 100 na jemno nastrouhaná cuketa, 100 ml vody, 1/2 ČL římského kmínu, 1 ČL soli, 1 ČL kurkumy, 5 kuliček pepře, 1 stroužek česneku, 20 výhonků kopřivy (ca 20g), kokosový tuk na fritování. Cizrnu, římský kmín a pepř rozmixujeme. Takto upravenou cizrnovou mouku smícháme s cuketou a vodou. Poté přidáme ostatní koření a necháme cca 20 min odstát. Mezitím rozkrájíme kopřivu na jemno. Přidáme kopřivu do těstíčka a důkladně promícháme. Nahřejeme kokosový tuk a lžičkou vkládáme kuličky do tuku (Tip. Nejprve vyzkoušíme s první kuličkou, zda je tuk dostatečně rozpálen - pokud se začnou tvořit bublinky můžete pokračovat ve fritování). Fritujeme do zlatova, po cca 5ti min otočíme kuličky, aby přišly na řadu všechny strany.

Zelená bábovka

http://www.paukertova.cz/view.php?nazevclanku=zelena-babovka&cisloclanku=2017040001 - Divoká kuchařka

Kopřivová pizza

500g špaldové mouky, 1 sáček sušeného droždí nebo 1/2 drožďové kostičky, 1 KL soli, 6 PL olivového oleje, 3 stroužky česneku, 1 miska kopřiv (cca. 40g), 1 snítka rozmarýnu, 250 ml vody. Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, vložíme droždí rozmíchané ve 250ml teplé vody (max 40°C) a necháme 15 min stát na teplém místě. Mezitím nakrájíme kopřivu na jemno a připravíme česnekovou marinádu. Dáme 3 PL olivového oleje do misky, přidáme rozmačkaný česnek a nadrobno nakrájenou rozmarýnku. Do těsta přidáme sůl a 3PL olivového oleje a silně hněteme těsto cca 3 min. Přidáme nakrájenou kopřivu a důkladně ji vhněteme do těsta. Necháme opět 15 min na teplém místě stát. Těsto rozdělíme na 2 díly, které na tenko rozválíme na plech. Před vložením pizzy do trouby potřeme těsto česnekovou marinádou. Troubu rozehřejeme na 200°C a pečeme cca 10 min.

Jarní divoká vaječná tlačenka

2 hrsti mladých výhonků kopřivy, 2 hrsti listů česneku medvědího, 1/2 hrsti květů a poupat violky vonné. Vajíčka uvaříme natvrdo. Zeleň omyjeme a očistíme. Kopřivu a denivku spaříme a zchladíme, vodu necháme okapat a všechnu zeleň nadrobno nasekáme. Do 300 ml tekutiny dáme nabobtnat želatinu, jako tekutinu použijeme nálev z naložené papriky doplněný vodou. Do mísy dáme celé květy fialky, nasekanou zeleň, nakrájená vejce a okapanou naloženou papriku nebo zeleninu. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a majonézu a vše promícháme. Nabobtnalou želatinu zahřejeme na vodní lázni do rozpuštění, nevaříme. Rozpuštěnou želatinu necháme zchladnout, jakmile začne houstnout, asi jako řidší sirup, vlijeme do mísy a promícháme. Hmotu nalijeme do formy a dáme asi na hodinu a půl ztuhnout do ledničky. Zdroj: Divoká kuchařka

Kopřivové knedlíky

Na vále dobře prohněteme kilo uvařených a prolisovaných nebo nastrouhaných brambor, 100g nasekaných kopřiv a 200g celozrnné špaldové mouky. Z těsta vyválíme hada a nakrájíme ho na 20 špalíčků, které vaříme v dobře osolené vodě 8 minut od doby, kdy vyplavou na hladinu. Na 3 PL oleje necháme změknout pokrájenou cibuli, vmícháme 2 PL pohankové a 2 PL celozrnné špaldové mouky a umícháme světlou cibulovou jíšku, kterou naředíme 600 – 700 ml zeleninového vývaru, osolíme a 5 min povaříme. Přidáme 100 g nasekaných bylin (jitrocel, kontryhel, divokou pažitku, česnáček, medvědí česnek, řebříček, libeček, tymián a dobromysl) a necháme projít varem. Dochutíme lžící citrónové šťávy.

Bylinka ve směsích

Jarní čaj na čištění krve 3

Menstruační bolesti 2

Močopudný čaj 1

Bylinný čaj Penelope Ody

 

Kniha Světla Kultu Bohyně Diany, Babiččiny zápisky, Magické rostliny/Lavender

  zpět na Byliny Jupitera