Logo Magica

Bazalka

Prvek: Oheň

Signatura: Mars

Latinský název: Ocimum basilicum

Bylina odhání z pozemku kozy, naopak přitahuje škorpióny. Bazalka pochází z Indie a v překladu její název znamená "královská bylina".

Božstva: Erzuline - pohanská bohyně lásky, Višnu, Kršna, Lakšmí

Polarita: Mužská

Znamení: Štír

Totem: Štír, bazilišek

Svátek: Podzimní rovnodennost, srpnové oslavy úrody (Ceresálie apod.)

Jiné názvy: Bazalička, bazilika, bazalik, bazalička, německý pepř, parfém lásky, voňavý hřebíček

Hlavní složky: Éterický olej, třísloviny, glykozid, malé množství saponinů, flavonoidy

Pěstování:  Běžně pěstována, ojediněle zplaňující. Dorůstá do výšky 40 cm. Bazalka je jednoletá bylina asijského původu se čtyřhranným stonkem vysokým do 60 centimetrů. Listy jsou vstřícné, vejčité, s dlouhými stopkami. Květy jsou bílé nebo růžovofialové, uspořádané v klasech po šesti v úžlabí listů, s pěticípou korunou a čtyřmi tyčinkami. Plody jsou suché a rozpadají se na čtyři hnědočerné, jednosemenné, hladké anebo jemnozrnné tvrdky. Celá rostlina příjemně voní. Semena vysévejte brzy na jaře do truhlíků v místnosti či do pařeniště. Do volné půdy jen pokud již nehrozí mrazíky. Nepřelévat - snadno opadává. Bazalka a routa vonná nikdy dobře neporostou, pokud se nepěstují pohromadě.

Sběr a sušení: Nadzemní část rostliny sbíráme v době květu (červen–září). Při řezu natě je třeba určitou část stonku ponechat, aby mohly vyrašit nové rostliny. Nasbíraný materiál sušíme ve stínu nebo v sušárně při teplotě do 35 °C. Vysušená droga musí být jasně zelená, s bílými květy, charakteristicky vonící, slabě štiplavá a může mít vlhkost maximálně 12 %.

Aromaterapie: silice se získává parovodní destilací.

Doporučená kombinace: Geránium, majoránka, yzop, bergamot, nerol, meduňka, levandule

Použití v kuchyni a v kosmetice: Vhodné koření do teplých pokrmů, salátů, zálivek, octů. Doplněk česnekové vůně.

Lékařské použití:   Kožní problémy - svědivost, tonizuje, prokrvuje pleť, antiseptické účinky. Nervové tonikum - napomáhá koncentraci, antidepresivum, nervozita, úzkost, nespavost, mentální vyčerpanost, bolesti hlavy (migréna) Dýchací aparát - bronchitida, dýchací problémy, nachlazení, ucpané dutiny. Snižuje horečku, podporuje pocení, trávení, pomáhá při žaludečních potížích, nevolnostech, zvracení. Též užívána při menstruačních bolestech. Má repelentní účinky - štípnutí hmyzem. Vhodná pro diety. Droga dráždí žaludeční žlázy, podporuje chuť k jídlu, účinkuje protizánětlivě při onemocněních ústní dutiny, chronické gastritidě, chronické kolice, cystách, uretritidě, nefritidě a podporuje tvorbu mléka při kojení. Má protikřečový účinek při chronické bronchitidě s výrazným kašlem, odstraňuje bolesti při plynatosti střev a zlepšuje srdeční činnost při onemocněních myokardu. Dle bulharského lidového léčitelství se šťáva z čerstvé bazalky používá při hnisavých zánětech středního ucha, jako i při těžko se hojících ranách. Droga z bazalky se musí užívat opatrně, protože vysoké dávky účinkují silně dráždivě. Drogu používáme ve formě odvaru. Jednu polévkovou lžíci drogy zalijeme 300 ml vařící vody a vaříme 1 minutu. Odvar necháme vyluhovat 30 minut. Po scezení odvar užíváme třikrát denně 80 ml po jídle. Při zánětech ústní dutiny se tento výtažek používá na vyplachování a kloktání ústní dutiny, a to pětkrát až šestkrát denně. Při nechutenství užíváme 80 ml odvaru 15 minut před jídlem.

POZOR: Nepoužívat v těhotenství!!

Emocionální použití:   Vykuřování bazalkou slouží k zapuzení negativních sil z domova. Má antidepresivní účinky!!!

Magické a rituální použití:   Využití rostlinných sil - láska, exorcismus, bohatství, levitace, ochrana. Očistné koupele. Bazalka je spojována se smrtí a nesmrtelností. Dodává odvahu čelit smrti, zejména symbolické (např. při iniciaci). Při tomto způsobu užití se podávala jako nápoj, dále se přidávala do rituální koupele před obřadem a také do kadidla. Abyste si skutečně zajistili očistu a ochranu sebe i domova, nasypte špetku bazalky do každého rohu v místnosti a přidejte si ji i do koupele se zapojením správné vizualizace pro větší účinnost je lépe užít ji čerstvou.  Pokrmy ochucené bazalkou probouzejí milostné city.

KERNUNNOS - ODVAR OCHRANY


Recepty

Bazalka v olivovém oleji

Čisté lístky bazalky nasekejte, napěchujte je do sklenice a zalijte za studena lisovaným (panenským) olivovým olejem tak, aby se k nim nemohl dostat vzduch. Na povrchu sklenice (i při pozdějším používání) je třeba stále udržovat několikamilimetrovou vrstvičku oleje. Zabráníte tak oxidaci a hnědnutí lístků i napadení plísněmi. Olivový olej je nutností, má totiž vyšší viskozitu než olej slunečnicový nebo řepkový a navíc jeho chuť bazalce ladí. Při dlouhodobějším skladování lze povrch pro jistotu navíc posypat vrstvičkou soli. Takto zpracovanou bazalku můžete skladovat v lednici po dobu až půl roku, přičemž si zachová typickou chuť i vůni.
Zdroj: www.ireceptar.cz

Bazalková tinktura

1 díl bazalky se zalije 5 díly 40% alkoholu. Louhuje 2-3 týdny, 1x denně je třeba výluh protřepat. Poté se přefiltruje. Vzniklou tinkturu je třeba uchovávat v tmavé lahvi. Obvykle se užívá 10-20 kapek 1-3x denně na cukr či do sklenky vody.

Bazalkové pesto s piniovými oříšky

Pokud do nasekaných či namixovaných lístků bazalky kromě olivového oleje přimícháte také piniové oříšky (lze nahradit i levnějšími vlašskými), česnek a strouhaný parmezán, získáte pravé italské pesto na těstoviny. Lžíci jednoduše zamícháte do horkých těstovin a výborný pokrm je hotový!
www.ireceptar.cz

Rychlý bazalkový olej

5 šálků oleje, 5 hrstí lístků bazalky. Lístky bazalky spařte horkou vodou a rychle zchlaďte ve studené vodě. Nechte okapat a společně s olivovým olejem dejte do mixéru a rozmixujte na jemné pyré. Připravte si čistou sklenici a olej několikrát do ní přeceďte přes plátno, dokud nebude čirý. Sklenici zavíčkujte a uložte do ledničky. Bazalkový olej je výtečný do salátů, na pečenou a grilovanou zeleninu. Bazalkový olej lze vtírat na prsou kolem srdce, napomáhá proti bušení srdce.

Bazalkový olej s česnekem

100g bazalky, 500 ml extra panenského olivového oleje, 2 stroužky česneku nakrájené na plátky, 1/2 feferonky nakrájené na plátky. Bazalku omyjte a osušte papírovou utěrkou. Do vypařené a suché lahvičky dejte olej, bazalku lehce promněte v dlaních a vložte do oleje tak, aby byla zcela ponořená. Přidejte nakrájený česnek a feferonku, lahvičku uzavřete a protřepejte. Olej uložte na 2 týdny do temna a do chladu. Během té doby lahvičku několikrát protřepejte. Poté směs přeceďte přes sítko. Olej skladujte v chladničce a spotřebujte do půl roku.

Nechutenství

Smícháme po 30g listů máty, bazalky, chmelu a po 15g mateřídoušky a rozamrýny. 1 PL směsi se spaří 1/2 l vody, ponechá se 15 min louhovat, poté se scedí. Vypít šálek před jídlem.

Bazalkové smoothie s kiwi

1 kiwi, ½ šálku šťávy z růžového grepu, hrst čerstvé bazalky, hrst ledu. Všechny ingredience nalijte do mixéru a rozmixujte dohladka. Nalijte do vychlazené sklenice a ozdobte lístky bazalky.

Bazalkové smoothie s broskvemi

2 broskve, 1 limetka, 1 zelená okurka, hrst bazalkových listů, hrst ledu. Broskve oloupeme a odpeckujeme, nakrájíme na malé kousky. Okurku oloupeme a nakrájíme. Z limetky nastrouháme kůru bez žluté dužiny a vymačkáme šťávu. Bazalkové listy omyjeme. Všechny v mixéru spolu s ledem rozmixujeme, dokud se nespojí.

Bazalkové mojito

10 lístků bazalky, limetkovou šťávu, limetku pokrájenou na kolečka, 2 lžíce třtinového cukru, sodovku a led. Rozdrťte bazalku s cukrem a šťávou z limetek. Naplňte sklenici ledem a zalijte sodovkou. Ozdobte plátkem limetky a lístky bazalky. Stejným způsobem si můžete připravit i alkoholickou variantu, do které přidáte bílý rum.

Bazalkovo mátová limonáda

5 šálků vody, 1 šálek třtinového cukru nebo sirupu z aloe, 1 šálek lístků bazalky, 1 šálek lístků máty, ½ šálku citrónové šťávy. V hrnci povařte vodu s cukrem do úplného rozpuštění cukru. Hrnec odstavte a přidejte mátu, bazalku, nechte louhovat cca 2 hodiny. Zchladlý sirup přeceďte a přidejte do něj šťávu z citrónu. Nalijte do láhve a nechte v lednici dobře vychladit. Naplňte sklenici ledem a zalijte limonádou. Ředit můžete minerálkou či sodovkou. Ozdobte plátkem limetky a lístky bazalky a máty.

Bazalkový sirup

1 šálek cukru, 1 šálek vody, 2 šálky bazalkových lístků. Cukr s vodou svaříme v hrnci a odstavíme, vložíme bazalkové lístky a louhujeme cca 2hod. Bazalkové esence jsou velmi jemné, těkavé látky. Rostlina se nesmí vařit. Pokud ji však povaříme, naprostá většina esencí vyprchá. Pote scedíme do sklenice nebo malé lahvičky.

TIP: do sklenice vložíme kostky ledu, vymačkáme na ně 1 citron, nalijeme velký panák bazalkového sirupu a velký panák ginu. Dolijeme sodovkou či minerální vodou a ozdobíme lístky bazalky.

Utišení migrény, nachlazení

lžíci bazalkových listů zalijeme 250 ml horké vody a necháme cca 5 minut louhovat.

Bazalkový ocet

1 litr jablečného nebo vinného octa velmi mírně zahřejeme a nalijeme do skleněné lahve, kde máme navrstvenu velkou hrst čerstvých bazalkových listů (jemně pomačkaných) a láhev uzavřeme. Louhujeme cca 2 týdny. Přecedíme a slijeme do dekorativní lahve. Vložíme snítku čerstvé bazalky na ozdobu

Bazalkový krém k ovoci

200 ml smetany ke šlehání, 150 g kvalitní bílé čokolády, 3 velké hrstky lístků bazalky + pár na ozdobu. V ruce rozmačkáme listy bazalky a vložíme je do hrnce. Přidáme smetanu, zahřejeme k varu a ihned stáhneme z plotny. Smetanu s bazalkou okamžitě přecedíme přes plátno a vyždímáme, aby nám smetana příliš nevychladla. Do teplé smetany přidáme rozdrobenou bílou čokoládu. Mícháme do úplného rozpuštění čokolády, slijeme do misky a necháme vychladnout. Misku zavíčkujeme nebo opatříme potravinářskou folií a uložíme do chladničky. Druhý den vyšleháme. Krémem můžeme plnit košíčky, trubičky... Do podávání chladíme v ledničce. Servírujeme s ovocem nejlépe s jahodami a zdobíme lístky bazalky.


Kniha Světla, Babiččiny zápisky, Magické rostliny/Lavender, Léčivé rostliny a planety/Brooke

  zpět na Byliny Marsu