Logo Magica

Buk lesní

Živel:

Signatura:  Mars

Latinský název:   Fagus sylvatica L.

Božstva: Artemis, Diana

Jiné názvy: bučina, bukvice, bukyně, fageta (porosty buků), Žižkův palcát (plody)

Hlavní složky: Plody jsou pro člověka za syrova mírně jedovaté a to díky vyšší koncentraci taninů, tepelnou úpravou však jejich toxicita značně klesá. Při požití většího množství syrových semen dochází k zažívacím obtížím (nevolnost, průjem, případně zvracení), křečím, otupělosti a případně i ke známkám ochrnutí. Záleží ovšem na (velmi kolísajícím) obsahu jedovatých látek v rostlině i na citlivosti daného jedince, mnozí lidé konzumují syrové bukvice bez jakýchkoliv následků. První pomocí je vyvolání zvracení a podání dávky živočišného uhlí.

Popis byliny: Buk je jednodomá dřevina, samičí květy jsou uzavřeny ve dřevnatící číšce, samčí vyrůstají po několika ve stopkatých svazečcích. Plodem je asi dva centimetry dlouhá hnědá trojhranná bukvice, která je uzavřená po dvou kusech v ochlupené dřevnaté číšce. Je jedlá, slabé oříškové chuti. Buk je statný strom s většinou vejčitě kulovitou, pravidelnou korunou a hladkým válcovitým kmenem.  Stromy dosahují výšky až 45 metrů, průměr kmene přesahuje 1,5 metru a dožívají se až 400 let. Borka je hladká, olověně šedá, tenká. Listy jsou střídavé, 5 až 10 centimetrů dlouhé, eliptického tvaru, celokrajné, zašpičatělé, na bázi klínovité, na okrajích zvlněné s jemnými bělavými brvami. Pupeny jsou typicky úzce štíhlé, špičaté s bělavými pýřitými šupinami.

Pěstování:  Buk velmi dobře odolává bořivým větrům díky značně vyvinutému, převážně srdčitému kořenovému systému. Tvoří často etážové porosty, protože výborně snáší zástin a dobře přirozeně zmlazuje téměř na všech půdách, nejlépe však na provlhčených, humózních s vyšším obsahem vápníku. Na optimálních stanovištích vytlačuje ostatní dřeviny a tvoří čisté bučiny. Vyhovuje mu mírné středoevropské klima, nesnáší pozdní mrazy. Zvěř ráda buk okusuje, na výsadbách i na náletu tak vznikají často velké škody. Buk je typická středoevropská dřevina, u nás se vyskytuje téměř všude. V nadmořských výškách přibližně od 400 do 800 metrů vytváří čisté bukové porosty smíšené, v nižších polohách s dubem a ve středohořích a horách porosty smíšené s jedlí a smrkem.

Sběr a sušení:  Plody buku - bukvice  - na podzim

Jiné použití: e Buk je naše nejvýznamnější listnatá hospodářská dřevina. Dřevo buku je těžké, středně tvrdé a snadno se štípe. Je roztroušeně pórovité bez jádra, často se však vytváří jádro nepravé. Pokud nepravé jádro nemění fyzikální vlastnosti dřeva, používá se toto dřevo například k výrobě velmi vzhledného nábytku. Bukové dřevo má všestranné využití, používá se v kolářství, truhlářství, na výrobu pražců, parket, kuchyňského nářadí atd. Méně kvalitní dřevo se využívá jako palivo a jako surovina na celulózu.

Lékařské použití: Plody buku byly praženy a jedly se pro očistu organismu. Ovšem jen v malých dávkách, jinak působily stejně, jako hodně silný alkohol. Z bukvic se získává také jedlý olej, který, lisovaný za studena, se vyrovná oleji olivovému. Čerstvé bukové listí se žvýká při vyrážce v ústech. Odvar z listí buku je také účinný na svědivou vyrážku.

Emocionální použití: Uvolňuje stres, a v případě že jste dominantním člověkem, bude vás harmonizovat k toleranci k ostatním lidem a pomůže vám najít kompromis. Jeho energie je velmi vhodná proti netoleranci vůči druhým lidem. Také pro lidi kritické, kteří rádi odsuzují druhé, jsou malicherní, a nedokážou odpouštět druhým, ani sami sobě.

Magické a rituální použití: Rituály - láska, peníze, spánek, očista. Bukové tabulkz sloužily jako amulet a pro trvalé zápisy kouzel. Buk byl také vhodným pro runové zápisy.

 

Kniha Světla Kultu Bohyně Diany, Babiččiny zápisky, Magické rostliny/Lavender

Recepty

Bukový likér

Do šroubovací sklenice o objemu zhruba 1,5 litru nasypeme do jedné třetiny mladé bukové lístky a zalijeme 700 ml ginu. Nádobu uzavřeme a necháme stát. Po 3 týdnech rozpustíme 250 g cukru v 500 ml horké vody a necháme vychladnout. Nálev s ginem přecedíme s jednou sklenkou brandy a cukerným roztokem a necháme stát nejméně další 3 týdny.

 


  zpět na Byliny Marsu