Logo Magica

Bez

Latinský název:  Sambucucs nigra

Signatura: Venuše

Hlavní složky:  Květy obsahují éterický olej, hořčiny, alkaloidy, flavonoidy, živice, eldrin, slizovité látky, třísloviny, sacharidy, cholin, vitamín C, organické kyseliny, látky s potopudným účinkem aj. Kůra obsahuje éterický olej, fytosterin, kyselinu valerovou, cholin, třísloviny, živice aj. Plody obsahují glykozid sambunigrin, sambucin, silice, fytoncidy, sambukyanin, sacharid, vosk, karoten, železo, třísloviny, kyselinu jablečnou a vinnou, aminokyseliny, vitamíny ze 1, B2, B6, B12, PP, A, C.

Polarita:  ženská

Živel: Voda

Božstva:   Holda, Venuše

Jiné použití: ovocné kompoty, saláty, želat. pudingy, zavařeniny a želé.

Jiné názvy: Bezinky, psí bez, smradlavý bez, bezoví, smradinky, kozičky, kosmatice (bezový květ), baza, bzinka, habzina, kalina, kobzina, psí víno, pukač, bazičky, beza, blivánky, bzí, bzina, bzinčí, čertův strom, dryáda, ellhorn, habžina, hulák, hular, hural, chabza, chabzda, chabzdě, chebdový květ, chebst, chebz, chebzí, chebzík, chebzinky, chebzový květ, chebži, kozíček, kozičky, kozinky, Lady Elder, píšťalkový strom, psounský bez, rostlinná apatyka, smradinka, smradinky, smradlavej bez, smradlavka, strážní strom, strom velké Bohyně, strom víl, zebzový květ

Botanický popis:  Bez černý je keř nebo malý stromek s rozvětvenou korunou a bílou dření. Listy jsou lichozpeřené s dvěma až třemi páry lístků dlouhých do 20 cm. Jednotlivé lístky jsou vejčité anebo podlouhlé, na vrcholku špičaté a pilovité. Květy jsou velmi drobné, žlutobílé a jsou směstnány v bohatých plochých vrcholičnatých květenstvích, lidově zvaných bezinky. Mají pětizubý kalich a nažloutlou korunu, která je složená z pěti na bázi srostlých lupenů. Tyčinek je pět s velkými žlutými prašníky. Plody jsou kulaté trojsemenné peckovičky, mající asi 6 mm v průměru. Zralé jsou černo-fialové až černé s purpurově červenou šťavnatou dužninou.

Pěstování:  Bez roste hlavně na vlhčích místech nebo v půdách, kde je hladina spodní vody dostatečně vysoká. Dorůstá až do výšky 10 m. Vlhká půda a hodně slunce podporuje vůni. Najdeme ho na neobdělávaných pozemcích, podél plotů a budov, na rumištích, skládkách nebo jako součást křovinových porostů.

Sběr:  Květy sbíráme za suchého a slunečného počasí před jejich plným rozvinutím (květen–červen). Hned se suší ve stínu nebo v sušárně při teplotě do 40 °C. Usušené květy jsou žlutobílé s příjemnou vůní. Po usušení drogu prosejeme na hustém sítu, přičemž se oddělí jen květy a zůstanou ostatní stopky.
Plody sbíráme až po jejich úplném dozrání (srpen–září). Suší se ve stínu nebo v sušárně při teplotě do 70 °C. Usušené plody jsou fialovočervené, vejčité a scvrknuté. Bezinky si vybereme jen z keře, který není na prašném místě, abychom je nemuseli prát. Zbavíme je nejedlých částí a sušíme nejraději na slunci. Začáteční teplota při sušení by neměla být vyšší než 36 st. C. Není-li slunce, dáváme je na plech do teplé trouby nebo na síta do sušičky.
Kůru sbíráme brzy na jaře, když začíná proudit míza. Suší se ve stínu nebo v sušárně při teplotě do 40 °C.
Kořeny vykopáváme na podzim (říjen) nebo na jaře (duben–květen). Umyjeme je, nahrubo nařežeme a sušíme ve stínu nebo v sušárně při teplotě do 40 °C. Všechny drogy bezu se skladují na suchém a vzdušném místě. Mohou mít vlhkost 12%.

Lékařské použití:  Květy účinkují protizánětlivě, potopudně, sekretolyticky a uvolňují hleny při zánětech dýchacích cest, prochladnutí, bronchitidě a pneumonii. Květy stimulují krevní oběh, působí antikatarálně a potopudně. Hodí se proto ideálně při horečnatých nachlazeních a chřipce. Pomáhají při senné rýmě, ale je potřeba začít je užívat jako horký nálev již na začátku roku, dříve, než se zvýší pylový spad.
Plody mají účinek povzbuzující a listy uklidňující a močopudný. Bezinky upražené mají opačný účinek než čerstvé, zavařené nebo sušené. Tyto jsou projímavé, upražené naopak staví .
Drogy se předepisují při žaludečně-střevních a jaterních onemocněních, při zánětech ledvin a močového měchýře, revmatizmu, dně. V lidovém léčitelství se užívají i při vysokém tlaku, astma (záducha, dušnost), těžkostech při močení a močení krve.
Kůra je povahy zahřívající, silně projímavá, vyvolává zvracení ve větších dávkách nesmí se užívat v těhotenství. V minulosti se používala při úporné zácpě a artritidě. Je účinná jako jaterní stimulans. Ve starém lékařství se z květů destilovala ještě bezová voda - Aqua Sambuci.
Kořeny a kůra se doporučují jako uklidňující prostředky, při obezitě a vodnatelnosti, výtažek z listů při revmatizmu, hemeroidech a kožních onemocněních a plody jako povzbuzující prostředek při neuralgii. Listy a kůra jsou však poněkud jedovaté a mohou vyvolat zvracení a silné průjmy. Listy se používají na výrobu oblíbené zelené masti, vhodné na pohmožděniny, výrony, rány a hemeroidy. Bezové listí je velmi zajímavá droga a velmi léčebná. Lidově léčí bolestivé záněty kloubů, stavy znehybnění kloubů (arttrosu), revmatické bolestivé stavy, otoky, bércové vředy . Taktéž jsou mírně jedovaté čerstvé plody, ale sušením nebo tepelnou úpravou se tato vlastnost ztrácí. Jejich zápach však odpuzuje některé hlodavce. To byl důvod, proč byly keře černého bezu vysazovány u venkovských stavení a stodol. Působí též protizánětlivě, proto se používají do krémů k ošetření kůže. Dvě čajové lžičky sušené drogy zalijeme 250 ml vařící vody. Necháme vyluhovat 15–30 minut. Scezený výluh užíváme denně dva až tři šálky. Při nachlazení pijeme horký čaj spolu s 1–2 gramy acetazylu. Vyplavuje z těla přebytečnou kyselinu močovou. Léčí všechny choroby zažívacího traktu. Rozsáhlé je jeho použití při kožních chorobách. Užívá se jako kloktadlo při zánětech dásní a mandlí, formou obkladů při spáleninách. Byl u něj také zjištěn protirakovinný účinek. Plody bezinek nikdy nekonzumujte syrové a nepřehánějte množství.

Emocionální použití:   Omlazuje duši i tělo. Má velmi rád přítomnost lidských bytostí. Dodává energičnost, chuť do života a životní sílu. Symbolizuje život, lásku i smrt. Černý bez posiluje životní optimismus, působí jako studna mládí. Jako strom, má neobyčejně silné vyzařování energie. Dává sílu duchu k jeho uvědomění a naplnění jeho vlastní cesty jakož i vědomí sebe sama ve smyslu jedinečnosti. Užívá se při stavech sebepodceňování.

Magické a rituální použití:    exorcismus, ochrana, úspěch, ochrana spánku. Pro své bílé květy je zasvěcen mnoha duchům kultu Velké Matky (Wicca). Zavěšuje se nad dveře a okna pro ochranu před negativními silami. Při požehnání člověka, věci či místa - rozházejte bezinky a listí do 4 světových stran. Poté listím a bezinkami posypte onu osobu. Je vhodná k výrobě magických hůlek. Posvátný keř druidů. Je zasvěcený Bílé Paní a letnímu slunovratu. Druidové ho používali jak k žehnání, tak i k prokletí. Když se postavíte o letním slunovratu pod bez, můžete prý vidět skřítky. Bezové hůlky se používají k vyhánění zlých duchů nebo myšlenek.


Recepty

Bezový květový čaj

2 KL zalít šálkem horké vody a nechat přikryté 10-15 min. Efekt pocení je až po 3 velmi teplých šálcích. S medem je vhodný i pro kojence. Dospělým lze přidat 1 KL citrónového likéru. Horký se pije při katarech, horečkách, katarech plic nebo horních cest dýchacích včetně senné rýmy. Ulevuje od bolesti hlavy u právě nastupujícího nachlazení. S alkoholem pak při chronických revmatických potíží - zmírňuje bolesti a zvětšuje odstupy mezi záchvaty (denně 3 šálky).

Bezový čaj květový

1 vrchovatá KL sušených/čerstvých květů se zalije 1/4 vroucí vodou. Louhujeme 10 min. Scedíme a pijeme oslazený medem či sirupem.

Bezinkový čaj

2 KL sušených bezinek zalít šálkem horké vody a nechat přikryté 10-15 min. S medem je vhodný i pro léčbu z nachlazení. Pro zvýšení léčivého účinku se doporučuje před vařením čaje nechat sušené bezinky asi 10 - 12 hodin bobtnat ve vodě a do čaje před podávání dát 1 KL griotky, rumu...

Čaj z bezového listí

Z 8 listů, rozkrájených a na mírném plameni povařených 10 min v 1/4 l vody. Čistí krev, vyvolává pocení, užívá se proti vodnatelnosti, při dně a revmatismu. Před podáváním pro zvýšení účinku dejte do šálku 1 KL alkoholu.

Denní čaj

1 sušený květu bezu, 1 list kopřivy, 1 list ostružiníku. 2 KL zalít šálkem horké vody a nechat přikryté 10-15 min. Denně 2-3 šálky.

Jarní čaj na čištění krve 3

25 g kořene a 25 gramů listu pampelišky, 25 g kopřivy, 25 g břízy, 25 g maliníku, 15 g bezinkového květu a 5 g květu měsíčku. 1 PL směsi zalijte šálkem vody a 10 minut louhujte a pak sceďte. Pijte 2 šálky denně.

Čaj pro diabetiky

PL sušených plodů vaříme 15 minut v 1/2 l vody. Necháme vychladnout a přecedíme.

Kosmatice

Květy i se stopkou obalte v těstíčku. Smaží se v rozpáleném oleji a sice v takovém množství oleje, aby byly celé ponořené, poněvadž se neobracejí. Pak se odstřihnou stonky. Těstíčko 1: 2 vejce, špetka kypřícího prášku, 2 PL mléka, 3 lžíce hladké mouky, 1 PL vanilkového cukru. Po osmažení pocukrujeme, lze přidat skořici.
Těstíčko 2 (naslano): 2 vejce, špetka kypřícího prášku, sůl, 2 PL mléka, 3 lžíce hladké mouky,50 g strouhaného sýru.
Těstíčko 3: 2 vejce, 200 ml mléka, sůl, rozsekaná nať petržele, 120g hladké mouky, 1 PL oliv. oleje, 100 ml piva. Po osmažení se posypou petrželkou. Podávají se s hlávkovým salátem a bramborami.

Kosmaticový ocet na srážení teploty

Čerstvé květy bezinky a vinný ocet dáme do lahve. Necháme vylouhovat 3 týdny v chladu. Pak přecedíme a slijeme do menších lahviček, zazátkujeme a označíme. Při začínající teplotě dětí stačí namočit tampony, dát je do dlaní a do ponožek na chodidla, přečíst pohádku a vyměnit tampony.

Bezový ocet na unavené klouby

Do sklenice dáme 100g sušených květů, zalijeme přiměřeným množstvím čistého lihu a necháme několik hodin stát. Poté zalijeme 1 litrem octa a opět necháme stát 24 hodin. Přecedíme, květy vymačkáme. Můžeme používat v kuchyni na ochucení salátů, ale i na potírání dlaní a chodidel při horečce a k obkladům a masírování únavou bolavých kloubů.

Bezinkový ocet

4 litry bezinek se přelijí vinným nebo jablečným octem, pak se postaví na 10 dní na slunce nebo 3 týdny v chladu. Poté se scedí. Lze použít na saláty...

Posilující mléčná pěna s bezem

500 ml mléka, 4 květenství bezu, 2 žloutky, 1 lžíce moučkového cukru. Mléko zahřejeme k varu a přelijeme jím květenství černého bezu. Po 30 min přecedíme. Utřeme žloutky s cukrem, přilijeme mléko a rozšleháme do nadýchané pěny. Můžeme přidat i koňak nebo brandy.

Uklidňující květová bezová koupel

Květy černého bezu jsou vhodné při nervovém vypění a stresu. Uklidňující je vlažná koupel s odvarem s 10-20 květy. Neuškodí ani sklenička dobrého bezového vína. Výluh z květů bezu černého je výborným čistícím prostředkem na uhrovitou a problematickou pleť. Stačí, když 5 květů bezu přelijeme 2 šálky vroucí vody a necháme 20 minut luhovat. Poté scedíme a pleťovou vodou omýváme pleť.

Koupel z bezového listí

2 hrsti bezového listí, spařte vroucí vodou a nechte louhovat 20 min. Vlijte do koupele.

Bezové květové víno

5 l vody, 1 kg cukru, 1/8 l vinného octa, 15 rozkvetlých květů černého bezu. Vodu, cukr a ocet svaříme. Přidáme květy bezu. Směs necháme stát 10 dní na teplém místě. Pak ji přecedíme přes plátno, stočíme do lahví a uložíme v chladu, kde necháme asi 10 dnů.

Rychlé bezinkové víno

Bezinky povaříme 10-15 min, přes plátno scedíme a vymačkáme šťávu, přidáme třtinový cukr 1:1 a po rozpuštění necháme vychladnout. Vlijeme bílé kvalitní suché víno (1 litr vína na 100 ml šťávy). Stáčíme do lahví. Víno je potopudné, diuretické, slabě projímavé, bohaté na vitamíny A a C, šťáva v kombinaci s alkoholem ulevuje lidem s kloubními problémy.

Rychlé bezinkové víno bez cukru

Bezinky povaříme 10-15 minut, přes plátno scedíme a vymačkáme šťávu. Po vychladnutí vlijeme bílé kvalitní polosladké víno (1 litr vína na 100 ml šťávy) a stáčíme do lahví.

Bezinkové víno

2 l zralých plodů bezu černého, 4 l vody, 3 zrnka pepře, 5 kuliček nového koření, 3 hřebíčky, 2 kg krystalového cukru a 5 dkg kvasnic. Plody zalijeme vodou a společně s kořením vaříme 20 min. Vzniklý odvar přecedíme přes plátýnko, přidáme do něj krystalový cukr a dalších 10 minut povaříme. Roztok zchladíme, a dokud je vlažný, vmícháme do něj rozdrobené kvasnice. Necháme 24 hodin odstát, znovu dobře promícháme a opět necháme 24 hodin kvasit. Nápoj poté scedíme do sklenice, kterou pevně ovážeme celofánem. Necháme ji stát v teple až do zimy, kdy víno stočíme do litrových láhví. Bezinkové víno je vhodné pít při migréně, zánětech nervů či ischiasu.


Bezinkové Portské

Na 5 l šťávy se přidá 3 kg třtinového cukru, krátce se povaří a přidají se 4 hřebíčky, 4 bobule nového koření a dolije se do 10 l převařenou vodou. K tomu se přidá 1 balíček živné soli a předem připravený zákvas ze dvou balíčků vinných kvasinek "Portské" (48 hodin zkvašené v moštu). Pod kvasnou zátkou se pak nechá v teplejší místnosti kvasit. Po bouřlivém kvašení se přetočí a nechá znovu kvasit a dolévá se vodou až po hrdlo nádoby. Je vhodné víno ještě několikrát přetočit.

Bezinkový Vermuth

Do 10 l bezinkového vína portského z předchozího receptu, stočeného po prvním bouřlivém kvašení se přidá 1 kůra z pomeranče, 5 g pelyňku, 2 g hořcového kořene, 1 g kořene anděliky, 3 hřebíčky, 2 bobulky nového koření, 1 g listů máty peprné, 1 g listů meduňky, 1 g celé skořice, 3 g puškvorce, 1 g fenyklu. K tomu se přidá 1 kg cukru a znovu jedny kvasinky "Portské", protože víno má mít větší obsah alkoholu než vína ostatní.

Šumivá limonáda

Do pětilitrové lahve vlijeme 4 l převařené vody, vložíme 5 až 6 květů se stopkami, půl kilogramu kg cukru, jeden citron s kůrou nakrájený na kolečka. Převážeme plátýnkem a po devět dnů s občasným protřepáním necháme stát na slunci. Přefiltrujeme, nalijeme do lahví PET, uzavřeme a dáme na 14 dnů do chladného sklepa. Při otvírání lahví pozor, chová se jako šampaňské. Brzy zkonzumujte.

Rychlá bezová limonáda

20 květů bezu bez stopek, 1 citróny na plátky, 2 citróny, 1 kg cukru. Převaříme vodu a necháme zchladnout. Vodou přelijeme květy a plátky citronu a necháme 24 hodin macerovat přikryté utěrkou. Poté vše přecedíme přes plátno. Přidáme cukr, přivedeme k varu a mícháme do úplného rozpuštění. Necháme odstát přikryté opět jen utěrkou dalších 24 hodinách. Slijeme do sklenic.

Bezové šampaňské

2 l vody, 300 g třtinového cukru, 6 velkých bezových květů, 1/2 citron nakrájený na plátky bez peciček, 1/2 citron na šťávu, 1 PL bílého vinného octa. Do dvoulitrové nádoby nasypte cukr a přelijte vroucí vodou. Míchejte do rozpuštění a poté nechte trochu vychladnout. Do teplého cukrového nálevu nasypte květy zbavené hmyzu, citr. šťávu a kolečka citronu, přikryjte utěrkou. Nechte 24 hodin macerovat při pokojové teplotě nikoli však na přímém slunci. Druhý den sceďte tekutinu přes plátno a řádně vyždímejte. Slijte zpět do nádoby a ponechte cca 2 cm vzduchu v hrdle. Uložte v chladu a temnu po dobu 10 dní. Každý den otevřete a upusťte nahromaděný plyn, zpočátku postačí 1-2x denně. Po 7 dnech kontrolujte čím dál častěji. Desátý den rozlijte do menších lahví a uložte v lednici, i zde občas upouštějte pomalu a opatrně nahromaděné plyny. Spotřebujte do týdne, podávejte chlazené s plátkem citronu a lístky meduňky.

Bezinkový burčák

https://recepty.vareni.cz/bezinkovy-burcak/recepty.vareni.cz/bezinkovy-burcak/

Bezovo skořicová citronáda

1,8 litrů vody, 5 květenství bezu, tyčinka skořice, 4 PL cukru, 4 PL citrónové šťávy, 1 PL citrónové kůry (bez světlé dužiny). Nejprve svaříme cukr s vodou, kůrou a skořicí. Vložíme květy a necháme vychladnout, přikryjeme a necháme louhovat do druhého dne 12-18 hodin. Scedíme a smícháme s citr šťávou.

Bezinkový HUGO

Prosecco 150 ml, lístky máty, limetka, bezový sirup 100 ml, sodovka 75 ml. Do sklenky vymačkejte šťávu z limetky. Přidejte mátu rozmačkanou v hmoždíři a bezinkový sirup. Promíchejte a zalijte proseccem a sodovkou. Doplňte kostkami ledu nebo drceným ledem a ozdobte limetkou.

Květová bezový sirup

30 omytých velkých květenství, 3 dobře omyté citróny nakrájené na plátky, šťáva z 1 citronu, 1,5 kg krupicového cukru a 1,5 l vody. Svařte vodu s cukrem, květy a citrony vložte do nádoby a zalijte cukerným sirupem. Promíchejte a pěnu seberte děrovanou naběračkou, překryjte utěrkou. Nechte na chladném místě 3-5 dnů stát, ale 2x denně promíchejte. Pak sceďte přes plátýnko. Vlijte citrónovou šťávu a zamíchejte. Můžete přidat 2 PL jemné citrónové vodky/likéru. Nalijte do láhví vymytých vroucí vodou a uložte na temné a chladné místo. Po otevření uchovávejte v lednici.

Bezinkový sirup z bobulí

Na cca 250 ml sirupu: 200 g plodů bezinek, 200 ml vody převařené, 80 g cukru třtinový, citrónové šťávy z 1 citronu, 1 rozlámaná skořice, 3 hřebíčky. Svařte vodu, všechny ingredience zalijte a 10-15 minut vařte. Promíchejte a pěnu seberte, překryjte utěrkou. Nechte na chladném místě do druhého dne stát. Pak sceďte přes plátýnko. Nalijte do sterilních láhví a uložte na chladné místo.

Kořeněný bezinkový sirup

1 kg bezinek, 700 g hnědého třtinového cukru, tyčinka skořice. Pro chuť můžeme přidat 1 KL fenyklu, anýzu, koriandru či badyánu. Šťáva ze 3 citrónů. Nejdříve plody propláchněte. Vidličkou nebo rukou otrhejte bobule, dejte je do hrnce a přilijte studenou vodu, aby byly ponořené. Přiveďte k varu a nechte pomalu dusit minimálně 20 minut. Přeceďte přes sítko, šťávu nalijte do hrnce a přidejte hnědý cukr, koření, skořici a citr. šťávu. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Nechte mírně zchladit a plňte do vyvařených lahví. Uchovávejte v ledničce.

Bezinkový sirup se zázvorem

300 g zralých bezinek, 400 g třtinového cukru, 50 g nastrouhaného kořene zázvoru, 1 l vody, 1 ks hvězdička badyánu, šťáva z 1 citrónu a 1 pomeranče. Kuličky bezinek propláchneme studenou tekoucí vodou, okapané dáme do hrnce a zalijeme vodou, vaříme na mírném plameni 20-30 minut. Rozvařené bobulky i s výluhem propasírujeme přes síto spolu s nastrouhaným zázvorovým kořenem nalijeme zpět do hrnce. Přidáme šťávu z citrónu a pomeranče, třtinový cukr a okořeníme jednou hvězdičkou roztlučeného badyánu. Vše opět přivedeme k varu a vaříme 8-10 minut. Plníme do vyvařených lahviček, dobře zavíčkujeme.

Bezinkový sirup na trojklanný nerv

1 PL sušených bezinek, 6 PL vody, 10 kapek alkoholu. Všechno smícháme a necháme louhovat do druhého dne. Užíváme 1 lžíci ráno a jednu lžíci večer. Při menší bolesti pouze 1 lžíci ráno po dobu 2 měsíců.

Bezová květová limonáda

100 g květů černého bezu, 100 g květu lípy, 50 g máty peprné, 20 g chmele, 4 litry vody, 1 a 1/2 kg cukru, 2 citróny. Ve vodě rozpustíme cukr, přidáme na kolečka nakrájené citróny a ostatní přísady. Zakryjeme a uložíme asi na týden na slunce a do tepla. Pije se ihned poté, co limonádu přecedíme.

Bezový květový likér

30 ks květů bezu (neprat!), 800 g cukru, šťáva z 1 čerstvého citronu, 2 l bílého rumu, 2 l vody, 1 l jablečné šťávy (džus 100 %) Květy bezu přelijeme vodou a jablečnou šťávou a pak necháme celý obsah 24 hodin odstát. Přes sítko budoucí likér přecedíme a vzniklou tekutinu doplníme o šťávu z čerstvého citronu, cukr a vodku. Vše dobře rozmícháme do úplného rozpuštění cukru. Slijeme do lahví a minimálně 1 týden necháme dozrát.

Bezinkový likér s anýzem

2 kg plodů bezu černého, 6 hvězdiček anýzu, 1 l vody, 1 kg cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 2 dl instantní kávy a ½ l rumu. Omyté bezinky dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme anýz a necháme je rozvařit. Šťávu necháme překapat přes řídké plátno, následně do ní přidáme cukr a znovu ji necháme povařit cca 7 až 10 minut, dokud se cukr nerozpustí. Do horké šťávy přidáme připravenou instantní kávu a po vychladnutí ještě tuzemák. Likér plníme do čistých a dobře uzavíratelných lahví. Skladujeme v chladu a temnu.

Bezinkový kávový likér

1 KL mleté skořice, 2 kg čerstvé bezinky, 1 ks citronu, 2 balíčky vanilkového cukru, 1 1/2 kg cukru, 6 ks hřebíčku, 4 PL mleté kávy, 1 l rumu. Čisté, umyté bezinky dáme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly všechny pod hladinou a dáme vařit. Citron si oloupeme a nakrájíme na plátky. Nezapomeňte odstranit pecky, jinak šťáva zhořkne. Jakmile se začnou bezinky vařit, za stálého míchání přidáme 2 PL kávy a necháme vařit 2 minuty. Následně do hrnce přimícháme skořici, hřebíček a citron na kolečka, opět vaříme 2 minuty. Celou směs necháme den uležet v chladu. Šťávu přecedíme přes plátýnko a z plodů se snažíme vymačkat co nejvíce šťávy. Takto proceděnou tekutinu vaříme s cukrem a zbylými 2 PL kávy asi 5 minut. Vše necháme zchladit a nakonec přilijeme rum. Slijeme do vymytých lahví včetně nescezené kávy, aby v likéru pěkně voněla.

Bezinkový likér se skořicí

2,5 litru plodů bezinek, skořici, několik hřebíčků, 1kg cukru, 6 lžic silné uvařené kávy, kousek vanilkového lusku (rozdrceného), ½ litru bílého rumu nebo třešňovice. Bezinky nasypeme do hrnce a nalijete na ně vodu, nahoře se budou držet ty nedozrálé a také stopky, takže snadno můžete vyhodit vše, co v likéru nechcete. Bezinky necháme okapat a dáme zpět do hrnce. Přidáme 1 litr vody, hřebíčky, skořici a přivedeme k varu. Mírně provaříme 20 min. V průběhu vaření pomačkáme plody. Necháme stát 24 hodin v chladu. Další den je přes plátýnko přecedíme. Důležité je všechny plody pořádně vymačkat. Scezenou šťávu ohřejeme. Přidáme 1 kg cukru a 6 lžic silné rozpustné kávy. Mícháme do rozpuštění cukru a odstavíme. Necháme vychladnout. Přidáme alkohol a vanilkový cukr. Likér plníme do čistých a dobře uzavíratelných lahví, do kterých jsme vhodily po lusku. Skladujeme v chladu a temnu.

Bezinkovka

Zralé bezinky se vylisují a šťáva se přecedí přes jemné plátno. 1 l bezinkové šťávy se svaří s 500g třtinového cukru a 3 hřebíčky. Po vychladnutí se šťáva smíchá s 1 l bílého rumu. Ihned se slije do lahví a nechá se 4 měsíce zrát v chladu a temnu.

Bezinková Cherry Brandy

Zralé bezinky se vylisují a šťáva se přecedí přes jemné plátno. 1 l bezinkové šťávy se svaří s 100g třtinového cukru a 3 hřebíčky. Po vychladnutí se šťáva smíchá s 500 m1 brandy a 500 ml griotky. Ihned se slije do lahví a nechá se 4 měsíce zrát v chladu a temnu.

Bezinkový rum

300 ml rumu, 2 PL silné kávy, 500g cukru třtinového, 1 ks vanilky, 500 m1 vody, 1 kg bezinek. Bezinky nasypeme do vody a povaříme 20 min. Do šťávy přidáme cukr a vanilku a krátce povaříme, přidáme kávu. Přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout. Uložíme do spíže na noc. Druhý den scedíme a přilijeme rum. Slijeme do vymytých lahví.

Bezinková hořká

Zralé bezinky se vylisují a šťáva se přecedí přes jemné plátno. 1 l bezinkové šťávy se svaří s 500g třtinového cukru a 3 hřebíčky. Po vychladnutí se šťáva smíchá s 1 l Bylinné hořké. Ihned se slije do lahví a nechá se 4 měsíce zrát v chladu a temnu.

Bezová květová marmeláda

9 čerstvě nasbíraných květů černého bezu, 1,5 l vody, šťáva z 1 citronu, 0,75 kg cukru, 1 želír fix extra. Bezový květ zbavte stopek, pečlivě omyjte a dejte do vychladlé převařené vody. Nechejte bez zakrytí louhovat tři dny a potom sceďte. Přidejte citrónovou šťávu a cukr smíchaný s želír fixem a směs přiveďte k varu. Směs povařte asi 5 minut (dle návodu na sáčku). Rosol naplňte do připravených čistých sklenic a pečlivě uzavřete. Marmeláda je lehounce zažloutlá. Téměř bezbarvá.

Bezinková marmeláda se skořicí

Bobule černého bezu, 650g cukru, 2 kousky skořice, 4 hřebíčky, šťávu z 1 citronu na 1 kg směs. Bezové bobule pořádně omyjte a zbavte stopek. Do nádoby dejte vodu, bobule a koření, nechejte povařit a propasírujte přes síto. Na jeden kg směsi dejte 650 g cukru s trochou vody do nádoby a nechejte povařit tak dlouho, až cukr vytváří velké bubliny. Za stálého míchání přidejte ovocnou směs a citrónovou šťávu a vše povařte ještě 30 minut. Ovocnou směs naplňte do čistých sklenic a dobře uzavřete.

Bezinková marmeláda s jablky

2 kg jablek, 1 kg bezinkových bobulek, 800 g krystalového cukru, šťáva ze dvou citronů, 1–2 dl rumu. Jablka dobře opereme, rozvaříme, prolisujeme a přidáme bezinkové bobulky a dále vaříme. Do rozvařeného džemu vmícháme krystalový cukr, vaříme ještě asi 10 minut a zkoušíme, zda džem již želíruje. Těsně před dokončením vmícháme šťávu z citronu. Do hotového, vychladlého přidáme rum a sklenice plníme a uzavřeme.

Bezinkové želé

1 kg bezinek, 1 a 1/2 l vody, 300g třtinového cukru, 1 pomeranč. Oprané bobule se zalijí vodou, povaří se do popraskání bobulí, které pustí šťávu. Ta se přefiltruje a svaří až na poloviční objem. Pak se na původní litr šťávy přidá 30 dkg třtinového cukru a míchá do rozpuštění. Vmíchá se šťáva z pomeranče. Naplní se sklenice.

Květové bezové želé s jablky

1 kg jablek, 1 citron (kůra a šťáva), 30 květů bezu, 1,75 l vody, želírovací cukr. Jablka omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kousky i se slupkou. Vložte je do hrnce, přidejte proužky kůry z citronu. Přidejte neoprané květy bezu zbavené hmyzu. Přiveďte k varu a vařte do rozvaření jablek. Odstavte a nechte trochu vychladnout. Odstraňte kůru a zbytek rozmixujte. nechte do druhého dne macerovat. Druhý den směs přeceďte přes plátno, odměřte a zahřejte. Přidejte odloženou citrónovou šťávu a směs zprudka 10 min povařte. Přidejte želírovací cukr v poměru 500 ml tekutiny : 500 g cukru. Na mírném plameni nechte probublávat 15-20 min, dokud želé nezačne houstnout. Želé dejte 10 min chladnout a naplňte jím čisté a suché skleničky Nebo formičky, uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte zcela vychladnout. Formičky opatřete celofánem a uložte do ledničky. Uchovávejte v chladu.

Bezové želé s jahodami a mátou

4 plátky želatiny, 200ml vody, 4 PL bezového sirupu, cukr podle potřeby, 1 dl prosecco, čerstvé jahody, hrst mátových lístků, 4 květy bezu. Želatinu rozpustíme ve 1/4 litru vody. Po asi deseti minutách tekutinu zahřejeme na velmi mírném plameni, nesmí přejít varem. Přidáme bezový sirup a prosecco. Směs nalijeme do 1/3 objemu formiček. Vložíme plátky jahod, lístek máty a kvítka bezu. Necháme 5 min ztuhnout v lednici. Opět vložíme plátky jahod, lístek máty a kvítka bezu. Tento proces ještě jednou zopakujeme. Formičky přikryjeme celofánem a uložíme do druhého dne v lednici. Podáváme obložené čerstvými jahodami, mátovými lístky. Jako nápoj můžeme podávat bezovou šťávu s proseccem a vloženými bezovými květy. Jde-li o dámskou jízdu, pak doporučuji ještě do nápoje nebo i do želé vložit květy šípkové růže. Plátky růže rozhoďte i po stole :-)

Obklad na hemeroidy

Čerstvé listy bezu rozmělníme a přidáme do mléka, až vznikne hustá kaše. Krátce povaříme, necháme vystydnout. Přiložíme na místo, překryjeme plátnem a necháme působit přes noc.

Obklad z bezového listí

Mladé čerstvé podrcené nebo rozemleté listy přikládáme jako obklady na oteklé nohy, bolestivé záněty kloubů, zatuhlé klouby, při artróze, při revmatických bolestech. Listy používáme samotné nebo můžeme smíchat se sádlem či borovou vazelínou. Použití: nejlépe 2x během noci a přes den alespoň 1 x. Přiložený obklad převážeme igelitem a obinadlem, případně bavlněným šátkem.

Bezinkový pečený čaj

0,3 kg bezinek, 0,3 kg vypeckovaných švestek a 0,4 kg oloupaných a jádřinců zbavených jablek, 0,5 kg třtinového cukru, 2 KL skořice, 4 ks badyánu, 5 ks hřebíčku, 1 cl rumu, 1 citron nebo pomeranč. Jablka nakrájíme na drobné kostičky, švestky nakrájíme na čtvrtky a dáme do hlubšího pekáče. Přisypeme omyté bezinky, zasypeme cukrem, přidáme veškeré koření a promícháme. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180º C cca 30 minut. Během pečení po cca 10 minutách promícháme. Hned po upečení přidáme rum, rychle promícháme a horkou směsí plníme nahřáté skleničky. Ty zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Bezová mast

60 ml vazelíny a 2 plné hrsti květů černého bezu. Vazelínu zahřejte na vodní lázni a přidejte květy. Nechte 1 hod. macerovat za přihřívání vazelíny (pokud tuhne). Zahřejte do tekutého stavu, sceďte přes síto či plátno, nalijte do láhve se šroubovacím uzávěrem a ochlaďte. Nanášejte na popraskanou pokožku a boláky na rukou nebo omrzliny.

Oční lázeň

Na zanícené či bolavé oči se užívá studený, scezený nálev z černého bezu.

Bezové kloktadlo

3-4 lžíce květů bezu zalijeme sklenicí vroucí vody, necháme 5 minut vařit na mírném plameni a po vychladnutí přecedíme. Kloktáme při angíně a zánětu v ústech.

Proti zácpě

10g květu černého bezu, 15g fenyklu, 10g lékořice, 15g anýzu. 3 kávové lžičky přelít vroucí vodou, necháme 10 minut louhovat.

Infekce s horečkou

Smícháme po 10g květu černého bezu, jetele, heřmánku, tymiánu, světlíku, meduňky, zeměžluče. 1 KL zalijeme šálkem vroucí vody, necháme vyluhovat 10 minut. Pijeme několik šálků během dne.

Čaj na podporu plodnosti

240g řebříčku, 60g květů černého bezu, 30g jmelí, 30g zeměžluči, 30g máty peprné, 20g máty kadeřavé, 20g natě mařinky vonné, 20g natě mateřídoušky, 20g oddenku puškvorce. Do 1 litru vody vhodíme 10g směsi a pod pokličkou vaříme 1 minutu. Necháme louhovat do vychladnutí, scedíme a uschováme v chladnu. Pije se třikrát denně 1 dcl před jídlem a stejné množství asi 1 hodinu po jídle. Sladíme jen medem. Zároveň se pije nálev z meduňky lékařské, asi půl litru denně. Večer lehké masáže podbřišku, slabin a křížové oblasti před milováním.

Dětský čaj "Spokojené bříško"

1 díl anýzu, 1 díl heřmánku, 1 díl bezový květ, 1 díl máta, 1 díl meduňky, 1 díl maliníku, 1 díl ostružiníku, 1 díl chmele. 1 KL směsi přelít šálkem horké vody. Louhovat 5-7 min. Osladit medem nebo ovocnou šťávou. Podáváme dětem při křečích z plynatosti a poruchách trávení.

Nachlazení s horečkou

20g anýzu, 20g lípy, 20g bezu, 20g rozmarýny a 1 PL jemně drcené dubové kůry. 1 PL směsi se spaří šálkem horké vody a necháme 20 minlouhovat (dlouhé louhování je kvůli kůře). Osladíme medem nebo rozmarýnovým cukrem. Denně vypít 2-3x 1 šálek teplého čaje. Dodržujeme klid na lůžku a tělo po zpocení umýváme a sušíme do sucha.

Bezinky ala borůvky

Bezinky otrháme z třapců - jde to dobře třeba vidličkou. Bezinky nasypeme do zavařovacích 0,7 l sklenic, přidáme 2 PL cukru, zalijeme vodou, zavíčkujeme a zavaříme (80-85°C/20-25 minut). Používáme na koláče apod.

Muffiny s bezovými květy

200 g polohrubé mouky, 120 g moučkového cukru, 1/2 prášku do pečiva, špetka soli, 2 vejce, 200 ml mléka, 100 ml oleje, 1 sáček vanilkového cukru, trochu citr. šťávy, citronová kůra, 4 velké květy bezu. Květy propláchneme a necháme oschnout. Poté je opatrně otrháme ze stopek. Do jedné mísy dáme sypké přísady a v druhé míse smícháme tekuté přísady. Poté tyto směsi smícháme dohromady a opatrně vmícháme i bezové květy. Plníme formičky a pečeme 15-20 min při 180-200°C.

Malinový dort s bezem

https://www.prozeny.cz/clanek/nestujte-u-trouby-famozni-nepeceny-cheesecake-s-bezem-a-malinami-34431Pro ženy.cz

Bezinková tinktura

1 díl 10 minut povařených bezinek se zalije 5 díly 40% alkoholu. Louhuje 2-3 týdny, 1x denně je třeba výluh protřepat. Poté se přefiltruje. Vzniklou tinkturu je třeba uchovávat v tmavé lahvi. Obvykle se užívá 10-20 kapek 1-3x denně na cukr či do sklenky vody.


Kniha Světla, Babiččiny zápisky, Magické rostliny/Lavender, Léčivé rostliny a planety/Brooke

  zpět na Byliny Venuše